April 29, 2009

Happy Birthday...

Happy birthday buat Mama... Ulangtahun kelahiran nya yang ke-62.
DayBab doakan semoga diberkati umur nya dan happy-happy selalu. Maafkan DayBab kalau DayBab selalu buat Nakal!!!
Happy Birthday, Mama!!
love you, alwayzzzz and forever!!

Luahan DayBab...

Apa yang bakal DayBab luahkan, hanya lah sebagai renungan kita bersama termasuk diri DayBab ini. Dalam menjalani kehidupan seharian, pasti banyak kesalahan yang kita lakukan walau kita sedari atau tidak. Dan pada masa yang sama, kita cuba perbaiki kesalahan yang telah kita lakukan itu dan mencuba untuk tidak akan mengulangi nya lagi.
Itulah yang dinamakan MANUSIA.... Manusia yang tidak pernah lari dari melakukan kesalahan. Kita juga belajar dari pengalaman. Pengalaman juga yang akan mematangkan kita.
Dalam kehidupan ini, kita melalui pelbagai phasa... Bayi, remaja, dewasa dan masa tua. Kita juga melalui zaman solo, dating dan akhirnya ke alam perkahwinan. Dan alam perkahwinan itu, biar ler kekal hingga ke akhirat kelak kerana kita mahu kebahagian yang kita kecapi dengan pasangan kita, biar lah untuk selama nya. Bukan sekadar untuk di dunia ini sahaja.
Dalam menempuh phasa kehidupan itu, banyak proses yang kita alami dan tempuhi. Kekadang ia menyebabkan seseorang itu menjadi selfish, egois dan macam-macam lagi. Ada kalanya menganggap mereka saja lah yang betul. DayBab juga pernah mengalami proses ini. Bila dipikirkan, rasanya apa yang dilakukan sungguh tidak rasional.
Pernah mula-mula zaman kencan dulu, DayBab berpegangan tangan dengan cowok DayBab. Ia menjadi satu isu yang hangat kerna DayBab memegang tangan orang yang bukan muhrim. HARAM katanya.... tup.. tup... bila dia pulak yang kluar kencan, berpegangan tangan lagi.... itu katanya NORMAL!!! Confuse DayBab dibuat nya. Kalau kita yang buat, salah! Kalau dia sendiri yang buat... tak ada salahnya... ;-)

Apa yang DayBab pelajari, walau apa pon kita harus sentiasa tenang. Sentiasa berpegang teguh dengan kata-kata... "Biar orang buat kita, jangan kita buat kat orang..." Semoga DayBab dapat memperbaiki diri dari apa-apa yang terjadi dipersekitaraan DayBab. Jaga kata-kata dan perlakuan agar ia tidak termakan diri sendiri....
Ini hanya lah sebagai renungan... tidak berniat untuk menyinggung perasaan sesiapa jua.

April 27, 2009

Coba Renungkan...

Pilih kasih dalam keluarga memang tidak dapat disangkal walau apa jua keadaan nya didalam sesuatu institusi kekeluargaan. Mengapa kah harus begitu?? Kita dapat lihat, orangtua membezakan anak sendiri atau nenek dan atuk mebezakan kasih sayang diantara cucu-cucu mereka.

Pernahkah mereka terfikir apakah impaknya kepada anak-anak atau cucu-cucu mereka??? Jawapan nya, pasti TIDAK!!! Pernah tak mereka fikir, anak atau cucu yang menjadi favourite mereka itu bakal menjadi Spoil Brat!!!!!

Contohnya, orangtua atau nenek/atuk membezakan dalam meraikan harijadi anak atau cucu mereka. Apakah perasaan anak atau cucu yang tidak diraikan itu?? Sungguh kejam kan.....
Cuba baca petikan dibawah ini dan renung-renungkan....

Coba perhatikan, sikap apa yang akan anak Anda tunjukkan bila ia mendapat perlakuan pilih kasih dari orangtuanya?

Tak ada manusia yang sempurna, demikian juga dengan Anda sebagai orangtua. Bagi Anda yang memiliki buah hati lebih dari satu, tentu saja secara manusiawi tak mungkin dapat membagi kasih sayang secara merata kepada Si Kecil satu demi satu.

