September 30, 2008

SeLaMaT HaRi RaYa...


Selamat menyambut Hari Lebaran kepada semua yang singgah ke rumah-ku ini. Mintak ampun dan maaf jika selama nie ada terkasar bahasa atau ada yang tersinggung dengan posting-posting yang ada kat sini. Maaf yea...
Salam Aidilfitri dari DayBab seisi keluarga... Maaf Zahir dan Batin.

September 29, 2008

SaLah Buat...

Ya Ampuunnnn... Salah buat rupa nya. Apa yang ku pikirin... Ada oderan dari Mak Long tuk jiran depan rumah... Rupa nya yang diminta Chocolate Cake. Yang ku bikin adalah Brownies...
Mana salah nye?? Waduhhhh...

September 26, 2008

MC - 2 DaYs...

Last Wednesday... Bangun pagi aje, rasa sakit kat leher dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengan nya. Pastu gi keje gak... Sampai satu masa, ku tak tertahan menanggung rasa sakit yang amat sangat. Mintak permission dari GM nak gi clinic... GM kasi...
Gwe rasa, sakit tu sebab salah tido kot...
Mula-mula gi Al-Islam Medical Centre a.k.a Kg Baru Medical Centre. Tapi, sebab ada emergency case, jadi lambat lerr pulak. Malas nak tunggu lama-lama, jalan ke Klinik Ahmad Nizam. Yaaa Ampuuunnnn... klinik nie pun sama lembap nye. Sabar aje lerrrr...
Bila turn daybab, terus masuk and explain kat doktor... He checked my neck and dignose apa punca nya... Then, dia kata nak bagi injection. Waddduuuhhh... gwe nggak expect kena inject.

Berbaring kat klinik tu and doktor menjalankan tugas nya... tak sakit ponnnn... Balik umah... rehat jap, terus tertido... Nie mesti sebab ubat tu... Itu lerr kisah nye...

The next day cuti - MC... siap buat kuih tart and cheesecake... Wakakakakaka... Kalau chu tahu, habis gwe dimarahin.

September 23, 2008

cHOCoLAtE CuPPiES...

Resipi dan idea tuk membuat biskut nie datang bila dok browsing kat My Resipi.com. Terus teransang nak cuba buat. Bahan-bahan yang mudah dan senang... Enak sekali!!!
-Rupa cookies @ base selepas kluar dari oven...-

- Ini lah rupa nya bila dah pour chocolate... hiasan hasil kreativiti adik ku....-

-Cuppies ku...-

BisKut PeaNut BuTTer...

Biskut peanut butter yang tersedia tuk dimakan...

BiskuT SuJi..

Biskut raya yang dah siap... Biskut suji...

Tengah tunggu turn tuk dibakar...

CHoM & ChEsTer....

Pasti kita pernah bertanya-tanya dalam hati, berapa ya, umur maksima kucing ?. Mungkin pula pernah berfikir, Umur Si comel sekarang 7 tahun, berapa lama lagi si comel akan menemani kita ? atau Seandainya si comel adalah manusia, berapa umurnya sekarang ?.
Umur maksima kucing
Kebanyakan kucing dapat mencapai umur 11-12 tahun. Kucing yang hidup di dalam rumah biasanya berumur lebih panjang dibandingkan dengan kucing yang hidup di luar rumah . Kucing dirumah dapat mencapai umur 16 tahun, bahkan ada yang mencapai 20 tahun. Rata-rata kucing diluar berumur 8 tahun.
Kucing yang diberi makan dirumah tetapi tetap berkeliaran di luar rumah mempunyai rata-rata umur lebih lama dibandingkan kucing liar. Dari segi nutrisi dan kebersihan makanan mereka lebih baik dibandingkan kucing liar. Kucing yang ada di rumah cuma pada masa makan pagi dan petang ini, biasanya mati karena berbagai penyakit yang menular pada saat berkeliaran bersama kucing lain.
Umur kucing dibandingkan dengan umur manusia. Setidaknya ada beberapa versi perbandingan umur kucing dengan manusia, yaitu :
1 tahun umur kucing = 6 tahun umur manusia.
Jadi bila berumur 7 tahun, ia seumur dengan orang berumur 42 tahun.
1 tahun pertama, kucing setara dengan manusia usia 15 tahun. Tahun berikutnya 1 tahun usia kucing setara dengan 4 tahun umur manusia. Jadi kalau berumur 7 tahun, ia setara dengan manusia berumur 15 + (6 x 4)=15 + 24= 39 tahun.c.
Ada juga yang menyatakan 1 tahun pertama, kucing setara dengan manusia usia 20 tahun. Tahun berikutnya 1 tahun usia kucing setara dengan 4 tahun umur manusia. Jadi kalau berumur 7 tahun, ia setara dengan manusia berumur 20 + (6 x 4)=20 + 24= 44 tahun.
Tak peduli berapa pun umur nya yang penting kita berikan yang terbaik untuk sicomel dengan vaksinasi teratur, perawatan dan kasih sayang terbaik yang kita mampu.
- Comot sedang beristirehat bawah meja... pasti kepenatan merayau tadi...-

