January 30, 2009

HOOORAY!!!!!...

Hooray...!!
Long weekend lagi.. Kali nie bersempena Hari Wilayah yang disambut pada setiap 1 Februari, tiap-tiap tahun. Oleh kerana ianya jatuh pada hari Isnin, ia diganti pada hari Isnin.
Kesempatan ini juga DayBab ambil tuk mempersiapkan persiapan perkahwinan. Tinggal 3 minggu aje sebelum menjelang.. My BIG Day!!
Insya-Allah, wedding favors akan sampai dalam minggu depan. Baju flower gurls pon dah siap. Tinggal nak jahit lace aje. Bilik belum lagi dicat. Nak cat color apa yea...?? and DayBab masih lagi tercari-cari lampu yang sesuai tuk bilik.
By now, banyak jugak benda yang udah siap.. Bunga pahar dah siap. Untuk main table pon sama.. Thanks to Nenek. Cake tier and head gear for the gurls pon dah siap.. ;-)
Am very excited and nervous preparing for this wedding.
Alhamdulilah, am in good hands.

January 28, 2009

Pemergian.... Satu Kehilangan...

Pada petang Isnin (Januari 26, 2009) yang lepas, kita dikejutkan dengan berita pemergian abah kepada Shahayu Akmam Bt Shaharuddin (Shamam). Allahyarham telah menghembuskan nafas yang terakhir di kediaman nye di Manjalara.
Salam takziah buat Shamam sekeluarga.
Semoga roh abahnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama mereka-mereka yang beriman dan dikasihi Allah. InsyaAllah.
Al-Fatihah.

January 22, 2009

The Countdown Begins...

Exactly one month from now, is the BIG Day... Am counting the days and preparing whatever that is necessary for the wedding.
Insya-Allah, semua nye akan berjalan lancar.

January 21, 2009

Henna...

Al-kisah, hari nie DayBab dok browsing pasal henna @ inai. Pakai inai tuk my BIG Day nanti.. With the beautiful design on my hands and feet, pasti semua mata akan memandang...
Tapi, ada kekeliruan pulak yang telah dibangkitkan baru-baru ini pasal pemakaian inai di media.. especially kat suratkhabar. Ini penjelasan Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin mengenai kenyataan itu...
--> Telah berlaku kesilapan faham kenyataan saya oleh sesetengah pihak berhubung dengan penggunaan inai sebagai lukisan diri wanita terutama semasa perkahwinan dan selainnya. Di sini saya jelaskan seperti berikut;
1. Hukum asal perhiasan tubuh wanita adalah diizinkan syarak selagi tiada dalil yang melarangnya, ini termasuklah menggunakan inai.
2. Hanya warna yang bersifat kekal sahaja yang dilarang ini seperti tatoo, kerana itu washimah seperti yang disebut dalam hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim: “Nabi s.a.w melarang pembuat tatoo dan yang minta ditatookan”. Maka dengan itu, sebarang lukisan yang tidak kekal termasuk inai tidak termasuk dalam larangan tersebut.
3. Namun begitu, jika lukisan itu menggambarkan ciri-ciri yang buruk seperti perlambangan bagi sesuatu ajaran sesat, atau kumpulan jahat atau seumpamanya, maka itu adalah dilarang oleh Islam. Ini kerana Islam mementing penampilan diri yang dibersih dari penonjolan unsur-unsur negatif dan jahat. Sabda Nabi s.a.w “Bukan dari kalangan kita sesiapa yang meniru selain kita” (Riwayat al-Tirmizi, sahih). Juga sabda baginda: “Sesiapa yang meniru sesuatu kaum, maka dia di kalangan mereka” (Riwayat Abu Daud, sahih).
4. Apa-apa sahaja perhiasan diri wanita yang boleh menambat hati suami dan mengeratkan hubungan rumah tangga adalah digalakkan oleh syarak termasuk inai dan mewarnakan rambut.
Dr. Mohd Asri bin Zainul Abidin
18 Feb 2008, Kangar.
Ada few henna designer yang DayBab dah browsing. One of them is Dayu. Siap boleh gi umah.. Amacam, ada sesiapa ke yang nak join DayBab tuk berinai..??? Mari ler... kita berinai beramai-ramai... ;-)

January 16, 2009

One Month To Go...

Debaran semakin hampir. Diam tak diam.. tinggal sebulan aje sebelum the Big Day. Alhamdulilah, segala persiapan berjalan dengan lancar. Diharapkan agar begitu ler hingga ke akhirnya.

Mengimbau kembali ketika baru nak start perancangan perkahwinan ini, DayBab dok ingat.. "Alaaaa.. nak uruskan keje kahwin nie senang aje.. Urus tu, buat nie.. Dah siap." Rupanya, sangkaan ku meleset. Tatkala dok siapkan checklist, meeting pulak dirancang.

Alhamdulilah.. Meeting yang telah dihadiri oleh keluarga terdekat a.k.a otai-otai, telah banyak membantu dan meringankan beban. DayBab sungguh terharu dengan penglibatan serta concern-nye family terhadap perjalanan majlis ini nanti. Ada yang sanggup men-sponsor dan membantu dalam segala hal. DayBab rasa bertuah kerna punya keluarga besar yang prihatin.

Tinggal sebulan aje ini, untuk DayBab put everything in place. Wedding favors dah order. Photographer and videographer dah ok. Pelamin dah tempah. Baju tinggal final fitting. Kasut nak kena fitting this weekend. Kad akan diedarkan Raya Cina nanti. Baju flower girls.. tak siap lagi??!! Alahai...

