June 22, 2008

FaMilY PhOtO


June 22nd, 2008

Me & HaNtArAn


Posing depan hantaran from both sides...

HanTaraN

Bunga rampai - pot pouri

Cincin tuk gendy...


Cheese cake - last minute


Basket of mixed berries


Sirih junjung..

Special thanks to Nenek... for the masterpieces of the hantaran. Thank you very much. Also, thank you very much to all , especially Chu, Mama, Tini, Lin, Shamam, Mak Long and to others for making this a perfect day for me.
Thanks a lot...

EnGaGement Day


June 22nd, 2008. Engagement day for me and gendy.

June 14, 2008

SuChan @ MPH


Went to MPH @ Bangsar Village 2 with Chu and Tini. Ada cooking demonstration by SuChan. Bought the book and got an autograph from her. We even get to taste the delicious brownies. Am very inspired to try almost all the recipes in the book.

June 6, 2008

ChiCkEn PiE


Bahan-bahan ( 5 org makan )

  • puff pastry
  • daging ayam - biasa pakai minced chicken Ramly peket kecil - anggaran 500gm.
  • mixed vegie - 250gm
  • cendawan butang - 1 tin
  • Cream of Chicken (Chicken Soup dalam Tin) - 1 tin
  • 3 ulas bawang besar dipotong dadu

Cara-cara

  1. Untuk pastry: guna puff pastry yang ada kat kedai. Roll ikut size loyang. Di bahagi dua sebab untuk lapisan bawah dan atas.
  2. Sapu telur atas lapisan pastri tersebut.
  3. Bakar pada suhu 200 Celcius selama 30 minit atau sampai pie kuning keemasan.
  4. Untuk intinya:
  5. Tumiskan bawang hingga naik bau.
  6. Masukkan ayam dan tumis hingga agak masak.
  7. Masukkan cendawan butang dan mixed vegie. Goreng seketika, jangan sampai layu.
  8. Masukkan cream of chicken.
  9. Rasakan dengan garam.

June 5, 2008

SoFiAh oh SoFiAh

Kangen dan sunyi rasa nye bila Sofiah dah pindah ke rumah baru. Rumah sini, dah tak riuh rendah dengan gelak tawa mu. Senyum manis mu itu, wahai Sofiah... Sedih pulak rasanya bila terkenangkan si comel Sofiah. Really miss you... Muuuaaahhh.

Comel nye my pricess... Sofiah.


Kalau bab makan, memang tak tolak... wakakakaka


Tengok tu... sexy nye dia..

AyaM mAsaK KeCap


Bahan-bahan ( Untuk 5 org makan )

  • satu ekor ayam - di potong kecil-kecil
  • tepung serbaguna - untuk disalut
  • 5-7 ulas bawang putih - dicincang halus-halus
  • 2-4 tangkai serai - dititik
  • kicap manis - biasa nye pakai kicap Indonesia (Kecap Manis Bango)
  • jus limau nipis - 1 biji
  • 1 sudu makan mentega
  • minyak untuk mengoreng

Cara-cara

  1. Ayam disalut dengan tepung serbaguna. Kemudian digoreng hingga masak. Ketepikan.
  2. Di kuali yang panas, tuang kan minyak sedikit. Tumis bawang putih hingga wanggi. Selepas itu, masukkan serai. Goreng hingga wangi.
  3. Kemudian, masuk kan kecap manis dan di ikuti dengan jus perahan limau nipis.
  4. Setelah agak berbuih, masukkan ayam tadi. Gaul rata-rata. Akhirnya, sebelum diangkat dari kuali, masukkan mentega dan gaul sebati.
  5. Selamat mencuba...

June 4, 2008

ToLOng...

Harga Petrol naik ke RM2.70 seliter... Mampozzzzz..

June 1, 2008

KeNduRi WiSKas..

Semalam, May 31st, 2008 - we all gi Kenduri Whiskas. Ramai sungguh yang turn up - ada kira-kira 300 cats yang sertai kenduri. Ini first time Whiskas anjurkan kenduri. Lagi pulak, nak masuk record Malaysia tuk kumpulkan kucing-kucing dalam satu masa.

We arrived there at about 10a.m. Punya lerr kurung ChomChom sepanjang malam kat umah. Alik-alik, berjaya jugak mamat nie menyelinap keluar.
Satu keje pulak nak gi umpan dia balik and tangkap dia... Thanks Tini coz tolong tangkap Chom kat bawah kereta Pak Long.
Tengok ler, betapa ramai nye manusia yang mahu menonton dan menyertai acara kenduri nie.


Muka Chom yang panik - dalam carrier dia. Sampai banyak bulu dia yg gugur..


Thanks Chom for being supporting and behave... Chom tengah menikmati hidangan kenduri... Yummmmmyyyyy.... Buuurrrrrppppp...


Thanks Tini... bawak daybab and ChomChom ke Titiwangsa - acara kenduri nie. Sarah and Sofiah pon ikut sama. Sorang takut kucing, sorang lagi... berani and suka kucing... wakakakakakaka... Masa balik pun dapat goodies bag from Whiskas. Thanks....