- Ini pulak Chester... Kira anak angkat ku... mamat nie benggong sikit... suka makan makanan Comot...pagi-pagi pasti sudah tunggu depan pintu, nak mintak makanan.. -


-Gambar nie masa Chester menumpang kat umah sementara tuan nya kluar, mamat nie tak mau duduk kat sangkar dia... cian pulak...-

September 19, 2008

It's FriDay..

Thank god its Friday... Yahoooooo!!! Looking forward for the weekend... Nak siapkan biskut nastar, nak ambik baju kat tailor and the list goes on and on...
To all... Hope u guys enjoy ur weekend!!
Selamat berbuka puasa.....

September 17, 2008

SaLam NuZuL al-Quran....

Peristiwa Nuzul al-Quran menjadi satu rakaman sejarah dalam kehidupan Nabi SAW hingga seterusnya berperingkat-peringkat menjadi lengkap sebagaimana kitab al-Quran yang ada pada kita hari ini. Peristiwa Nuzul al-Quran berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadan, tahun ke-41 daripada keputeraan Nabi Muhamad SAW.
Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Bila disebut bahawa al-Quran adalah mukjizat terbesar Nabi SAW maka ianya memberi makna terlalu besar kepada umat Islam terutamanya yang serius memikirkan rahsia al-Quran.
‘Al-Quran’ bererti bacaan atau himpunan. Di dalamnya terhimpun ayat yang menjelaskan pelbagai perkara meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, sains, teknologi dan sebagainya. Kalimah al-Quran, sering dicantumkan dengan rangkai kata ‘al-Quran mukjizat akhir zaman’ atau ‘al-Quran yang mempunyai mukjizat’. Malah inilah sebenarnya kelebihan al-Quran tidak ada satu perkara pun yang dicuaikan atau tertinggal di dalam al-Quran. Dengan lain perkataan segalanya terdapat di dalam al-Quran.

RiSoLes... Oh.. RiSoLes...

Udah lama banget pengen makan risoles .. last weekend dapat makan risoles yang dibikin oleh Mbak Aiken and Mbak Lueba. Thank you yea Mbak!!!
Bikin risoles tu ngak gampang kerana banyak tahap nye. Bisa capek depan kompor...
Risoles nie merupakan salah satu dari Jajan Pasar yang terkenal di Indonesia. Macam makan kuih dadar yang berinti savouri. Dicoated pula dengan bread crumbs dan digoreng... Memang enak sekali sambil dimakan dengan lombok rawit.
Risoles juga kegemaran Chu coz masa Chu kena posting kat Jakarta dulu, setiap sore disediakan minum petang and Chu request for Risoles kerna rasanya yang enak banget.
Sambil menunggu waktu berbuka, atas piring Chu udah prepare lombok rawit nya. Mama lak... first time makan and suka ngan rasa nya...
Kemaren, Chu tanya sama ada Risoles masih ada lagi atau udah habes.
So, I have to learn on how make this delicious jajan pasar. Resep nye udah diambil... tinggal dibuat aje nanti bila rajin...

TODaY....

