September 20, 2010

Before I Was A Mom...

Before I was a Mom -
I slept as late as I wanted and never worried about how late
I got into bed. I brushed my hair and my teeth everyday.

Before I was a Mom -
I cleaned my house each day. I never tripped over toys or forgot
words to a lullaby. I didn't worry whether or not my plants were
poisonous. I never thought about immunizations.

Before I was a Mom -
I had never been puked on, pooped on, spit on, chewed on, or peed
on. I had complete control of my mind and my thoughts. I slept
all night.

Before I was a Mom -
I never held down a screaming child so that doctors could do tests
or give shots. I never looked into teary eyes and cried. I never got
gloriously happy over a simple grin. I never sat up late hours at
night watching a baby sleep.

Before I was a Mom -
I never held a sleeping baby just because I didn't want to put it
down. I never felt my heart break into a million pieces when I
couldn't stop the hurt. I never knew that something so small
could affect my life so much. I never knew that I could love
someone so much. I never knew I would love being a mom.

Before I was a Mom -
I didn't know the feeling of having my heart outside my body. I
didn't know how special it could feel to feed a hungry baby. I
didn't know that bond between a mother and her child. I didn't
know that something so small could make me feel so important.

Before I was a Mom -
I had never gotten up in the middle of the night every 10 minutes
to make sure all was okay. I had never known the warmth, the joy,
the love, the heartache, the wonderment or the satisfaction of being
a mom. I didn't know I was capable of feeling so much before I
was a mom.

Author unknown

September 12, 2010

3 Dalam 1

Selamat Hari Raya buat semua!! Tahun nie, merupakan Raya yang paling istimewa buat DayBab. Boleh dikatakan, Triple Celebration sebab nye...
1. Menyambut Hari Raya... Selamat Hari Raya --> Maaf Zahir dan Batin
2. Menyambut Raya sebagai seorang ibu kepada Sutan Arfan Alif. Kalau tahun lepas, DayBab tengah mengandung masa menyambut hari raya...
3. Hari Raya... Hari Lahir DayBab...

Tahun nie... sungguh istimewa.

Selamat Hari Raya.. maaf zahir dan batin....

September 8, 2010

Nak Raya....

Kalau tahun lepas... time puasa and nak raya nie, DayBab tengah pregnant kan Arfan. Masa tu ada lerr dalam 3-4 bulan. Waduhhh.... masa tu, DayBab sungguh ligat sekali. Buat hampers and kek yang tak terkata banyak nye...

Emmmmmm... mana datang nye energy itu???

Tahun nie pulak... Arfan dah lahir. Umur nye udah hampir 7 bulan. Sungguh lasak dan sihat anak ibu nie. Time nak dekat raya nie lerrr dia tak sihat. Ibu lak nak kena siapkan beberapa kek yang telah di order... eeemmmmm.... kacau bilau semua nye.

Bukan apa... sejak lahir, Arfan nie jarang sangat sakit. Nak jaga Arfan memang mudah sekali. Tapi, bila dah sakit... dia nak memerap pulak. Cian lak ibu tengok anak ibu sakit... Ibu doakan anak ibu cepat sembuh dan dapat meraikan Aidil Fitri and Birthday Ibu dengan gumbira!

Ini first time Arfan sambut Raya... first time jugak buat ibu menyambut nye sebagai seorang ibu. I love you so much my precious!

September 7, 2010

06092010

Semalam - 06092010... DayBab bawak Arfan gi jumpa pakar kanak-kanak kat Al-Islam Hospital @ Kampung Baru. Dah 2 hari ARfan dok batuk. Batuk yang berkahak... yang cian nye, dia tak reti nak kluarkan kahak nye tu. Sedih ibu tengok...

So, gi lerrr ke hospital dengan Chu. Jumpa dengan Dr. Rosnah. Arfan being a very good boy. Tak buat perangai langsung... dok senyum-senyum dengan doktor and nurses. Doktor dok tanya macam-macam soalan...

