December 26, 2010

Memuliakan Anak Perempuan..


Memuliakan Anak Perempuan

penulis Al-Ustadzah Ummu ‘Abdirrahman Bintu ‘Imran
Sakinah Permata Hati 02 - Maret - 2007 23:19:24

Kelahiran anak laki2 hingga kini dianggap sebagai pelanggeng garis keturunan keluarga. tdk sedikit pula yg menjadikan penanda kehormatan. Sebalik berbagai belitan kesedihan dan rasa malu menghantui pasangan yg ‘hanya’ dikaruniai anak perempuan. Padahal dlm Islam jika anak-anak perempuan itu dimuliakan yg terurai dlm sikap kasih sayang memberikan pendidikan dan pengajaran agama yg baik janji surga telah menantikannya.

Perasaan kecil hati kadang menyelimuti pasangan yg belum juga dikaruniai anak laki-laki. Bahkan tdk sedikit orang tua yg lbh mendambakan bayi yg hendak lahir ini laki2 dibanding keinginan utk mendapatkan anak perempuan. Demikianlah keadaan mayoritas manusia sebagaimana dikatakan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam dlm hadits ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha:

مَنِ ابْتُلِيَ مِنَ الْبَنَاتِ بِشَيْءٍ، فَأَحْسَنَ إِلَيْهِنَّ، كُنَّ لَهُ سِتْرًا مِنَ النَّارِ

“Barangsiapa yg diberi cobaan dgn anak perempuan kemudian ia berbuat baik pada mereka mk mereka akan menjadi penghalang bagi dari api neraka.”
Al-Imam An-Nawawi menjelaskan bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam menyebut sebagai ibtila’ krn biasa orang tdk menyukai keberadaan anak perempuan.
Bahkan dulu pada masa jahiliyah orang bisa merasa sangat terhina dgn lahir anak perempuan. Sehingga tergambarkan dlm firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

وَإِذَا بُشِّرَ أَحَدُهُمْ بِاْلأُنْثَى ظَلَّ وَجْهُهُ مُسْوَدًّا وَهُوَ كَظِيْمٌ. يَتَوَارَى مِنَ الْقَوْمِ مِنْ سُوْءِ مَا بُشِّرَ بِهِ أَيُمْسِكُهُ عَلَى هُوْنٍ أَمْ يَدُسُّهُ فِي التُّرَابِ أَلاَ سَاءَ مَا يَحْكُمُوْنَ

“Dan apabila seseorang dari mereka diberi kabar gembira dgn kelahiran anak perempuan merah padamlah wajah dan dia sangat marah. Dia menyembunyikan diri dari orang banyak krn buruk berita yg disampaikan kepadanya. Apakah dia akan memelihara anak itu dgn menanggung kehinaan ataukah akan menguburkan hidup-hidup di dlm tanah? Ketahuilah betapa buruk apa yg mereka tetapkan itu.”
Sementara di dlm Kitab-Nya yg mulia Allah Subhanahu wa Ta’ala mengancam perbuatan mengubur anak-anak perempuan. Allah Subhanahu wa Ta’ala berfirman:

وَإِذَا الْمَوْءُوْدَةُ سُئِلَتْ. بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ

“Dan ketika anak perempuan yg dikubur hidup-hidup dita atas dosa apakah dia dibunuh.”

Al-Mau`udah adl anak perempuan yg dikubur hidup-hidup oleh orang2 jahiliyah krn kebencian terhadap anak perempuan. Pada hari kiamat diaakan dita atas dosa apa dia dibunuh utk mengancam orang yg membunuhnya. Apabila orang yg dizalimi dita mk bagaimana kira persangkaan orang yg berbuat zalim ?

Demikianlah Islam memuliakan anak perempuan. Selain dlm Al Qur’an dlmSunnah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam didapati pula larangan yg jelas dari mengubur anak perempuan. Hadits ini disampaikan oleh Al-Mughirah bin Syu’bah radhiyallahu ‘anhu bahwa Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

إِنَّ اللهَ حَرَّمَ عَلَيْكُمْ عُقُوْقَ اْلأُمَّهَاتِ، وَمَنْعًا وَهَاتِ، وَوَأْدَ الْبَنَاتِ، وَكَرِهَ لَكُمْ قِيْلَ وَقَالَ، وَكَثْرَةَ السُّؤَالِ، وَإِضَاعَةَ الْمَالِ

“Sesungguh Allah mengharamkan atas kalian durhaka pada ibu menolak utk memberikan hak orang lain dan menuntut apa yg bukan hak serta mengubur anak perempuan hidup-hidup. Dan Allah membenci bagi kalian banyak menukilkan perkataan banyak berta dan menyia-nyiakan harta.”

Wa`dul banat adl menguburkan anak perempuan hidup-hidup sehingga mereka mati di dlm tanah. Ini merupakan dosa besar yg membinasakan pelaku krn merupakan pembunuhan tanpa hak dan mengandung pemutusan hubungan kekerabatan.

