July 31, 2010

Kepada Ibu-Ibu Yang Menyusukan Anak....


Kad penghargaan buat semua ibu-ibu yangmenyusukan anak....

July 17, 2010

Tawaran HEBAT!!!!

Tawaran HEBAT... cepat.. cepat sebelum terlambat...
Nissan Sylphy 2.0 - Auto
OTR will be RM114,800 - RM121,000
You will get FREE IMPUL BODYKIT WORTH RM3,700 OR LEATHER SEAT OR NAVIGATOR!!
Berminat??
Sila hubungi Ozi @ 013-2198127...

Tawaran HEBAT!!!!

Tawaran HEBAT... cepat.. cepat sebelum terlambat...
Grand Livina 1.6 - Auto
OTR will be RM88,600.
Grand Livina 1.8 - Auto
OTR will be RM97,300.
You will get FREE IMPUL BODYKIT WORTH RM3,700 OR LEATHER SEAT OR V-COOL TINTED
Berminat??
Sila hubungi Ozi @ 013-2198127...



July 16, 2010

Chocolate 'makes for happy babies'

- Homemade Chocolate -
- Kegilaan DayBab masa mengandung dan selamanye.... -

Petikan dibawah ini DayBab dapat dari BBC NEWS - Health :

It could be the perfect excuse for mums-to-be everywhere this Easter.

Scientists in Finland say eating chocolate during pregnancy may make for happier, livelier babies.

They questioned 300 women before and after they gave birth. They found those who ate chocolate daily were more likely to say they had happy babies.

According to a report in New Scientist magazine, the scientists believe mood-altering chemicals in chocolate may be responsible.

Katri Raikkonen and colleagues at the University of Helsinki questioned each of the women while they were pregnant.

The women were asked to rate their stress levels and the amount of chocolate they ate.

The women were surveyed again six months after they had given birth. This time they were asked to rate their infants behaviour.

The scientists found that women who regularly ate chocolate while they were pregnant were more likely to say their babies smiled and laughed a lot. They were also more likely to say they were active.

The scientists also found apparent differences between the babies of stressed women who ate chocolate and stressed women who didn't.

Stressed women who ate chocolate were more likely to say their babies were less fearful in new situations.

Stressed women who didn't eat chocolate said their babies were quite fearful in new situations.

Chocolate chemicals

The scientists said that while they could not rule out other factors, they speculated that the results could be linked to chocolate consumption.

They said chemicals in chocolate could be passed from mothers to babies in the womb.

But chocolate manufacturer Cadbury's played down the findings.

"The chemical in chocolate that is said to boost people's mood is phenylethylamine," a spokesman told BBC News Online.

"However, it is found in much smaller quantities in chocolate compared to other foods like tomatoes and fruit.

"We think the mood altering effects of chocolate are more to do with psychology rather than chemicals.

"When chocolate melts in the mouth, it has a soothing, pleasurable quality and people feel happy about it."

Nigel Denby of the British Dietetic Association was also sceptical.

"While chocolate can stimulate the release of serotonin, the happy hormone, it is unlikely that this will cross the placenta and affect the baby," he told BBC News Online.

He warned mums-to-be against over-indulging in chocolate.

"Women should only increase their weight in line with normal recommendations when they are pregnant.

"Chocolate is very high in calories and eating too much could lead to unsatisfactory weight gain.

"I wouldn't advocate supplementing the diet during pregnancy with chocolate."


Memang tak dapat dinafikan... Choclate memang dapat mengurangkan stress. Sepanjang waktu kehamilan, DayBab dok buat chocolate sendiri. Suka sangat makan dark chocolate and also chocolate Mars... yummmmyyyyy...

So, sesiapa yang nak experiment tuk dapat happy baby... apa lagi, gi lerrr makan chocolate banyak-banyak masa time mengandung nie. Bila dah makan tu, jangan lupa minum banyak air kosong. Takut nanti sugar level naik ler pulak....

- CHOCOLATE = HAPPY BABY -

Tidur Yang Bagaimana...???

- Posisi meniarap... atau...

Posisi telentang seperti ini..??? -

Yang mana satu posisi yang sesuai untuk bayi kita tidur..?? Bagi DayBab, kedua-dua nya ada pro and cons nye. Masa Arfan baru lahir, DayBab tidurkan Arfan diposisi telentang. Nak meniarapkan dia, kesian lak sebab masih kecil dan belum bisa mengangkat dan memusingkan kepala nya. Setelah lebih sebulan, baru DayBab confident nak tidurkan dia diposisi meniarap. Yea lerrr... tak mahu nanti kepala nye merata.

Masa mula-mula tidurkan Arfan diposisi menirap, mama selalu memerhatikan cucunya sebab takut kalau apa-apa terjadi.. terutamanye jika Arfan tak leh bernafas. Alhamdulilah, semuanya ok.