Pagi tadi - masa nak gi opis, dalam bas terlihat kelibat seseorang yang seakan very familiar... Kak Chom rupanya, member keje masa kat PCMC dulu. Kak Chom naik bas yang sama... Baru dia panjat tangga bas... ku teriak nama nye. Kaget Kak Chom dibuatnya... She sat beside me. Rupanya Kak Chom shift malam.. masuk kul 8:30pm balik kul 7:45am. Jay drop dia kat depan KFC Ampang Park.
Happy to bump into her... Catching up with all updates, tapi sayang coz tak banyak time. From Ampang Park to my opis is only one bus stop away...
I really missed my friends... maklum lerr, masing-masing busy dengan agenda dan schedule yang tersendiri. Also, am not that efficient dalam bab nak maintain and keep in touch ngan member-member. Nasib baik lerr jugak ada blog nie, at least ada gak lerr sumber tuk keep in touch and update with masing-masing punya perkembangan.
Bila jumpa Kak Chom tadi, rasa syukur yang amat sangat. Am no longer in customer service line. Memang seronok keje kat bidang customer service tapi, sampai satu point... rasa bosan. Paling tak tahan masa keje ngan HLB Customer Service. Dah ler, dok kena marah selalu... Management pon macam apa aje... Sabar aje lerrr.. Keje customer service, 85% pasti kena keje shift. Ada kalanya, sampai ada 24 hours shift.
Syukur Alhamdulilah... Keje baru nie, keje Monday - Friday. Start keje kul 9am till 6pm. Weekend cuti and guarantee tak ada sapa nak kacau atau panggil keje. Bulan puasa nie pulak, masuk keje kul 8:30am and balik kul 4:30pm.
Apa pun, bersyukur ngan apa yang kita ada sekarang dan berusaha tuk dapatkan yang terbaik for the future.
Tuk member-member ku sekalian, I really missed u guys!!!

September 11, 2008

September 10, 2008

BirThDay LaGi ...

The following day, September 7th... we had buka puasa at our home @ Jalan Raja Uda.
Ajam bought Chu's favourite cake - Toffee Banana from LaManilla. He came with his gf...ehem.. ehem..
We all at home cooked Soto Ayam for berbuka, bakar otak-otak and some desserts.
Chu meant a lot to us... Thank you Chu, thank you for everything!!!
- Birthday cake from LaManilla ... from Ajam -

-Soto ayam... -

BirThDay...

Last Saturday -- Sepetember 6th was Chu's birthday. Kita berbuka puasa kat umah Nenek @ Cheras. Seronok bila dapat berkumpul ramai-ramai tuk berbuka. On that day, kita semua potluck. We brought ayam masak kecap... and on that day, dapat rasa kuih jongkong... memang sedap and sempat cilok few tuk sahur.
Anyway, Happy Birthday Chu!!!

- Birthday cake... kebetulan Uni bawak on that day... -

- Birthday gurl posing depan kek... -

- Birthday gurl potong cake... baik-baik potong tu... -

- Birthday gurl posing dengan nieces, grandson and grand-daughter... so, u guys can imagine how old is the birthfay gurl, kan???!!!! -

BerBuKa...

Chicken Pie for Berbuka Puasa... Hehehehehehe... Alamak... terbesar lerr pulak gambar.
- Chicken pie baru kluar dari oven... -

- Close up... chicken pie ku... -

September 8, 2008

Tomorrow can be too late....

The Message is really nice!!!

If you’re mad with someone , and nobody’s there to fix the situation…
You fix it . Maybe today, that person still wants to be your friend .
And if u don’t, tomorrow can be too late .

If you’re in love with somebody, but that person doesn’t know…
tell her/him. Maybe today, that person is also in love with you.
And if you don’t say it, tomorrow can be too late .

If you still love a person that you think has forgotten you…
tell her/him. Maybe that person has always loved you.
And if you don’t tell her/him today , tomorrow can be too late.

If you need a hug of a friend… ask her/him for it.
Maybe they need it more than you do.
And if you don’t ask for it today, tomorrow can be too late.

If you really have friends who you appreciate… tell them.
Maybe they appreciate you as well.
That if you don’t and they leave or go far away today, tomorrow can be too late.

If you love your parents, and never had the chance to show them… do it .
Maybe you have them there to show them how you feel.
That if you don’t and they leave today, and then tomorrow can be too late.