Di sisi lain dlm agama yg mulia ini ada anjuran agar orang tua yg dikaruniai anak perempuan memuliakan anaknya. Allah Subhanahu wa Ta’ala yg menganugerahkan anak perempuan telah menjanjikan surga bagi hamba-Nya yg berbuat kebaikan kepada anak perempuannya.
‘Aisyah radhiyallahu ‘anha pernah mengatakan:

جَاءَتْنِي مِسْكِيْنَةٌ تَحْمِلُ ابْنَتَيْنِ لَهَا فَأَطْعَمْتُهَا ثَلاَثَ تَمَرَاتٍ فَأَعْطَتْ كُلَّ وَاحِدَةٍ مِنْهُمَا تَمْرَةً وَرَفَعَتْ إِلَى فِيْهَا تَمْرَةً لِتَأْكُلَهَا فَاسْتَطْعَمَتْهَا ابْنَتَاهَا، فَشَقَّتِ التَّمْرَةَ الَّتِي كَانَتْ تُرِيْدُ أَنْ تَأْكُلَهَا بَيْنَهُمَا، فَأَعْجَبَنِي شَأْنُهَا فَذَكَرْتُ الَّذِي صَنَعَتْ لِرَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ: إِنَّ اللهَ قَدْ أَوْجَبَ لَهَا بِهَا الْجَنَّةَ وَأَعْتَقَهَا بِهَا مِنَ النَّارِ

Seorang wanita miskin datang kepadaku membawa dua anak perempuan mk aku memberi tiga butir kurma. Kemudian dia memberi tiap anak masing-masing sebuah kurma dan satu buah lagi diangkat ke mulut utk dimakan. Namun kedua anak itu meminta kurma tersebut mk si ibu pun membagi dua kurma yg semula hendak dimakan utk kedua anaknya. Hal itu sangat menakjubkanku sehingga aku ceritakan apa yg diperbuat wanita itu kepada Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam. Beliau berkata: “Sesungguh Allah telah menetapkan bagi surga dan membebaskan dari neraka.”

Dalam riwayat dari Anas bin Malik radhiyallahu ‘anhu Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam juga menyebutkan kedekatan dgn orang tua yg memelihara anak-anak perempuan mereka dgn baik kelak pada hari kiamat:

مَنْ عَالَ جَارِيَتَيْنِ حَتَّى تَبْلُغَا جَاءَ يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَنَا وَهُوَ -وَضَمَّ أَصَابِعَهُ-

“Barangsiapa yg mencukupi kebutuhan dan mendidik dua anak perempuan hingga mereka dewasa mk dia akan datang pada hari kiamat nanti dlm keadaan aku dan dia ” dan beliau mengumpulkan jari jemarinya.
Al-Imam An-Nawawi rahimahullahu menjelaskan hadits-hadits ini menunjukkan keutamaan seseorang yg berbuat baik kepada anak-anak perempuan memberikan nafkah dan bersabar terhadap mereka dan dlm segala urusannya.

Masih berkenaan dgn keutamaan membesarkan dan mendidik anak perempuan seorang shahabat ‘Uqbah bin ‘Amir radhiyallahu ‘anhu pernah mendengar Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

مَنْ كَانَ لَهُ ثَلاَثُ بَنَاتٍ، فَصَبَرَ عَلَيْهِنَّ، وَأَطْعَمَهُنَّ، وَسَقَاهُنَّ، وَكَسَاهُنَّ مِنْ جِدَتِهِ، كُنَّ لَهُ حِجَابًا مِنَ النَّارِ يَوْمَ القِيَامَةِ

“Barangsiapa yg memiliki tiga orang anak perempuan lalu dia bersabaratas mereka memberi mereka makan minum dan pakaian dari harta mk mereka menjadi penghalang bagi dari api neraka kelak pada hari kiamat.”

Tidak hanya itu saja dlm berbagai riwayat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam juga menggarisbawahi hal ini. Jabir bin Abdillah rahimahullahu mengatakan Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam pernah bersabda:

مَنْ كَانَ لَهُ ثَلاَثَُ بَنَاتٍ، يُؤْوِيْهِنَّ، وَيَكْفِيْهِنَّ، وَيَرْحَمُهُنَّ، فَقَدْ وَجَبَتْ لَهُ الْجَنَّةُ الْبَتَّةَ. فَقَالَ رَجُلٌ مِنْ بَعْضِ القَوْمِ: وَثِنْتَيْنِ، يَا رَسُوْلَ اللهِ؟ قَالَ: وَثِنْتَيْنِ

“Barangsiapa yg memiliki tiga orang anak perempuan yg dia jaga dia cukupi dan dia beri mereka kasih sayang mk pasti bagi surga.” Seseorang pun berta “Dua juga wahai Rasulullah?” Beliau menjawab “Dan dua juga.”
Abdullah bin ‘Abbas radhiyallahu ‘anhuma juga meriwayatkan dari beliau Shallallahu ‘alaihi wa sallam:

مَا مِنْ مُسْلِمٍ تُدْرِكُهُ ابْنَتَانِ، فَيُحْسِنُ صُحْبَتَهُمَّا، إِلاَّ أَدْخَلَتَاهُ الْجَنَّةَ

“Tidaklah seorang muslim yg memiliki dua anak perempuan yg telah dewasa lalu dia berbuat baik pada kedua kecuali mereka berdua akan memasukkan ke dlm surga.”

Agama yg sempurna ini juga memberikan gambaran tentang pengungkapan sikap kasih sayang orang tua kepada anak perempuannya. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam memberikan contoh bagi umat beliau melalui pergaulan dgn putri beliau Fathimah radhiyallahu ‘anha . Tentang ini ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha berkisah:

مَا رَأَيْتُ أَحَدًا مِنَ النَّاسِ كَانَ أَشْبَهَ بِالنَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَلاَمًا وَلاَ حَدِيْثًا وَلاَ جِلْسَةً مِنْ فَاطِمَةَ. قَالَتْ: وَكَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ إِذَا رَآهَا قَدْ أَقْبَلَتْ رَحَّبَ بِهَا، ثُمَّ قَامَ إِلَيْهَا فَقَبَّلَهَا، ثُمَّ أَخَذَ بِيَدِهَا حَتَّى يُجْلِسَهَا فِي مَكَانِهِ، وَكَانَ إِذَا أَتَاهَا النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَحَّبَتْ بِهِ، ثُمَّ قَامَتْ إِلَيْهِ فَأَخَذَتْ بِيَدِهِ فَقَبَّلَتْهُ

“Aku tdk pernah melihat seseorang yg lbh mirip dgn Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam dlm cara bicara maupun duduk daripada Fathimah.” ‘Aisyah berkata lagi “Biasa apabila Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam melihat Fathimah datang beliau mengucapkan selamat datang pada lalu berdiri menyambut dan mencium kemudian beliau menggamit tangan hingga beliau dudukkan Fathimah di tempat duduk beliau. Begitu pula apabila Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam datang pada mk Fathimah mengucapkan selamat datang pada beliau kemudian berdiri menyambut menggandeng tangan lalu menciumnya.”