Di negara Barat dan ada beberapa buku yang DayBab baca, tidur meniarap dikaitkan dengan SIDS, iaitu Sudden Infant Death Syndrome atau Sindrom Kematian Mendadak pada Bayi. Secara statistik, SIDS banyak terjadi pada bayi yang tidur meniarap. Apa penyebabnya, tidak di ketahui, tetapi kemungkinan selalu terjadi kerana sesak nafas, iaitu tersedak atau tercekik saluran pernafasan sehingga nafasnya terhenti.

Melalui pemerhatian DayBab, pada bulan pertama.. dimana Arfan tidur nya terlentang, tidurnya kurang nyenyak sebab sering kali terkejut dan berasa agak kurang selesa. Alhamdulilah, bila tidur meniarap, tidur nya lebih nyenyak dan kurang terkejut.

Oleh itu, kedua-dua posisi ada baik nye. Tidur telentang perlu dialih-alih kan supaya kepala tidak merata dan jika tidur meniarap, perlu diawasi supaya tidak tertutup saluran pernafasan nye.

salam bobok.... ZZZZzzzzzz

July 15, 2010

Breastfeeding Week - 2010!!!

First week dalam bulan Ogos, akan diadakan minggu Breastfeeding. Pelbagai aktiviti yang bakal diadakan sepanjang minggu itu. Insya-Allah, jika ada kesempatan... DayBab pasti ingin ikut serta dan merasai kehangatan event ini. Yea lerrr... since kita nie pon breastfeeding Arfan dari lahir hingga sekarang, nak jugak lerrr turut serta.


Mengimbau kembali masa selepas melahirkan Arfan, susu badan DayBab tak ada. Waduh... stress sungguh masa tu. Ditambah pulak bila dapat tahu yang Arfan ada G6PD and kita perlu tinggal lebih lama sikit dihospital untuk memantau keadaan dia.

Bila dengar G6PD... apa benda tu???!!! Gelap gulita dunia ku... bertambah stress ler jadi nya. DayBab tahu, untuk pengeluaran susu... ibu tak leh nak stress. Tapi, DayBab cuba juga sedaya upaya dan Alhamdulilah... dengan berkat doa dan ikhtiar, susu DayBab keluar dengan jaya nye.

Bermula lerrr proses penyusuan untuk Arfan... menyusukan bayi dengan susu badan amat berbeza dengan menyusukan melalui botol/susu formula. Kalau susu formula, ada sukatan dan had waktu nye. Susu badan pula, mengikut kehendak bayi.... Pada bulan pertama, memang satu cabaran buat DayBab... iyea lerrrr, dengan nak menyesuaikan diri... pastu baby nak menyusu macam non-stop aje...

Namun begitu, DayBab anggap ini sebab cara untuk bonding ngan Arfan dengan lebih efficient. Alahamdulilah, Arfan yang lahir dengan berat 3.33kg, sekarang membesar dengan jaya nye.

Ini Arfan, 5 bulan kemudian dan berat badan hampir mencecah 10kg. Tak makan benda lain selain susu ibu. Memang menggeramkan bila tengok...

Ada kalanya, DayBab tertanya sama ada susu badan cukup atau tidak... Jadi, DayBab dok amalkan minum Horlicks setiap pagi dan petang, minum susu kambing dan juga makan habatus-saudah. Alhamdulilah... hasil nye cukup memuaskan.

Bagi DayBab, banyak kebaikan nye bila bagi susu badan nie. Bonding ngan anak cukup erat... mudah dan very senang bila waktu malam. Tak yah susah-susah nak bangun dari katil tuk buat susu.

Susu ibu... tthe best!!!

July 13, 2010

You Are My Sunshine

You Are My Sunshine
My only sunshine.
You make me happy
When skies are grey.
You'll never know, dear,
How much I love you.
Please don't take my sunshine away

My Bundle of Joy....

Ini gambar terkini... Sutan Arfan Alif.

First day... berat nye 3.33kg.

July 12, 2010

Am Back....

Setelah berbulan-bulan lama nye ditinggalkan dan blog nie dah pon penuh dengan sawang, DayBab rasa... kena lerr bersihkan sawang nie.
Sepanjang pemergian DayBab, bukan nye pergi mana pon. Dok duduk kat rumah dan menikmati title dan tugas terkini DayBab sebagai seorang ibu kepada Sutan Arfan Alif.
Arfan telah selamat dilahirkan pada February 18th, 2010 pada jam 8:08pm. Dilahirkan dengan berat 3.33kg, Alhamdulilah... semuanya berjalan dengan lancar. Setelah hampir 5 bulan, Arfan membesar dengan jaya nye. Berat nye pon hampir mencecah 10kg.
Pelbagai kerenah dan gelagat Arfan.... a learning process buat DayBab, a first time mother.