Al-kisah dok pikirkan semua nie, kekadang dok terbawak-bawak ke mimpi. Ada masanye, rasa stress pon ada gak. Insya-Allah, semuanya akan ok. I just want my families to enjoy themselves during the wedding. A BIG DAY for me... and I want to share it with my families and friends.

Thank you to all... Ramai sangat yang membantu DayBab dalam persiapan perkahwinan nie. DayBab jugak bersyukur kerna punya keluarga besar...
THANK YOU...

January 15, 2009

January Babies...

January Babies --> Geng Sate Minang was celebrated on Friday, January 9th, 2009 @ Restoran Mawar, Kg Baru. The babies are Raina (January 5th), Amam (January 10th) and my sister (January 13th).
Upacara meniup lilin yang telah diadakan di restoran itu....

Kek pada hari itu ditaja oleh DayBab... Chocolate Moist with Chocolate Ganache..

Menu utama... Sate Minang..

And also, Bakso...

To January Babies... Happy Birthday! May happiness be with u guys alwayzzz and forever!!

SeTaHun SuDah...

January 10th, 2009... cukup setahun DayBab memblogging... Banyak yang DayBab perolehi dan pelajari... Ramai jugak teman-teman baru yang DayBab kenal melalui alam cyber ini. To all, thank you very much kerana sudi singgah ke blog DayBab yang tak seberapa nie. Segala komen dan pandangan anda amat DayBab hargai...
Disini juga DayBab ingin ucapkan terima kasih buat teman-ku Jay kerana beliau lerr yang telah memperkenalkan DayBab ke dunia blog ini. Thank you very much, my dear friend..

January 7, 2009

Pengguna Bijak..


Jadi lerrr Pengguna Bijak... Belilah Barangan Buatan Malaysia!!
At the same time, we can help to boost the economy. Barangan Buatan Malaysia apa kurang nye...??

January 6, 2009

BOYCOTT....!!!

Boikot Product US...!!

COMPANIES TO BOYCOTT

- AOL Time Warner - Time Life magazine, CNN, ICQ
- Apax Partners - Jonny Rockets, Sunglass Hut.
- Arsenal Football Club
- Coca-Cola - Fruitopia, Fanta, Kia Orange, Lilt, Sprite, Sunkist..
- Caterpillar
- Danone - HP foods, Evian, Volvic, Jacob
- Delta Galil - Hema, Barbie, Carrefour, Auchan, Tchibo, Victoria's Secret, GAP, Banana Republic, Structure, J-Crew, JC Penny, Pryca, Lindex, DIM, DKNY, Ralph Lauren, Playtex, cK, Hugo Boss, M&S
- Disney
- Emblaze
- Estée Lauder - Aramis, Clinique, DKNY, Prescriptives, Origins, MAC, La Mer, Bobbi Brown, Tommy Hilfiger, Jane, Donna Karan, Aveda, Stila, Jo Malone, Bumble & Bumble, Kate Spade
- Home Depot - Villager's Hardware, Georgia Lighting, Apex Supply, EXPO Design Centres
- IBM
- Intel
- Johnson & Johnson
- Kimberly-Clark - Kleenex, Kotex, Huggies, Andrex
- Lewis Trust Group - River Island, Isrotel hotels, Britannia Pacific
- The Limited Inc - Express stores, Lerner New York, Structure, New York & Company, Mast Industries, Intimate Brands, Victoria's Secret, Bath & Body Works, White Barn Candle Company, Henri Bendel
- L'Oreal - Giorgio Armani, Redken 5th Avenue, Lancome Paris, Vichy, Cacharel, La Roche-Posay, Garnier, Biotherm, Helena Rubinstein, Maybelline, Ralph Lauren, Carson
- Marks & Spencer - M&S, St.Michaels
- McDonald's
- Motorola
- Nestle - Nescafé, Perrier, Vittel, Pure Life, Carnation, Libby's, Milkmaid, Nesquik, Maggi, Buitoni, Cross & Blackwell, KitKat, Milkybar, Quality Street, Smarties, After Eight, Aero, Polo, Lion, Felix cat food, L'Oréal
- News Corporation - TV: Fox, Sky, Star, Phoenix, Granada, CNBC. UK newspapers: Standard Newspaper, News of the World, The Sun, The Times. Australian Newspapers: The Telegraph , Gold Coast Bulletin, Herald Sun, Independent, Sunday Mail. US newspapers: New York Post. Publishers: Harper Collins Ragan, Zondervan, National Geographical. Nursery World, Rawkus, NDS, Mushroom Records, ChinaByte.com, Festival Records
- Nokia
- Revlon - New World Entertainment, Forbes
- Sara Lee - Hanes, Playtex, Champion, Leggs, Douwe Egberts, Bryan, DIM, Ambi Pur, Bali, Superior Coffee, Just My Size, Kiwi, Maison Cafe, Nur die, Pilao, Lovable, Outer Banks, Wonderbra, Sanex, Pickwick, Gossard, Body Mist, Brylcreem, Aqua Velva, Radox
- Siemens
- Selfridges
- Starbucks - Seattle Coffee, Pasqua, Hear Music, Tazo
- Timberland

7 Days to Go...

Another 7 days to go... Cikgu Memel..!!

January 5, 2009

8 Days to Go....

Countdown... Tuk Cikgu Memel... Another 8 days to go....

January 2, 2009

What...??

Macam tak percaya aje... Another a month, 2 weeks and 6 days to go before my wedding.