Demikian pula yg dilakukan oleh sahabat beliau yg terbaik Abu Bakr Ash-Shiddiq radhiyallahu ‘anhu . Diceritakan oleh Al-Bara` bin ‘Azib radhiyallahu ‘anhu:

دَخَلْتُ مَعَ أَبِي بَكْرٍ عَلَى أَهْلِهِ، فَإِذَا عَائِشَةُ ابْنَتُهُ مُضْطَجِعَةٌ قَدْ أَصَابَتْهَا حُمَّى، فَرَأَيْتُ أَبَا بَكْرٍ يُقَبِّلُ خَدَّهَا وَقَالَ: كَيْفَ أَنْتِ يَا بُنَيَّةُ؟

“Aku pernah masuk bersama Abu Bakr menemui keluarganya. Ternyata ‘Aisyah putri sedang terbaring sakit panas. Aku pun melihat Abu Bakr mencium pipi putri sambil berta ‘Bagaimana keadaanmu wahai putriku?”

Dalam hal pemberian Islam juga mengajarkan utk memberikan bagian yg sama antara anak laki2 dan perempuan. Hal ini berdasarkan hadits An-Nu’man bin Basyir radhiyallahu ‘anhu:

تَصَدَّقَ عَلَيَّ أَبِي بِبَعْضِ مَالِهِ. فَقَالَتْ أُمِّي عَمْرَةُ بِنْتُ رَوَاحَةَ: لاَ أَرْضَى حَتَّى تُشْهِدَ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَانْطَلَقَ أَبِي إِلَى رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِيُشْهِدَهُ عَلَى صَدَقَتِي. فَقَالَ لَهُ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَفَعَلْتَ هذَا بِوَلَدِكَ كُلِّهِمْ؟ قَالَ: لاَ. قَالَ: اتَّقُوا اللهَ وَاعْدِلُوا فِي أَوْلاَدِكُمْ. فَرَجَعَ أَبِي فَرَدَّ تِلْكَ الصَّدَقَةَ

“Ayahku pernah memberiku sebagian harta lalu ibuku ‘Amrah bintu Rawahah mengatakan pada “Aku tdk ridha hingga engkau minta persaksian Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam.” mk ayahku pun menemui Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam utk meminta persaksian beliau. Kemudian Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam berta pada “Apakah ini kau lakukan pada semua anakmu?” “Tidak” jawab ayahku. Beliau pun bersabda “Bertakwalah kepada Allah tentang urusan anak-anakmu.” Ayahku pun kembali dan mengambil kembali pemberian itu.”

Al-Imam An-Nawawi rahimahullahu menjelaskan tentang hadits ini bahwa semesti orang tua menyamakan di antara anak-anak dlm hal pemberian. Dia berikan pada seorang anak sesuatu yg semisal dgn yg lain dan tdk melebihkan serta menyamakan pemberian antara anak laki2 dan perempuan.

Begitu pula dari sisi pendidikan orang tua harus memberikan pengajaran dan pengarahan kepada anak-anak termasuk anak perempuannya. Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu mengatakan bahwa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda:

كُلُّ مَوْلُوْدٍ يُوْلَدُ عَلَى الفِطْرَةِ، فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ أَوْ يُنَصِّرَانِهِ أَوْ يُمَجِّسَانِهِ، كَمَثَلِ البَهِيْمَةِ تُنْتَجُ الْبَهِيْمَةَ، هَلْ تَرَى فِيْهَا جَدْعَاءَ؟

“Setiap anak dilahirkan di atas fitrah mk kedua orang tuanyalah yg menjadikan Yahudi Nasrani atau Majusi. Sebagaimana binatang ternak akan melahirkan binatang ternak yg sempurna. Apakah engkau lihat ada binatang yg lahir dlm keadaan telah terpotong telinganya?”

Seorang anak yg terlahir di atas fitrah ini siap menerima segala kebaikan dan keburukan. Sehingga dia membutuhkan pengajaran pendidikan adab serta pengarahan yg benar dan lurus di atas jalan Islam. mk hendak kita berhati-hati agar tdk melalaikan anak perempuan yg tdk berdaya ini hingga nanti dia hidup tdk ubah binatang ternak. Tidak mengerti urusan agama maupun dunianya. Sesungguh pada diri Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam ada teladan yg baik bagi kita.

Bahkan ketika anak perempuan ini telah dewasa orang tua selayak tetap memberikan pengarahan dan nasehat yg baik. Ini dapat kita lihat dari kehidupan seseorang yg terbaik setelah Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam Abu Bakr Ash-Shiddiq radhiyallahu ‘anhu dlm peristiwa turun ayat tayammum. Diceritakan peristiwa ini oleh ‘Aisyah radhiyallahu ‘anha:

خَرَجْنَا مَعَ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي بَعْضِ أَسْفَارِهِ حَتَّى إِذَا كُنَّا بِالْبَيْدَاءِ أَوْ بِذَاتِ الْجَيْشِ انْقَطَعَ عِقْدٌ لِي، فَأَقَامَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى التِّمَاسِهِ، وَأَقَامَ النَّاسُ مَعَهُ، وَلَيْسُوا عَلَى مَاءٍ. فَأَتَى النَّاسُ إِلَى أَبِي بَكْرٍ الصِّدِّيْقِ فَقَالُوا: أَلاَ تَرَى مَا صَنَعَتْ عَائِشَةُ؟ أَقَامَتْ بِرَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَالنَّاسِ، وَلَيْسُوا عَلَى مَاءٍ وَلَيْسَ مَعَهُمْ مَاءٌ. فَجَاءَ أَبُو بَكْرٍ وَرَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَاضِعٌ رَأْسَهُ عَلَى فَخِذِي قَدْ نَامَ. فَقَالَ: حَبَسْتِ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَالنَّاسَ، وَلَيْسُوا عَلَى مَاءٍ وَلَيْسَ مَعَهُمْ مَاءٌ. فَقَالَتْ عَائِشَةُ: فَعَاتَبَنِي أَبُو بَكْرٍ وَقَالَ مَا شَاءَ اللهُ أَنْ يَقُوْلَ، وَجَعَلَ يَطْعُنُنِي بِيَدِهِ فِي خَاصِرَتِي، فَلاَ يَمْنَعُنِي مِنَ التَّحَرُّكِ إِلاَّ مَكَانُ رَسُوْلِ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَلَى فَخِذِي. فَقَامَ رَسُوْلُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حِيْنَ أَصْبَحَ عَلََى غَيْرِ مَاءٍ، فَأَنْزَلَ اللهُ آيَةَ التَّيَمُّمِ، فَتَيَمَّمُوا. فَقَالَ أُسَيْدُ بْنُ الْحُضَيْرِ: مَا هِيَ بِأَوَّلِ بَرَكَتِكُمْ يَا آلَ أَبِي بَكْرٍ. قَالَتْ: فَبَعَثْنَا البَعِيْرَ الَّذِي كُنْتُ عَلَيْهِ، فَأَصَبْنَا العِقْدَ تَحْتَهُ

“Kami pernah keluar bersama Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam dlm salah satu safarnya. Ketika kami tiba di Al-Baida’ –atau di Dzatu Jaisy– tiba-tiba kalungku hilang. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam pun singgah di sana utk mencari dan orang2 pun turut singgah bersama beliau dlm keadaan tdk ada air di situ. Lalu orang2 menemui Abu Bakr sembari mengeluhkan “Tidakkah engkau lihat perbuatan ‘Aisyah? Dia membuat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam dan orang2 singgah di tempat yg tdk ada air sementara mereka pun tdk membawa air.” Abu Bakr segera mendatangi ‘Aisyah. Sementara itu Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam sedang tidur sambil meletakkan kepala di pangkuanku. Abu Bakr berkata “Engkau telah membuat Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam dan orang2 singgah di tempat yg tdk berair padahal mereka juga tdk membawa air!” Aisyah melanjutkan “Abu Bakr pun mencelaku dan mengatakan apa yg ia katakan dan dia pun menusuk pinggangku dgn tangannya. Tidak ada yg mencegahku utk bergerak krn rasa sakit kecuali krn Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam sedang tidur di pangkuanku. Keesokan hari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam bangun dlm keadaan tdk ada air. mk Allah turunkan ayat tayammum sehingga orang2 pun melakukan tayammum. Usaid ibnul Hudhair pun berkata “Ini bukanlah barakah pertama yg ada pada kalian wahai keluarga Abu Bakr.” ‘Aisyah berkata lagi “Kemudian kami hela unta yg kunaiki ternyata kami temukan kalung itu ada di bawahnya.”
Al-Imam An-Nawawi rahimahullahu mengatakan bahwa di dlm hadits ini terkandung ta`dib seseorang terhadap anak baik dgn ucapan perbuatan pukulan dan sebagainya. Di dlm juga terkandung ta`dib terhadap anak perempuan walaupun dia telah dewasa bahkan telah menikah dan tdk lagi tinggal di rumahnya.

Inilah di antara pemuliaan Islam terhadap keberadaan anak perempuan. Tidak ada penyia-nyiaan tdk ada peremehan dan penghinaan. Bahkan diberi kecukupan dilimpahi kasih sayang diiringi pendidikan yg baik agar kelak memberikan manfaat bagi kedua orang tua di negeri yg kekal abadi.

Wallahu ta’ala a’lamu bish-shawab.

Sumber: www.asysyariah.com

p/s: renung-renung kan lah......


December 20, 2010

Langkawi Trip... Part 1.

Last week, we all gi Langkawi... family trip. Bukan setakat 5 orang, tapi... 28 orang yang pergi. Kira nye macam rombongan Cik Kiah lerrrr... hehehehehehe.
Kita naik bas from Istana Negara @ 11pm on December 15th, 2010. Sampai ke Kuala Perlis dalam kul 4 pagi...
Kalau nak diikutkan... nie second trip Arfan berjalan jauh. First time dulu masa rombongan bertandang ke Pasir Gudang, Johor.


Alhamdulilah... sepanjang perjalanan, Arfan tak banyak ragam. Masa mula-mula masuk bas... dia sungguh excited. Pastu, bila dah kasi susu... dia pon bobok. Bangun pon 2 kali aje tuk menyusu.
Al maklum aje ler... dalam bas sejuk... lapar lerr dia.


Kita sampai di jeti Kuala Perlis kurang lebih, jam 4 pagi. Arfan terus terjaga dan mungkin jugak hairan. Kenapa lerr semua dok pakat turun dari bas... dia pon dok lerr excited.
Pastu, we had our breakfast... 


Dalam pada dok menunggu feri jam 8 pagi, Arfan dah keletihan. Bobok lerr dia sambil menunggu tuk boarding ke dalam ferry....
Cian kat Arfan.. pasti dia kepenatan dan kebinggungan...


Dalam ferry... dia dah bangun dan tak boleh nak duduk diam... Mungkin sebab first time dia naik ferry.. excited lerr pulak.
Alhamdulilah... tak mabuk laut pulak Arfan nie...


