June 29, 2009

Martabak Manis @ Pasar Minggu...

Kalau dulu, DayBab selalu beli apam balik yang standard aje kat pasar malam. Kebetulan, bila lalu kat pasar minggu suatu petang... DayBab ternampak abang jual martabak manis.
Martabak manis??? Sama lerr macam apam balik... cuma nama aje yang berbeza. Nie asalnya dari Bandung, Indonesia.
Martabak manis nie.. memang lain dari apam balik yang kita selalu makan tu. Martabak nie punya pelbagai inti dan rasa.
Antara martabak yang DayBab pernah cuba adalah jagung, choc rice and martabak keju.
Waduh... memang meleleh air liur lerrrr... Terkini, yang DayBab nampak.. depa ada jual martabak perisa durian.
So, pada sesiapa yang berminat... boleh lerr ke Pasar Minggu @ Kg. Baru dn mencuba nya!!!
Pasti enak and yummmyyyyy!!



Tau Foo Fa ...

Sejak pregnant nie.. macam-macam lerrrr tekak nie.
Kekadang, makan tu salah.. makan nie tak betul. Kena testing-testing lerr pulak..
Tapi, yang pasti.. DayBab akan minum air soya atau makan tau foo fa. This is what i had for breakfast, last Sunday...
Yummmmyyyy kan... ;-)




Birthday Party @ Nenek's

Last Saturday... Birthday Party was held @ Nenek's.
Yummylicious spread of food was being prepared and yang paling menarik was the cuppies. Alhamdulilah, DayBab boleh enjoy gak makanan yang ada... sebab, ada kalanya DayBab tak berselera nak makan.. :-(
On that day, I had spaghetti, popia and kuih kasui.. yumm.. yummm..
Then, ada game... game untuk budak-budak and also orang dewasa. Kesimpulan nya, semua yang datang hari tu... dapat hadiah!!
Memang seronok bila dapat berkumpul dan berborak dengan sanak saudara.



June 23, 2009

Al-kisah Cerita Nya....

Nie, kisah nya si Chom yang benggong...
Malam Sabtu lepas, Chom pulang ke rumah dalam keadaan yang sangat kotor. Bukan saja kotor, busuk pon yea jugak. Terus DayBab mandikan Chom dan Abg Gendy pulak keringkan dia. Lepas dah keringkan si Chom, Abg Gendy kurung Chom kat dalam bilik.
Masa DayBab nak bobok dalam kul 2 lebih, Chom sedang golek-golek kat atas katil.
So, DayBab pon bobok sebelah Chom. Tak lama lepas tu, Abg Gendy pon masuk. So, the three of us settle down kat atas queen bed tu.
Tetiba, Chom bangun dan buat bising. Bising yang meminta dan merayu tuk keluar. The two of us tak mau keluarkan chom sebab tak mau dia kotor. Lagi pulak, dia kan baru aje mandi.
DayBab rasa Chom ada kat kaki DayBab. Tetiba, dengan bunyi "PPPPPrrrrrroootttttt...."
Both of us terkejut and terus bangun... Tup.. tup... Chom berak!!!
Yucksssssssss.....
Apa lagi... both of us kena lerr kemas and bersihkan apa yang patut. Bau nya... eeemmmmm Tuhan aje lerr yang tahu.
Nak salahkan Chom???
Tak boleh gak... sebab salah DayBab and Abg Gendy jugak. Kita pon tak paham bahasa kucing.. meow.. meow...
Atau nie practice tuk DayBab and Abg Gendy??
hehehehehehe...



Guess What??!!!

Am pregnant!!!
Alhamdulilah... am 7 weeks pregnant now. Semoga semua nya berjalan dengan lancar.
2 weeks ago, i did my pregnancy test. Masa try first time dulu, negative. Tapi, tak period jugak. Bila determine nak buat the second time, DayBab buat early morning. Alhamdulilah, result nya positive.
Tuhan saja lerr yang tahu perasaan DayBab masa tu. Terus kluar toilet and tunjuk result kat Abg. Gendy. Apa lagi... terjerit terlolong lerr kat dalam bilik. Macam tak percaya pon yea jugak.
Then, we decided to tell Chu and Mama about the good news. Hehehehehehe... tersenyum lebar mereka. Maklum lerrr, akan jadi Nenek!!
Chu advised us to go to one doctor and stick to the same doctor sampai ke sudah. Pikir punya pikir... we decided to go to Pusrawi. Don't ask me why... but both of us has good instinct about that hospital.
Pagi tu, we went to Pusrawi to double confirm about my pregnancy. DayBab jumpa dengan Dr. Asmah. A very nice doctor.
Alhamdulilah, bila buat ultrasound.. memang DayBab pregnant. Masa tu baru 4-5 weeks and the size baru 5cm. Comel nye...
So now, am 7 weeks pregnant.
Morning sickness telah menyerang... ada masanya, badan DayBab terasa sungguh penat dan letih. Makan??? DayBab tak ada selera nak makan. Ada certain food, especially AYAM.. memang DayBab tak boleh nak tengok atau bau.
Bila Mama masak kat umah, DayBab akan duduk kat dalam bilik. Bau masak memang tak dapat nak diterima...
Yang pelik nya, bila waktu malam.. baru lerr DayBab selera nak makan. Tu pon tak banyak...
Asal malam, tido pulak tak selesa.. my breasts sakit giler... Am not here to complain, but i need to let my body to adjust in the changes thats happening inside me.
Am looking forward to the development and changes that will take place soon... Definitely, gonna treasure this pregnancy and have 7 wonderful months ahead... ;-)

June 19, 2009

Happy Father's Day....!!!

Happy Father's Day to all fathers in the world!!! A day dedicated to all fathers on the 3rd Sunday of the month of June.
As for myself, I hardly celebrate Fayther's Day due to certain circumstances. But, am blessed with 2 extraordinary lady in my life.
Insya-Allah, by next year... Abg Gendy will celebrate Father's Day for the first time... jeng.. jeng.. jeng...
So, I dedicated the song.. My Way by Frank Sinatra to all fathers in the world!!
Enjoy...
My Way....
And now, the end is near;
And so I face the final curtain.
My friend, I'll say it clear,
I'll state my case, of which I'm certain.

Ive lived a life thats full.
I've traveled each and evry highway;
And more, much more than this,
I did it my way.

Regrets, Ive had a few;
But then again, too few to mention.
I did what I had to do
And saw it through without exemption.

I planned each charted course;
Each careful step along the byway,
But more, much more than this,
I did it my way.

Yes, there were times, Im sure you knew
When I bit off more than I could chew.
But through it all, when there was doubt,
I ate it up and spit it out.
I faced it all and I stood tall;
And did it my way.

I've loved, I've laughed and cried.
I've had my fill; my share of losing.
And now, as tears subside,
I find it all so amusing.

To think I did all that;
And may I say - not in a shy way,
No, oh no not me,I did it my way.

For what is a man, what has he got?
If not himself, then he has naught.
To say the things he truly feels;
And not the words of one who kneels.
The record shows I took the blows -
And did it my way!

June 8, 2009

SteamBot @ Ikano

Last Saturday, DayBab ada 2 order untuk disiapkan. Alhamdulilah, sebelum pukul 4pm... semua telah selesai. DayBab boleh bobok jap rehatkan badan.
Tetiba, talipon DayBab berdering. Abg Gendy tak sihat lagi.
Chu dan DayBab tunggu En. Din sampai tuk pick-up tartlets, pastu ingat nak gi Hospital. Tup.. tup... Abg Gendy call balik kata dia dah sudah dan boleh balik.
Alhamdulilah, semuanya ok...
Pukul 6 lebih, DayBab dan Abg Gendy menuju ke Ikano. Ikano??? Mana lagi... makan Steambot lerrr...
Bila badan tak sihat, makan steambot... pasti best!!!
Hehehehehehe... Enjoy!!!


June 4, 2009

Airport @ June 1st, 2009

Hari Isnin, June 1st, 2009... selepas acara potong kek kat umah, kita terus ke KLIA. Hantar Abg Long pulang.
Semoga kita berjumpa lagi.... SOON!!!!


Lagi.....


Nie lagi.. gambar yang DayBab satu kan untuk tatapan semasa makan-makan kat Nikko Hotel hari tu... ;-)



Birthday Aiken @ Home

Ok.. Kali nie DayBab update gambar masa Birthday Aiken yang kat umah pulak.
DayBab sponsor kek Tiramisu pulak kali nie... hehehehehe, sekalian nak praktik kan apa yang telah dipelajari. Alhamdulilah, semuanya sukses!!
Acara birthday nie adalah sehari selepas makan-makan kat Hotel Nikko.
Petang Isnin tu, Abg Gendy jemput DayBab dari opis. Kita semua pulang ke rumah. Sebelum sampai, ponakan berdua tu i.e. Amin and Adik dah sampai. Mereka sebenarnya yang terlebih excited... hehehehehe. Maklum aje lerrrr, acara tiup lilin...!!!
So, kumpul ramai-ramai keliling meja... kita nyanyi and tiup lilin.
Selepas selesai makan kek, kita gerak teruk ke KLIA untuk hantar Abg Long balik ke Amsterdam!
Bon Voyage to Abg Long and Happy Birthday, Aiken!!

June 2, 2009

Birthday Aiken - May 30th, 2009

Birthday Aiken i.e. my S.I.L., tahun nie jatuh pada hari Sabtu (May 30th). Disebabkan jadual padat, maklum lerrrr.. Abg Gendy jadual nya padat dengan roadshow dan my B.I.L. pulak ada keje. Jadi, kita celebrate on Sunday.
Abang Long yang transit jap di KL sebelum pulang semula ke Amsterdam, sama-sama celebrate birthday Aiken.
After searching and calling few places, we decided to have High-Tea Buffet kat Nikko Hotel. It was an awesome spread. Memang banyak dan berbaloi dengan harga yang ditawarkan. We arrived there at about 1pm and left the place nearly 5pm.

Here are some of the food that we/I had masa kat Nikko. Yuuummmmyyyyy... sungguh yummmmyyyyyy...
Anyway, Happy Birthday buat Aiken. Semoga panjang umur, dilimpahkan rezeki dan dikelilingi dengan kebahagiaan selalu.. ;-)