3 Sebab ......

3 Sebab Mengapa Allah Menguji Manusia

1. Kifarah
Kifarah adalah ujian ke atas orang yang baik tetapi terlanjur melakukan kejahatan. Maka ketika ketika itulah ia diuji oleh Allah. Tuhan menjadikan kesusahan dalam ujian itu sebagai ‘tebusan’ untuk menghapuskan dosa dan keterlanjurannya. Ertinya, Tuhan membalas kesalahannya di dunia untuk melepaskannya dari balasan di Akhirat. Ini adalah lebih baik kerana azab di dunia adalah lebih ringan berbanding azab di Akhirat. Dengan kifarah ‘orang baik’ itu akan mendapat peringatan dan amaran atas kesalahan dan keterlanjurannya lalu bertaubat kepada Allah.

“Dan Kami timpakan kepada mereka azab supaya mereka kembali ke jalan yang benar”(Az-Zukhruf : 48)

2. Bala
Yakni ujian ke atas orang jahat yang sedang melakukan kejahatan. Allah jadikan ujian itu sebagai hukuman di dunia sebelum dihukum di Akhirat dengan hukuman yang lebih berat. Dengan kemurkaanNya Allah turunkan kepedihan di dunia lagi sebelum diazab di neraka. Mereka akan diazab dua kali, pertama di dunia dan kedua di negeri Abadi. Ringkasnya, bala ialah bentuk ujian ke atas ‘orang jahat yang sedang melakukan kejahatan’. Umat Nabi Nuh ditenggelamkan banjir, Firaun ditelan Laut merah, Qarun ditelan bumi, kaum ‘Aad, Tsamud oleh hujan batu dan bencana alam yang lain.

“Dan jika mereka berpaling (ingkar), Allah akan menyeksa mereka dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat dan mereka tidak akan mendapat sesiapa pun di bumi ini, yang akan menjadi pelindung dan juga yang menjadi penolong.” (At-Taubah : 74)

3. Ibtila’
Ini adalah ujian terhadap orang baik yang sedang melakukan kebaikan. Ini adalah tanda kasih-sayang Allah kepada hambaNya yang taat. Justeru dengan Ibtila’ hamba itu akan mendapat pahala dan ditinggikan pula darjatnya di sisi Tuhan. Jika tidak diuji, bagaimana hamba yang taat itu hendak mendapat pahala sabar, syukur, reda, pemaaf, qanaah dari Tuhan. Maka dengan ujian bentuk inilah ada kalangan para Rasul ditingkatkan ke darjat Ulul Azmi – yakni mereka yang paling gigih, sabar dan berani menanggung ujian.

Ringkasnya, Ibtila’ ialah ujian ke atas ‘orang baik yang sedang melakukan kebaikan. Golongan para Nabi, siddiqqin, syuhadaq dan solehin adalah mereka yang sentiasa diuji dalam bentuk Ibtila’ ini.

“Adakah patut kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum sampai kepada kamu (ujian dan cubaan) seperti yang telah berlaku kepada orang-orang yang terdahulu daripada kamu? Mereka telah ditimpa kepapaan (kemusnahan harta benda) dan serangan penyakit serta digoncangkan (oleh ancaman bahaya musuh), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman yang ada bersamanya: Bilakah (datangnya) pertolongan Allah? Ketahuilah sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat (asalkan kamu bersabar dan berpegang teguh kepada agama Allah). (Al-Baqarah : 214)

Kelebihan Solat Duha...

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah r.a katanya:

Kekasihku Rasulullah s.a.w telah berpesan kepada aku dengan tiga perkara:

  • Berpuasa tiga hari pada setiap bulan,
  • mendirikan sembahyangsunat Duha sebanyak dua rakaat dan
  • mendirikan sembahyang Witir sebelumaku tidur.
    (Hadis riwayat Imam Bukhari).

Dilakukan Solat Sunat Duha ketika matahari sedang naik iaitu antara jam 9.00 pagi hingga jam 11.00 pagi . Jumlah rakaat tidak terbatas dari dua rakaat sehingga 12 rakaat. Tiap dua rakaat dengan satu salam .

Lafaz niat :“Usolli Sunnatal Dhuhaa Rak’ataini Lilaahi Ta’ala, Allahu Akhbar “Sahaja aku solat sunat duha dua rakaat kerana Allah Ta’ala”

Selepas membaca Al- Fatihah pada rakaat pertama baca lah surah As-Syams. Pada rakaat kedua selepas Al-Fatihah baca surah Ad-Duha . Semasa sujud akhir bacalah surah Ad-Duha 1 kali (Kalau Kuat keimanansebanyak 40 kali semasa sujud akhir ) Selepas memberi salam baca Lah Doa Nabi Besar Kesayangan Kita s.a.wini.

Berdoalah :
” Ya Allah bahawasanya waktu duha itu waktu duhamu, kecantikan ialahkecantikanmu , keindahan itu keindahanmu, kekuatan itu kekuatanmu,kekuasaan itu kekuasaanmu dan perlindungan ituperlindunganmu “.
” Ya Allah jika rezekiku masih di atas langit , turunkanlah dan jikaadadi dalam bumi, keluarkanlah, jika sukar mudahkanlah, jika haramsucikanlah,jika masih jauh dekatkanlah, berkat waktu duha, keagungan,keindahan, kekuatan dan kekuasaanmu, limpahkanlah kepada kami segalayang telah engkau limpahkan kepada hamba-hambamu yang soleh .”

Firman Allah s.w.t.Untuk Manusia ,
Katakanlah, “Solatku, perkerjaanku, hidupku dan matiku untuk Allah ,Tuhan sekalian alam. Tiada sekutu bagi-Nya.Demikianlah yang telahdiperintahkan kepadaku, dan aku di antara yang awal-awal tunduk.”
(Al-An..am, 162-63)

Al-Fatiha...

Al- Fatihah buat Abang Anuar yang telah kembali ke-rahmatullah pada September 7, 2008. He is my cousin from my father side. He died at the age of 44. Leaving a wife, a son and a daughter. Both of them will be sitting for their UPSR and PMR this year.
Al-Fatiha tuk abang Anuar. Semoga roh nya dirahmati dan tergolong dalam orang-orang yang beriman. Amin.

September 4, 2008

BrOwNieS for SaLe....

-Brownies yang siap disusun...-

- Close-up sikit....-

- Lagi gambar Brownies....-

- Brownies... siap tuk di pick-up...-

mUFFIN... oh.. MUffin...

Ini lerr rupa muffin blueberry, topped with choc chips... I tell you.... Cuba lerrrr... Resipi ni dapat dari Kak Jun...
- Muffin yg baru kluar dari oven ... -

- Yummyy....-

- Close-up sikit....-


Ingredients:
180gm unsalted butter
140gm gula
2 biji telur
80ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
220gm tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
blueberry pie filing
coklat cip (optional)

Method:
pukul butter n gula hingga putih. masukkan telur satu persatu. masukkan esen, pukul lagi. perlahan mixer, masukkan tepung diselang seli ngan susu. gaul rata. masukkan kedalam cawan muffin 1/2 penuh, pastu letak blueberry. top up balik ngan muffin mix. tabur coklat cip. bakar pada 175'c selama 20-25min.

September 2, 2008

Mars Bar CaKe...


Ingredients:
  • 3 standard mars bars
  • 2 tbsp golden syrup
  • 3oz butter
  • enough rice krispies to coat
  • 200g milk chocolate, melted

Method:

Melt mars bars, syrup and butter in a pan. When combined add rice krispies, and stir until coated. Press into a greased and lined oblong tin and leave to set. Top with melted chocolate and cut into square when cold.



HaRaPan RaMadHan

Raihan
Harapan Ramadhan

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti
Tak ingin ku biarkan
Ramadhan berlalu saja

Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

UpDate...

Nie nak update pasal Baklava...
Semalam, first day puasa - my first attempt on the Baklava and philo pastry. Everything seems ok... tapi, bila part nak bakar... problem sikit.
Since, the house and kitchen undergo major renovation... I rely on this microwave oven for all baking matters. So, bila time nak membakar... especially bila bakar pies or pastry, selalu bahagian bawah tak garing... Thats what happen to my Baklava and now I know why my chicken pie tak berapa uuummppphhhh!!
Nak cari lerrr oven baru.. biar best sikit bila baking nanti....
Alhamdulilah... ada gak microwave oven tuk membaking... nak bake cookies tuk raya nanti... Tart nenas, chocolate chip cookies, peanut butter cookies....... etc.


- Nie ler model microwave yang daybab dok pakai... -