2nd day disana, kami ke Oriental Village. Tempat tuk naik cable car tu.... memang ramai kat sana... semua nak naik cable car. Mula-mula dok ingat tak nak lerr naik.. cian kat Arfan. Tapi, lepas tu... DayBab tukar pikiran.
So, both of us naik jugak...
Alhamdulilah... Arfan ok aje masa naik cable car and masa kat platform...



Tengok tu... dia tak gayat pon... lagi boleh senyum-senyum.... 
Nasib baik gak ibu decided tuk naik gak cable car nie ngan Arfan...

akan bersambung.....

December 15, 2010

Nak tengok wayang....


Lama nye tak gi tengok wayang.... rasa rindu yang amat sangat nak tengok wayang... movie yang terkini.


Kalau nak diikutkan... last sekali DayBab gi tengok wayang adalah movie Avatar... itu masa sebelum bersalin kan Arfan. Sekarang nie, Arfan dah hampir 10 bulan... kira nya, almost 11 months DayBab tak gi tengok wayang...

Waduh... banyak sungguh cerita yang terkini dan menarik yang DayBab dah miss....
Emmmmm.... tak sabar nak tunggu Arfan besar sikit... boleh tinggalkan dia jap, and DayBab gi tengok wayang....


Nak tengok wayangggg....!!!!

December 5, 2010

Life as S.A.H.M and a Baker....


Since DayBab berhenti keje masa mengandungkan Arfan, DayBab start tuk baking secara full-time. Alhamdulilah, dengan rezeki dari hasil baking. Selain dari tu, DayBab ada gak buat hampers and few other things. 
Sampai sekarang pon, masih lagi buat semua-semua tu walaupon dah ada Arfan.
I really love baking... semacam therapy lerrr jugak... Kalau sesiapa berminat nak tengok hasil baking DayBab, boleh lerr ke sini...  
Kalau dulu, sebelum ada Arfan.. rajin gak DayBab gi attend baking classes. Tapi, sekarang nie.. agak payah sikit. Alhamdulilah... sesetengah tempat, they all tak kisah kalau DayBab bawak Arfan sekali...


 Beza sekarang dengan dulu.... cukup ketara sekali. Kalau dulu, nak gi ke mana-mana... senang sekali. Kalau nak kluar beli baking supply, anytime. Sekarang nie... nak kena bawak Arfan sekali... hehehehehehe... 
Pastu, kalau dulu... nak baking, anytime boleh buat. Now, semua nye kena adjust time ikut time Arfan gak. Kalau Arfan tgh tido... Alhamdulilah. Ibu boleh cepat-cepat baking. Once dah bangun... kirim salam lerrrrr... 
Paling tak pon, DayBab akan ber-baking waktu malam... masa Arfan dah tido. Baru aman... tu pon, akan break jap for feeding kalau dia bangun.

Bila ada banyak orders... am glad that Mama ada tuk tengok-tengok kan Arfan. Ataupon, kalau Maksu dia ada.... senang sikit ibu nak buat keje. 
Yang tak tahan nye, Arfan pon nak jugak tengok ibu buat kek.... Sanggup tu, dia berpaut pada kaki and merangkak ikut ibu sekitar area dapur....

Family support is very vital for people like me... Alhamdulilah, am surrounded with family members yang memang understand what am doing and love... BAKING!!!

Baking with all my heart and soul.... Thank you Mama, Chu... Maksu and of course, Abg Gendy for your support and LOVE!!!

December 1, 2010

Buaian Berendoi Untuk Disewa

Why bother to buy when you can rent???
DayBab ada buaian berendoi untuk disewa debngan harga yang berpatutan. Decoration akan mengikut theme majlis.
Tak yah risau pasal pengangkutan sebab DayBab akan uruskan segala nya...

Bagi yang bercadang nak buat Majlis Berendoi dan Marhaban/ Cukur Rambut... DayBab boleh bantu dari segi perancangan majlis. Kalau tak tahu mana nak cari Kumpulan Marhaban... DayBab boleh tolong arrange kan sekali.
Doorgift??? Jangan bimbang... jangan risau... DayBab boleh tolong...

Anything... jangan malu.. jangan segan. Email kat DayBab and kita boleh discuss...

November 8, 2010

Milo McFlurry


Milo merupakan kegemaran DayBab.... dari dulu, kini dan selamanya... Gi McD, pastu nampak depa ada jual Milo McFlurry. Apa lagi... sungguh tergoda diriku ini. 

Vanilla ice-cream yang dituang dengan Milo yang sungguh banyak sekali. Ingatkan depa akan kacau godek-godek ice-cream tu.. rupanye TIDAKKK!!!

Apa pon, DayBab puas hati dengan Milo McFlurry nie... yummmyyyy..
Tapi kan... satu aje... cup McFlurry nia dah kecut lerrrr...!!!

Bila dah mula menggigit....

Ni cerita nye bila Arfan dah mula menggigit semasa menyusu... Ibu jadi trauma..!! Sangat-sangat trauma!


Arfan mula tumbuh gigi seminggu sebelum dia jejak 6 bulan. Gigi pertama tumbuh dibahagian bawah belah kanan. Then, tak lama lepas tu... gigi bawah jugak lagi. Masa gigi bawah tumbuh.. Alhamdulilah, ibu selamat lagi. Pastu, gigi atas tumbuh... dan dia mula mengigit bila dia terkejut atau tertidur sewaktu menyusu...


Sekali dua digigit.. ibu ok lagi. Masuk kali ketiga, ibu dah mula trauma. Sakit nye yang amat sangat dan terasa sungguh berbisa. Namun begitu, ibu cekal kan jua semangat ini kerna keazaman yang membara untuk menyusu badankan Arfan hingga Arfan berusia 2 tahun... Insya-Allah.