Mungkin Arfan nie allergic.. Allergic pada habuk, bulu kucing atau persekitaran yang tak berapa bersih. Doktor kasi ubat tuk batuk. Nak kasi ubat banyak-banyak pon, tak elok gak. Sambil tu, doktor timbang berat badan Arfan.... turun 100gm during bulan puasa nie. Tinggi lak dah cecah 70cm. Ukur lilit... 18"... Kesimpulan nye, dah sama besar dengan budak yang umur 1 tahun.

Balik aje umah, DayBab terus kasi ubat batuk. Baru kasi setengah sukatan... Arfan dah muntah. Kluar semua lendir kat dada... Cian kat dia...

Sayang... ibu doakan agar anak ibu cepat sembuh... tak lama lagi kita nak sambut Hari Raya....

Sebelah malam nye pula... we all gi berbuka puasa kat Nikko Hotel sempena menyambut ulangtahun kelahiran Chu yang ke-60. Happy Birthday, Chu!!

The food... AWESOME!!! Makan puas-puas sampai kenyang perut!!

September 3, 2010

Gara-gara Kucing....

Kalau masih ingat... nie Amott. Kucing peliharaan DayBab setelah sekian lama... Dulu, siap tido sebilik dengan DayBab. Tapi, bila dah ada Arfan... Amott kena tido kat luar. Iyea lerrr.... nanti hama dan kuman dari Amott tu kena lak kat Arfan. Lebih baik kita berhati-hati....

Amott nie... bila lapar, pasti dia akan balik. Kalau tak pon, bila nak tido... pasti dia tido kat sofa depan tu. Arfan lak... pantang tengok Amott. Jadi excited satu macam. Samggup dia nak kejar Amott. Masalah nye, Amott nie agak ganas sikit. Dia suka mencakar....

Salah nie... pada DayBab sendiri. Sebab nye... careless. Arfan dok main dengan Amott... and kaki dia dah kena cakar... :-(

Kasihan kaki tembam Arfan... kena cakar dengan Amott. Cepat-cepat DayBab sapu minyak gamat....

Nie close up kaki Arfan yang kena cakar tu....

Lepas nie, kena extra careful dengan Amott...

Kereta Kecil Warna Merah....

Bapaku Pulang

Bapaku pulang dari kota
Bapaku belikan kereta
Kereta kecil warna merah
Akan kubawa ke sekolah

Ponponponponpon ponpon ponpon
Kereta kecil ku berbunyi
Marilah adik mari naik
Boleh kubawa jumpa nenek

Arfan dengan kereta merah nye.... Dah pandai main dah dia...

September 2, 2010

Contest Senyuman @ Happy Birthday Farisyah

Contest kali nie... senyuman @ Happy Birthday Farisyah...

Nama saya... Sutan Arfan Alif Bin Onassis
Umur saya... 6 Bulan
Lahir pada... 18 Februari, 2010

Syarat2

1. Ada blog sendiri - ADA
2. Contest ini terbuka kepada anak yang berumur 1hari hingga 6tahun. - OK..
3. Letakkan SATU gambar yang menawarkan senyuman paling cun. - Senyuman Arfan memang CUN!!
4.ConTest Berakhir Pada 08.09.2010 jam 5.32 petang (masa ni farisyah keluar dari perut ibu)

Apa perlu dibuat: *senang aje

1. Wajib jadi follower - DONE!
2. Buat 1 entry mengenai contest ni, dan pastikan link back ke contest ini - DONE!
3. Letakkan banner contest di tepi sidebar blog anda dan juga entry anda. (harus ada link back ke contest ini iye) - DONE!
4. Letakkan SATU gambar sahaja dan nyatakan NAMA & UMUR anak anda itu - DONE!
5.Pastikan BloG Ini DiMasuKkaN keDalam Blog List Korang (Lepas CoNtest Korang Boleh Padam Le) - DONE!
6. Submit LINK entry anda itu pada comment box ENTRY contest ini sahaja. - DONE!

Sesiapa yang berminat, sila ke sini untuk masuk contest....