Terkadang, kesibukan yang melanda Anda dan pasangan sehari-hari, tidak memungkinkan bagi Anda berdua mempunyai waktu yang cukup untuk mengenal kepribadian setiap buah hati. Padahal, walaupun lahir dari rahim yang sama, buah hati sama halnya dengan setiap manusia yang memiliki perbedaan-perbedaannya tersendiri. Kelebihan pasti dibarengi dengan kelemahan.

Salah satu contohnya bisa dilihat pada anak-anak yang dilahirkan kembar. Seringkali Anda sebagai orangtua terkecoh dengan kemiripan yang hampir serupa dari segi paras dan postur sang anak. Semua pakaian diberikan yang sama persis agar tak ada salah satu yang menunjukkan rasa iri terhadap yang lain.

Sebetulnya, justru ada yang terlewatkan oleh Anda sebagai orangtua, walaupun secara biologis dapat dikatakan anak kembar indetik memiliki kesamaan nyaris 100 persen, namun sebagai seorang individu - sekalipun mereka terlahir sebagai anak kembar - tidak memiliki kepribadian yang sama.

Masing-masing dari mereka pasti memiliki keunikan dan kelebihan, sekaligus kekurangannya sendiri. Uniknya, mereka saling melengkapi. Itulah azas utama dari penciptaan manusia oleh Sang Pencipta.

Tak sedikit orangtua yang memperlakukan setiap buah hatinya berbeda-beda. Ada orangtua yang memberikan perilaku sangat istimewa hanya pada salah satu buah hatinya saja karena ia adalah anak lelaki pertama dalam keluarga, atau buah hati tadi memiliki kekurangan dibandingkan saudaranya yang lain.

Padahal, dengan memberikan kasih sayang yang berbeda justru akan membuat pertumbuhan psikis maupun perkembangan kejiwaan sang buah hati menjadi tak seimbang. Mengapa demikian? Jangan mengira anak-anak tak akan pernah tahu perbedaan yang Anda berikan, walaupun saat itu mereka masih dianggap terlalu kecil untuk mengetahui ini dan itu, perilaku dari kedua orangtuanya.

Nah, berikut ini adalah kiat-kiat bagi para orangtua agar tidak pernah salah langkah dalam memperlakukan buah hati Anda secara adil, dan dalam kadar kasih sayang yang sama!

1. Kenalan Yuk!
Tidak saja proses berkenalan dilakukan oleh Ada saat bertemu dengan klien baru, rekan kerja baru, atau bahkan tetangga baru. Bila Anda dapat dengan lugas, ramah dan begitu terkesan memahami orang-orang baru di sekeliling Anda, mengapa tidak melakukan hal yang sama terhadap buah hati Anda sendiri.

Bukankah buah hati Anda merupakan sosok manusia baru yang patut dikenali lebih dalam lagi, karena ia telah yang hadir dalam kehidupan Anda? Oleh karena itu, sediakan waktu untuk mengenali buah hati sejak ia masih dalam kandungan.

Jika Anda mampu mengatur waktu luang untuk sekadar bertemu dengan teman lama di kedai kopi atau arisan bersama ibu-ibu lainnya, mengapa Anda tak mampu menyediakan waktu untuk mengetahui karakter utama dari setiap buah hati Anda. Pengenalan terhadap karakter, serta sifat dan sikap Si Kecil akan lebih efektif jika dilakukan sejak dini.

2. Kekurangan = Kelebihan
Lho, kok, bisa sih kekurangan sama dengan kelebihan? Ya, tentu saja. Kekurangan yang ada pada setiap diri seorang individu justru dapat menjadi kekuatannya atau kelebihannya, bila diasah dan dilatih dengan baik.

Contohnya, bila Anda memiliki anak yang luar biasa aktif, atau sering disebut hiperaktif, tak jarang orangtua justru menjadi kesal dan marah, bahkan cenderung malu. Anak mereka tak dapat terkendali, tak bisa diam, dan hal ini menjadikan hidup Anda lebih repot. Padahal, kekurangannya ini bisa diarahkan menjadi kekuatan, yang hasil akhirnya positif bagi perkembanga buah hati anda sendiri.