Masa first time kena gigit... Ibu menjerit sekuatnye kerna terkejut dan kesakitan. Arfan lak menagis coz terkejut... apasal lerr ibu ku nie menjerit. Pastu, masa 2nd time kena gigit... ibu tekup muka Arfan kat b@%$t ibu... Tak lama lepas tu, dia lepaskan gigitan nye. Memang sakit and trauma dibuatnye... 


Yang tak tahan nye, lepas dia gigit... dia akan lepas dan tersenyum. Waduhhh... memang tak tahan. Sekarang nie, ibu dah lali kalau digigit. Sekadar mengetap bibir menahan kesakitan bila digigit. Kadang-kadang tu, ibu ter-marah kat Arfan....


Ini lah proses tumbesaran nye... juga satu pengalaman yang sungguh berharga kepada DayBab sebagai seorang ibu yang breastfeeding kan putera nye...


BF rocks!!!

November 6, 2010

Sungai Pisang, Gombak...

Cuti Deepavali... nak buat apa??? Kalau nak ke Zoo Negara.. pasti ramai umat manusia. Nak ke mana lagi... kalau ngan Arfan..??!! Dalam kul 3pm.. lepas solat Jumaat and DayBab pon dah settle ngan barang2 baking DayBab... we all siap-siap gi Sungai Pisang, Gombak. 

Best gak gi mandi sungai.. especially time panas nie... Ni pon kira nya, Arfan's first trip mandi sungai. On the way ke Sungai Pisang, Arfan tido. Baguuiiihh gak... boleh dia charge battery dia and by the time sampai, dia dah penuh bertenaga.

Sesampai nye kita di Sungai Pisang, Arfan pon bangun. Pelik and confuse. Kat mana lak dia berada... Bila nampak air, dia excited....

So, we all pon dip kan kaki dia ke dalam air... i mean dalam air sungai yang sejuk! Menagis lerr dia.. mintak dikeluarkan. Puas daddy and ibu dok dukung and perlahan-lahan masuk kan kaki dia ke dalam air sungai... Dia tetap nangis..


Arfan nie, memang takut and tak suka air sejuk... Macam mat salleh lerr pulak... 

Lama kelamaan tu... ok pulak dia. Tapi, jangan lama-lama... dia nangis balik... Siap main batu sungai ngan maksu dia... Ini lah pengalaman pertana Sutan Arfan Alif mandi air sungai... air sungai yang sejuk gilooozzzzz....

Lain kali kita gi lagi yea.... ;-)

November 2, 2010

Sepetang Bersama....


Setelah penat menyiapkan hampers dan buat delivery... DayBab ajak Abg Gendy and Arfan tuk kluar jalan-jalan. Saje nak ambik angin and cuci mata.. 


Where to?? Ikea.. Ikano..!! Gi Ikea bukan nye apa.. teringin nak makan Sweedish Meatballs ngan Daim Cake... pastu nak cari bangku tuk Arfan. Rocker yang ada.. dia tak mau duduk lagi. Sebab nye.. dia nak sit up straight...


So, we all beli satu bangku tuk Arfan.. bila suruh pilih color either yellow or green, dia sendiri pilih yellow sambil gelak-gelak.. happy sungguh!!


Then, we all jalan-jalan jap kat Ikano... sebelum pulang ke rumah...

October 31, 2010

Ku DiDalam Dilema.....

Alkisah nye, tahun lepas sebelum DayBab resign.. ada apply kekosongan kat gomen. Tunggu punya tunggu... tak ada apa pon. Sampai ler dah beranak and Arfan pon dah 8 bulan. 


Tup.. tup... semalam DayBab dapat surat dari gomen tuk datang pemeriksaan fizikal and interview. Itu akan diadakan sehari selepas Raya Haji.


Amacam..?? Mahu pergi atau tidak...?? Ku didalam dilema...
Bila dipikirkan.. banyak sungguh pro and cons nye. Arfan nak letak mana? Baking project.. hampers and impian DayBab nak bukak bakery house... macam mana tu?? 
Tapi, kalau nak pikir pasal masa depan.. terjamin sikit kot.. kalau keje gomen, ada lerr pencen. Tak de lerr nak poning kepala pikir tuk hari tua nanti....

Baking serta bisnes kecik-kecik yang DayBab buat nie.. demi megorak langkah masa depan yang gemilang.. (amboi.. amboii... amboii...). 
Tapi... yang mana satu yang harus ku pilih..???

~ Baking... Passion and impian ku..~
Mungkin kah ku harus solat ishtikarah tuk meminta petunjuk dari yang Maha Esa...

October 30, 2010

Busy... Busy.. Busy...

 DayBab busy.. tapi, nak gak update blog. La nie, tengah busy siapkan hamper Deepavali. Alhamdulilah, rezeki. Dalam kesibukan menyiapkan hampers.. Afran pulak demam. Dugaan dan cobaan sungguh...
~ Deepavali Hamper... nie contoh.. a.k.a. mock-up nye aje.. ~


Arfan demam sejak Isnin yang lepas... Asyik nak memerap aje. Cian lak tengok anak ibu sakit.. Kalau aje kita boleh switch.. biar ibu yang tanggung sakit yang Arfan alami... 

Yang tak tahan nye.. Daybab nie penggeli.... sejak Arfan demam, dah banyak kali Daybab kena muntah.. I guess, thats the beauty of being a mother!!

Being a fully-breastfeed baby... i guess Arfan sungguh bertuah. Tapi, trauma buat DayBab sejak kebelakangan nie. Arfan dah ada 5 batang gigi... semua nya dibahagian hadapan. Yang trauma nye, dia dah pandai mengigit masa menyusu.. sabar aje lerrr... sakit nye.. sungguh tak dapat nak digambarkan. Rasa berbisa pon ada gak...

Semoga anak ibu tak mengigit lagi yea.. ibu trauma!!

SAHM

SAHM - Stay At Home Mom... 

Mula-mula tak tangkap jugak.. Apa makna yang tersirat disebalik SAHM. Rupa nya.. Stay At Home Mom. Me??? Yes.. Am a full-time stay at home mom. 
Cerita nye begini... Masa 1st trimester pregnant kan Arfan, DayBab mengalami alahan yang teruk sangat. Sampaikan ada suatu masa tu, DayBab demam teruk... Dek tak tahan dengan mulut orang atasan yang seakan tidak mengerti apa yang DayBab lalui... DayBab mengambil keputusan tuk berhenti keje... (tentu lerr DayBab discuss habis-habis ngan Abg Gendy dulu... hehehehehehe.. nak kena pelangkong kalau buat keputusan sendiri..!!!???)

DayBab kasi 1 month notice dan kebetulan, masa berhenti keje tu... dah nak masuk bulan Ramadhan. DayBab bila dah berhenti keje.. tak de makna nye nak duduk umah goyang kaki.. DayBab aktif balik dalam bidang Baking nie. Sambil-sambil tu, DayBab buat hampers and few other handicraft work. 

At least, ada gak duit poket sendiri... my own money.. Freedom sikit! Bukan apa.. beza sekali bila pegang duit kita sendiri. Pastu, DayBab pon dah selalu sangat pegang duit sendiri. Bila tak keje... terasa sangat-sangat. Paling ketara bila hujung bulan, dah tak ada terima gaji seperti biasa... waduh, tak leh nak shopping sakan!

Masa mengandung tu, DayBab memang aktif baking sampai ke saat akhir pon, masih lagi ambik orders. Mama sampai marah kat DayBab. Bagi DayBab.. ini lah rezeki anak yang dititipin ke kita. 

Bila Arfan dah lahir... segala nya berubah. Freedom nye dah limited.. langkah ku terbatas...   Segala kerja dan masa harus melibatkan Arfan juga. Agak payah.. tapi, inilah dugaan dan cobaan nye. Alhamdulilah, DayBab tempuhi nya dengan senyuman...

Ada hari-hari yang ditempuhi.. sungguh ceria dan senang sekali. Ada kalanya, pelbagai dugaan harus ditempuhi. Macam DayBab yang pernah kerja, punya duit sendiri, lepaking ngan kawan-kawan... terasa stress dan tension gak kadang-kadang tu. Mana tak nye, dok duduk kat umah and tak jumpa siapa pon... I do need my "ME TIME". I admit that i have my ups and downs... I have to be strong and overcome it.


Am blessed to have a happy family. Having Arfan really changed my life... Ada yang kata duduk umah best... ada pro and cons nye... I guess you need support .. support to help and give encouragement. 

Being a full-time housewife and a mom.. is a never ending-story. Am lucky that i have my DayBab's Delectable Treats. 

Then again, dugaan and cobaan... tengah DayBab dok busy nak siapkan project DDT, Arfan pulak demam and batuk. He wants my attention and asyik memerap. So, ibu kena curi-curi masa tuk siapkan amanah orang...

So... nak kata being a stay at home mom ... is an easy job... the answer is NO!!! macam ada karier jugak tau!
But one thing for sure, i really enjoyed myself being a SAHM... i would not trade this for anything else in the world. Mana tak nye.. DayBab boleh berada dengan Arfan 24 jam sehari... Am there for him all the time!
DayBab pon ada impian.. Impian tuk punya Bakery House... Insya-Allah.

October 29, 2010

Renung kan lah....



Baca dan hayati kisah di bawah ini. Fahami mesej yang cuba disampaikan. Dan paling penting, amalkan ilmu yang anda dapat.


Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

  •  Bayi  itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

  • Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”
Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

  • Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.” 

  • Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

  • Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di  Bumi  banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

  • Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

  • Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah  Kamu  khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”
Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”.  Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat. 

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu. Sucikanlah 4 perkara dengan 4 perkara :

  1. Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan
  2. Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu
  3. Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Robb mu
  4. Dosa-dosa mu yang lalu dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu
 Sekian, semoga dapat sikit sebanyak manfaat daripada coretan ini.


October 21, 2010

Coklat.. Coklat.. Coklat...

Malaysia Cocoa and Chocolate Fair... Memang sedap.. puas hati dan paling penting, kenyang!!!


Baguiiihhhh gak... banyak idea yang diperolehi seta banyak info. Yang paling best, bila tengok mesin ice-cream yang begitu canggih. Ice-cream lak diperbuat oleh Belgium Chocolate... yummmmyyyyy....


Arfan pon, cukup suka dengan ice-cream tu... Ok, i know that am not suppose to feed him ice-cream. Tapi, sikit... apa salah nye kan... kan....


Overall... sapa yang tak gi... rugi!!


Sepetang.. Berjimba dengan Mommies


Petang yang indah... mommies melepak ke Ikea and The Curve. Cukup fun dan happy sekali sambil ditemani dengan anak-anak...


Melepak dan makan di Ikea... emmmmm... kenyang perut makan Sweedish Meatballs. Pelbagai lagi juadah diatas meja. Macam kenduri pon ada gak... 


Arfan paling happy... sebab ditemani oleh 2 abang-abang yang macho... kalau aje dia dah boleh jalan, pasti Arfan join abang-abang bermain dan berlari-lari... Yang ponat, ibu nye lerr sebab kena mengejar dan memerhati kan segala gerak geri..


Bukan nye apa... tahu aje lerrr... kan banyak kes. Hilang pulak Sutan ku....


Lain kali kita buat lagi.... lepak-lepak ria...

October 15, 2010

Mari Kita Lihat...

Mari kita lihat.... siapa pengunjung kita yang bertuah.... 8,888.


October 13, 2010

Tak Mau Tido Siang...

Dalam masa beberapa hari lagi, Arfan akan masuk 8 bulan. Sejak dua menjak nie... dia dah buat perangai. Buat hal.. tak mahu tido waktu siang. Kalau tak tido.. tak rest.. mana datang energy nye dia??