Jadi, cari tahu secara cermat apa yang menjadi kesukaan dari setiap buah hati Anda. Ikutkan mereka dalam setiap kegiatan yang melibatkan anak-anak lain, sehingga dapat melatih sistem sosialisasi dalam diri buah hati Anda sejak dini. Misalnya kusrus karate, taekwondo, alat musik, olah raga, memasak, presenter cilik, dan sebagainya.

3. Saudaraku, Anak Kesayangan!
Jangan pernah memperlakukan buah hati Anda berbeda antara yang satu dengan yang lainnya. Misalnya, bila Anda terus menerus memanjakan sang kakak daripada adiknya, lambat laun akan membuat perkembangan sang kakak menjadi lebih egois, mau menang sendiri, dan tak punya rasa toleransi.

Hal ini tentu sangatlah kurang baik. Anak akan makin membesar dan ia akan mengarungi kehidupan dalam masyarakat, sehingga dampak yang diperoleh dari ia kecil akan mengakibatkannya tak bisa berinteraksi baik dengan lingkungan sekitarnya. Ia selalu hidup dalam kemenangan dan pemakluman yang selalu Anda berikan sejak ia kecil.

Sementara sang adik, akan selalu hidup dalam perasaan kecewa yang terpendam di dalam hati kecilnya hingga dewasa nanti. Dan secara tak sadar ataupun tak langsung, sebagai orangtua Anda pasti akan merasa sudah tak bisa membahagiakannya.

Nah, jangan pernah ada dalam kamus Anda sepenggal kalimat, “Ini memang anak kesayangan Mama dan Papa”. Semua buah hati Anda adalah anak kesayangan Anda berdua, tanpa terkecuali.

4. Sepintar Apapun, Tetaplah “Anak Mama”
Jangan pernah membuat pengecualian terhadap salah satu dari Si Kecil. Misalnya, sang adik karena usianya lebih muda, maka ia menjadi anak kesayangan, sementara sang kakak diharuskan mengalah terus. Atau sebaliknya, sang kakak yang Anda ketahui memiliki kelemahan dibandingkan sang adik, selalu Anda dahulukan dalam berbagai hal.

Dalam benak Anda tentu berpikir, Si Bungsu merupakan anak cerdas dan pintar, jadi pastilah ia dapat berdiri di kakinya sendiri atau lebih mandiri suatu saat nanti. Sedangkan sang kakak, Anda merasa selalu khawatir untuk melepaskannya berdiri sendiri. Anda takut ia gagal, atau takut ini dan itu.

Padahal, semakin Anda terus menggenggamnya, ia pun semakin tak akan pernah bisa keluar dari tempurung kemanjaannya itu. Layaknya menemukan sebuah batu di dasar sungai, bila Anda terus menyimpannya dalam kotak perhiasan, tak akan membuat batu tadi menjadi berlian yang begitu indahnya.

Namun, ketika Anda menggosoknya setiap hari, mengasahnya dengan sekuat tenaga dan mengukirnya dengan kesabaran, maka ia akan mengeluarkan kilau keindahannya dan jadilah mahal harganya. Sehingga, batu itu janganlah disimpan di dalam kotak perhiasan Anda, namun sebaiknya dengan bangga akan Anda pakai terus.

5. Life’s goes on!
Sebagai manusia, sering kali kita luput dan waktu terus berjalan dengan sangat cepat. Arahnya pun selalu ke depan, tak pernah mundur. Demikian juga halnya dengan perkembangan buah hati Anda. Tiba-tiba saja mereka beranjak semakin besar. Oleh karena itu, perlakukanlah semua buah hati Anda dengan penuh kasih sayang, kesabaran, dan isilah mereka dengan air pengetahuan akan kehidupan.

Kelak mereka akan membutuhkannya, sebab manusia hidup tidak sendirian. Manusia hidup dalam kebersamaan, baik dalam keluarga maupun masyarakat. Didiklah anak-anak Anda dalam iklim yang sarat dengan kepekaan sosial yang baik, dan tumbuhkan rasa tanggung jawab pada diri mereka sejak dini.

Bertanggung jawab sama artinya dengan mampu melakukan segala sesuatu yang baik, dan mampu pula bertanggung jawab kepada dirinya sendiri. Jika salah satu anak Anda selalu hidup dalam “kemanjaan”, maka akan sangat disayangkan kelak ketika ia telah besar dan berkeluarga. Buah hati yang paling Anda sayangi ini cenderung tak bisa bertahan menghadapi ombak kehidupan yang tak jemu menerjang keras.

Jadi, sebelum hal-hal negatif terjadi sebaiknya Anda mulai memberikan kesama-rataan dalam kasih sayang, isilah setiap gelas yang kosong dengan air yang sama tinggi. Dan biarkan mereka menentukan jalannya atau masa depannya masing-masing, dengan segala kelemahan yang dapat menjadi dorongan positif agar memiliki kualitas kehidupan yang lebih baik.


April 20, 2009

Kerana Diri... Badan Binasa...

Apa yang DayBab bakal cerita kan disini, hanya lah sebagai panduan dan semoga kita mengambil ikhtibar dari cerita ini.
Pada suatu petang, DayBab tergamam bila mendengar salah seorang kenalan-ku telah dinasihatkan untuk berhenti. Ini terjadi dengan begitu mengejut sekali. Tak ada sesiapa yang menyangka, pihak management akan mengarahkan sebegitu sekali.
Ini semua gara-gara Abg Long a.k.a ALONG!!! Kenalan-ku ini telah meminjam wang dari Along. Brapa??? DayBab sendiri tak tahu. Tapi, dari pemerhatian DayBab, pinjaman ini dari beberapa Along yang berbeza.
Kenapa lerr perlu pinjam dari Along..?? DayBab sendiri pon tak paham. Ini bagaikan menempah maut. Along nie, bila kita nak buat pinjaman... punya lerr baik sekali. Bahasa nya sungguh manis dan berbunga. Tapi, bila time payment... mereka memang aggresif, kasar dan ganas. Bayaran perlu on-time. They all siap pegang ATM kad kita. Hebat kan??!!!!
Tapi, ada jugak yang pandai bila request dari Accounts Department tuk masuk kan gaji ke account lain atau kasi aje cek. Payment perlu tepat pada waktu yang dijanjikan. Kalau lambat, mula lerr depa talipon mintak hutang. Kalau tak jalan jugak, depa cari sampai ke rumah dan opis. Mula-mula dengan cara bertanya secara baik. Kalau tak ada jugak, depa datang dengan satu rombongan.
Along nie tak kira orang. Mereka boleh lakukan apa saja. Ada samapai satu tahap, depa akan simbah cat merah, merosakkan harta benda kita dan sampai satu tahap... mereka akan mengapa-apakan ahli keluarga. Mereka juga akan memalukan kita...
So, kesimpulan nya... walau susah bagaimana pon, jangan ler pinjan dengan Along. Pinjam nye sikit, interest akan menggunung banyaknya. Seperti kenalan DayBab nie, walau punya degree dan kedudukan yang baik dalam syarikat... akhirnya dinasihatkan berhenti gara-gara ALONG.
Semoga ini menjadi ikhtibar buat kita semua. Insya-Allah, walau rumit kewangan kita... pasti ada jalan penyelesaian nya.

April 13, 2009

Gathering @ Boulevard

Last Saturday - April 11th, 2009 DayBab gi Boulevard Hotel coz CBNers Class of '95 ada buat gathering. Start kul 12 tengah hari sampai kul 4 petang. Seronok bila dapat jumpa member lama. Memang lama jugak lerr tak jumpa.. kurleb 13 tahun ada gak lerr.
Masa sampai tu, Ita kasi satu envelope dengan sebatang pen. Pen?? Nak buat apa yek... Rupa nya ada gunanya pon. Dalam envelope pulak, ada postkad berserta setem. Setem.. CBN - Sekolah Ulung!! DayBab sungguh terharu...
Thanks Ita, kerna bersusah payah.

Ni adalah antara aksi kami semasa disana.
Memang seronok... seronok bila jumpa member lama.

Few of us stayed back samapai kul 6 lebih. We all lepak and borak. Macam tak nak balik pon ada gak. Lepas hantar member-member pulang, DayBab and Ita gi ronda jap kat MidValley. Ita beli groceries tuk masak dinner. Pastu tu, we all gi cari Durian Pillow Pancake.
Tuk peminat durian, DayBab rekomen beli nie. Memang sedap... memang best! Stall nie terletak in between Midvalley and The Gardens. After you pass by the Big Apple Shop, you entering The Gardens, and the stall is the first one in the center. You can try out the Durian Pancake, they will have sample for you to try. Is jus RM10 for 6 pieces, there are also selling Mango Pancake.
So, balik tu we all makan satu family. Cian kat Abang Gendy coz tak dapat makan. Kalau makan jugak, DayBab tak tahu lerr apa nak jadi nanti...
Anyway, Sabtu tu... DayBab sungguh happy dapat jumpa kawan-kawan!! Nanti kita buat lagi yea.... :-)


April 12, 2009

Al-Fatihah...

Al-Fatihah buat Tok Usu yang telah kembali ke-rahmatulah pada pukul 2:30 pagi tadi - Ahad, April 12th, 2009.
Setiap yang hidup, pasti akan menghadapi dengan kematian. Kali ini, keluarga kami dikejutkan dengan pemergian Tok Usu. Allahyarham menghidap kanser paru-paru dan telah dimasukkan ke IJN sejak 3 minggu yang lepas.
Sama-sama lah kita mendoakan agar roh Allahyarham dicucuri rahmat dan tergolong dalam golongan mereka yang beriman.
Al-fatihah.

April 9, 2009

Tidak Tersenarai...

DayBab sungguh happy bila terdengar yang Mamat nie tak tersenarai dalam Kabinet PM kita yang baru nie..
Rasa syukur yang amat sangat kerna sesungguh nya Mamat nie memang tak layak tu memang dan pegang apa-apa jawatan dalam Kabinet Kerajaan.
Yaahhooooooo...!!!

Krispy Kreme...

Emmmmmm.... tak sabar nye DayBab nak nikamati doughnut - Krispy Kreme!!

Krispy Kreme..in Malaysia - SOON!!!




KUALA LUMPUR, Aug 8 (Bernama) -- Berjaya Corporation Bhd via its 70 percent-owned unit, Berjaya Krispy Kreme Doughnuts Sdn Bhd (BKK), has secured the rights from Krispy Kreme Doughnut Corporation to develop and operate Krispy Kreme stores in Malaysia.
BKK plans to open 20 Krispy Kreme stores in Malaysia within the next five years with the first store to be opened in Kuala Lumpur by early 2009, said Berjaya Corporation in a statement Friday.
Development will continue in the Klang Valley region before expanding into the other major cities and towns throughout the country, it said.
Berjaya Corporation has extensive experience in developing and operating well known international food and beverage brands as it currently holds the franchise for Starbucks Coffee, Kenny Rogers Roasters, Wendys and recently in June 2008 also acquired the Papa Johns pizza franchise.
"The addition of Krispy Kreme will strategically complement and widen Berjaya Corporations existing food and beverage operations," said its chairman and chief executive officer Tan Sri Vincent Tan.
The business is expected to contribute positively to the future earnings of Berjaya Corporation, said the company in a statement to Bursa Malaysia.
There are about 490 Krispy Kreme stores operating in the United States, Australia, Canada, Hong Kong, Indonesia, Japan, Kuwait, Mexico, the Philippines, South Korea, Qatar, Saudi Arabia, the United Arab Emirates and the United Kingdom.
-- BERNAMA
--> Seronok nya bila DayBab dapat tahu yang Kripy Kreme akan dibuka tak lama lagi di Berjaya Times Square. Emmmmm... terus terkenang kenangan manis pertama kali makan doughnut nie. Masa tu DayBab kat New York... lepak kat umah Mak Ngah.
Kat New York dulu, umah Mak Ngah kat 98th Street. Kalau turun aje kat sepanjang jalan tu, macam-macam kedai ada. Dari Ben & Jerry Ice-Cream, Gap, Starbucks, Banana Republic hingga lah ke Krispy Kreme. Pendek kata, kalau nak try pelbagai jenis makanan... tak yah nak jalan jauh-jauh.
First time pergi ke outlet Krispy Kreme, DayBab gi dengan Julia. DayBab try yang Original Glazed dengan Coffee. Ya Ampunnnn... enak banget dech!! Siap DayBab beli setengah dozen tuk bawak balik and makan kat umah.
Doughnut nye memang lembut dan eeemmmmmm... tak terkata sedap nye. Sejak daripada tu, DayBab akan ke sana tuk makan doughnut dan cicah ngan kopi.
Bila balik ke Malaysia, memang DayBab kangen banget ngan Krispy Kreme. Tapi, bila dapat tahu yang Berjaya akan buka Krispy Kreme di Malaysia, DayBab sungguh teruja...
Tak sabar rasa nya... Kawan-kawan, jom kita makan doughnut!!!

April 8, 2009

Pindah Opis....

- ini hanya lah gambar hiasan... -

Semalam Daybab dah pindah ke opis baru yang terletak di Desa Pandan. Perpindahan yang dijadualkan pada April 13... telah dilaksanakan pada semalam kerana ada miscommunication. DayBab sendiri pon tak sure mana silap nye!!
Nasib baik tak banyak sangat benda yang nak packing. Setelah selesai packing barang DayBab, terus dihantar ke opis baru. Opis DayBab terletak di tingkat 2... waduh, penat sungguh nak panjat tangga nie!! Tapi, ok gak... dapat DayBab excercise free... hehehehehehe.
Jadi semalam, Abang Gendy hantar DayBab ke opis lama dan jemput pulang di opis baru. Dan hari nie, DayBab drive ke opis setelah hantar Abang Gendy ke opis. Agak jauh sikit jarak nya dari opis lama... Parking?? DayBab parking kat belakang opis sebab boleh lerr jimat sikit. Kat sini DBKL selalu dok kutip duit. Payah sungguh. Cuba bayangkan... kalau sejam 50sen, sehari dah RM4.00. Seminggu = RM20.00 dan sebualan boleh jejak RM80.00!!!!
Kalau kat opis lama dulu, parking free!!!
Kangen banget pada opis lama.....


April 3, 2009

Beg...!!


Tengah hari tadi, beg yang DayBab beli dari AliceWonders.Com sampai. Terkezut gak lerrr sebab baru bayar semalam, hari nie beg tu dah sampai... Efficient sungguh!!
Hasil nya, DayBab sungguh puas hati... semoga DayBab tak addicted dengan on-line shopping nie.. hehehehehehe....

Wedding Album..??

DayBab dapat sms dari my wedding photographer. Kata nya dia dah update fotopages nye dia. Apa lagi.. meluru lerr DayBab nak tengok sample album.
So, yang ada nie adalah sample album. Kalau album sebenar, Insya-Allah hujung minggu depan baru dapat...
Wadduuhhhh... tak sabar nye!!!

April 2, 2009

On-line shopping...

I've gone crazy yesterday.. saw this add kat FB, posted by one of my schoolmates. Pastu, dok curious sangat... DayBab pon men-click kat link AliceWonders.Com dan akhir nya DayBab terjebak.
Semalam, April 1st a.k.a April Fool, they all buat sale.. Browsing and browsing.. akhirnya DayBab beli satu beg and satu lagi Tini punya. Payment had been made and sekarang tunggu beg sampai. Tak sabar pon ada gak...
DayBab beli beg tuk kluar santai-santai.. memang comel lerrr. Tini pulak beli beg ala-ala nak gi opis/majlis. Kalau nak ikutkan, harga nya ok gak lerrr...
Sesiapa yang berminat... sila lerr browse dan cuci mata kat AliceWonders.Com...