Ibu confuse nie... dia tak mahu tido. Dalam pikiran nye dia.. mahu main aje kot! Sekarang nie, Arfan dah laju merangkak. Segala pelusuk kat umah nie, dia dah sampai. Paling best bila dia kejar kucing... Another favourite place to merangkak adalah ke dapur. Entah apa yang best nye tu... mahu tolong ibu masak kot... hehehehehehe.

Baru aje pandai merangkak... nie dia dah start nak berdiri pulak. Ada gaya-gaya macam nak berjalan. Terasa cepat sungguh progress nye dia.... Alhamdulilah.

Tengok nie... nie aksi Arfan bila bangun tido. Bangun-bangun aje.. terus duduk. Kalau tak silap, nie Arfan tido dalam 20 minit saje. Tup.. tup.. dah bangun. Tak dan ibu nak buat keje... tapi, sempat gak lerrr update blog. wakakakakakakakaka...

Terasa cepat masa berlalu....

Punya susah nak tido....

Jam menunjukkan pukul 8:30pm. Ibu pon masuk bilik dengan Arfan. Time untuk menyusu... pastu TIDO!!!! Eeeemmmmmm.... itu semua adalah angan-angan kosong...

Lepas menyusu... perut kenyang, Arfan ajak main. Tak ada pon tanda-tanda macam nak tido. Padahal, siang tadi.. langsung Arfan tak tido. Pelik bin ajaib.. mana dia dapat energy nie??

Setelah ditepuk... diberi susu kiri dan kanan... tak mahu gak tido, ibu letak Arfan kat dalam baby cot. Dengan harapan.. anak kesayangan akan tido dengan sendiri nye. Tup.. tup... dia bangun.. dan berdiri. Siap panggil-panggil kita...

Musnah harapan nak tengok Arfan tido.... nak main jugak lagi! Anak ibu dah besar... nak main aje dalam pikiran nye dia. Akhir nya, tido juga anak ibu ... kurang lebih.. jam 10:30pm.

Highchair Baru...

Beberapa minggu yang lepas... DayBab ada cerita pasal nak cari high-chair tuk Arfan. Alhamdulilah... akhirnya, jumpa jugak high-chair yang sesuai dengan bentuk badan anak ku ini. Yang best pasal high-chair nie... tray depan nye tu boleh dikluar-kluar kan dengan begitu mudah sekali.

Pastu, kerusi nie.. kalau letak dekat meja makan.. sama level lerr dia. Jadi, macam dia duduk dan makan sekali dengan kita.

Masalah nye sekarang... Arfan buat perangai tak mahu makan. Asal suap kan makanan... pasti dia akan sembur balik. Nie betul-betul lerr menguji tahap kesabaran ku..... Paling tak pon, dia akan makan roti. So, DayBab akan suapkan wholemeal bread kat dia. Cukup ke???

Sebab nye... dia dah start meragam gak waktu tengah malam. Meragam macam orang kelaparan... Waduuhhhh... makcik poning!!! Suruh makan.. tak nak makan. Bila malam.... mula lerr dia!

La nie, gigi dah banyak.... semoga tak lama lagi... selera makan dia pon datang.... Amin.

October 8, 2010

Aksi Arfan....

Nie lerr aksi budak dah besar. Dah lasak... pandai nak berdiri... Kalau nak di ikutkan, baby cot Arfan nie dah macam tak buat dengan size dia dari segi lebar nye. Cian pulak tengok kalau dia tidur malam. Nak bergolek pon tak cukup space.

Sekarang nie, asal dia merangkak kat dalam baby cot, boleh nampak dah kepala dia naik ke atas. Pastu, pandai dah duduk. Tak lama lepas tu, dia akan berdiri sambil berpaut kat tepi cot. Bahaya dah nie....

Nie dia... Arfan dah berpaut kat tepi baby cot nye dia. Suka sungguh. Siap boleh senyum-senyum kat kita...

Nie lagi best... dia dah berdiri kat baby cot.... Dah besar anak ibu. Tak lama lagi, baby cot tu dah kena diturunkan. Takut lak nanti Arfan panjat kluar dari baby cot tu nanti... waduuhhhhh... bahaya!!!

Terasa sekejap aje masa berlalu... anak ibu semakin membesar dan bijak!
Love u... sayang...

October 6, 2010

Face To Face with The Cat!!!

Ini lah adegan Arfan... pantang tengok kalau Amott balik. Pasti dia akan kejar kucing tu.. sampai kucing tu rasa macam tak aman balik rumah!!!

Arfan akan terlalu excited bila tengok kucing.... Tapi, kalau nak ingat balik... Arfan mula belajar merangkak... gara-gara kejar Amott... hehehehehehehe.... banyak gak jasa kucing nie dengan development nye Arfan.

Sekarang nie... sibuk nak berjalan. Makin tak tentu arah bila Amott ada.... waduhhhh... segala nye jadi kelam kabut!!! Bukan apa, pasti yang akan di-attack adalah ekor kucing tu!

Alhamdulilah.... walaupon badan anak ibu sedap-sedap... cepat gak Arfan merangkak. Before i knew it... Arfan akan berjalan lerr pulak!!

October 5, 2010

Season 5 - Cute baby in Baju Raya...

Kali ni, ibu ARfan join contest : Season 5 Cute Baby in Baju Raya. Contest yang dianjurkan oleh Suziey & Malinasiam.Com.

DayBab pon dah follow all the blogs below :

Inilah dia... Sutan Arfan Alif Bin Onassis.
Berumur 7 bulan.
Gambar ni diambil pada 1 Syawal yang lalu...

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Oktober, 2010 @ 11:59pm. Jangan lepaskan peluang kerna hadiah nye sungguh AWESOME! Mana tak nye...

" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO "