October 31, 2010

Ku DiDalam Dilema.....

Alkisah nye, tahun lepas sebelum DayBab resign.. ada apply kekosongan kat gomen. Tunggu punya tunggu... tak ada apa pon. Sampai ler dah beranak and Arfan pon dah 8 bulan. 


Tup.. tup... semalam DayBab dapat surat dari gomen tuk datang pemeriksaan fizikal and interview. Itu akan diadakan sehari selepas Raya Haji.


Amacam..?? Mahu pergi atau tidak...?? Ku didalam dilema...
Bila dipikirkan.. banyak sungguh pro and cons nye. Arfan nak letak mana? Baking project.. hampers and impian DayBab nak bukak bakery house... macam mana tu?? 
Tapi, kalau nak pikir pasal masa depan.. terjamin sikit kot.. kalau keje gomen, ada lerr pencen. Tak de lerr nak poning kepala pikir tuk hari tua nanti....

Baking serta bisnes kecik-kecik yang DayBab buat nie.. demi megorak langkah masa depan yang gemilang.. (amboi.. amboii... amboii...). 
Tapi... yang mana satu yang harus ku pilih..???

~ Baking... Passion and impian ku..~
Mungkin kah ku harus solat ishtikarah tuk meminta petunjuk dari yang Maha Esa...

October 30, 2010

Busy... Busy.. Busy...

 DayBab busy.. tapi, nak gak update blog. La nie, tengah busy siapkan hamper Deepavali. Alhamdulilah, rezeki. Dalam kesibukan menyiapkan hampers.. Afran pulak demam. Dugaan dan cobaan sungguh...
~ Deepavali Hamper... nie contoh.. a.k.a. mock-up nye aje.. ~


Arfan demam sejak Isnin yang lepas... Asyik nak memerap aje. Cian lak tengok anak ibu sakit.. Kalau aje kita boleh switch.. biar ibu yang tanggung sakit yang Arfan alami... 

Yang tak tahan nye.. Daybab nie penggeli.... sejak Arfan demam, dah banyak kali Daybab kena muntah.. I guess, thats the beauty of being a mother!!

Being a fully-breastfeed baby... i guess Arfan sungguh bertuah. Tapi, trauma buat DayBab sejak kebelakangan nie. Arfan dah ada 5 batang gigi... semua nya dibahagian hadapan. Yang trauma nye, dia dah pandai mengigit masa menyusu.. sabar aje lerrr... sakit nye.. sungguh tak dapat nak digambarkan. Rasa berbisa pon ada gak...

Semoga anak ibu tak mengigit lagi yea.. ibu trauma!!

SAHM

SAHM - Stay At Home Mom... 

Mula-mula tak tangkap jugak.. Apa makna yang tersirat disebalik SAHM. Rupa nya.. Stay At Home Mom. Me??? Yes.. Am a full-time stay at home mom. 
Cerita nye begini... Masa 1st trimester pregnant kan Arfan, DayBab mengalami alahan yang teruk sangat. Sampaikan ada suatu masa tu, DayBab demam teruk... Dek tak tahan dengan mulut orang atasan yang seakan tidak mengerti apa yang DayBab lalui... DayBab mengambil keputusan tuk berhenti keje... (tentu lerr DayBab discuss habis-habis ngan Abg Gendy dulu... hehehehehehe.. nak kena pelangkong kalau buat keputusan sendiri..!!!???)

DayBab kasi 1 month notice dan kebetulan, masa berhenti keje tu... dah nak masuk bulan Ramadhan. DayBab bila dah berhenti keje.. tak de makna nye nak duduk umah goyang kaki.. DayBab aktif balik dalam bidang Baking nie. Sambil-sambil tu, DayBab buat hampers and few other handicraft work. 

At least, ada gak duit poket sendiri... my own money.. Freedom sikit! Bukan apa.. beza sekali bila pegang duit kita sendiri. Pastu, DayBab pon dah selalu sangat pegang duit sendiri. Bila tak keje... terasa sangat-sangat. Paling ketara bila hujung bulan, dah tak ada terima gaji seperti biasa... waduh, tak leh nak shopping sakan!

Masa mengandung tu, DayBab memang aktif baking sampai ke saat akhir pon, masih lagi ambik orders. Mama sampai marah kat DayBab. Bagi DayBab.. ini lah rezeki anak yang dititipin ke kita. 

Bila Arfan dah lahir... segala nya berubah. Freedom nye dah limited.. langkah ku terbatas...   Segala kerja dan masa harus melibatkan Arfan juga. Agak payah.. tapi, inilah dugaan dan cobaan nye. Alhamdulilah, DayBab tempuhi nya dengan senyuman...

Ada hari-hari yang ditempuhi.. sungguh ceria dan senang sekali. Ada kalanya, pelbagai dugaan harus ditempuhi. Macam DayBab yang pernah kerja, punya duit sendiri, lepaking ngan kawan-kawan... terasa stress dan tension gak kadang-kadang tu. Mana tak nye, dok duduk kat umah and tak jumpa siapa pon... I do need my "ME TIME". I admit that i have my ups and downs... I have to be strong and overcome it.


Am blessed to have a happy family. Having Arfan really changed my life... Ada yang kata duduk umah best... ada pro and cons nye... I guess you need support .. support to help and give encouragement. 

Being a full-time housewife and a mom.. is a never ending-story. Am lucky that i have my DayBab's Delectable Treats. 

Then again, dugaan and cobaan... tengah DayBab dok busy nak siapkan project DDT, Arfan pulak demam and batuk. He wants my attention and asyik memerap. So, ibu kena curi-curi masa tuk siapkan amanah orang...

So... nak kata being a stay at home mom ... is an easy job... the answer is NO!!! macam ada karier jugak tau!
But one thing for sure, i really enjoyed myself being a SAHM... i would not trade this for anything else in the world. Mana tak nye.. DayBab boleh berada dengan Arfan 24 jam sehari... Am there for him all the time!
DayBab pon ada impian.. Impian tuk punya Bakery House... Insya-Allah.

October 29, 2010

Renung kan lah....



Baca dan hayati kisah di bawah ini. Fahami mesej yang cuba disampaikan. Dan paling penting, amalkan ilmu yang anda dapat.


Adalah dikisahkan….pada ketika seorang bayi akan dilahirkan ke dunia nyata.

  •  Bayi  itu bertanya kepada Tuhan : “Para malaikat di sini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya ke dunia, tetapi bagaimana cara saya hidup di sana? Saya begitu kecil dan lemah.”
Tuhan menjawab: “Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Dia akan menjaga dan mengasihimu dengan sepenuh hatinya.”

  • Bayi bertanya lagi: “Tetapi disini, didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.”
Tuhan menjawab: “Malaikat mu nanti akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia di sana”

  • Bayi bertanya lagi: “Bagaimana mungkin saya dapat memahami orang-orang bercakap dengan saya sedangkan saya tidak memahami bahasa mereka?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar. Dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara untuk berkata-kata.” 

  • Bayi bertanya lagi: “Apakah yang boleh saya lakukan ketika saya ingin berbicara kepadaMu?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa dan bermunajat kepadaKu.”

  • Bayi bertanya lagi:”Saya mendengar bahawa di  Bumi  banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya nanti?”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu lah yang akan melindungimu, walaupun mungkin jiwa dan raga terpaksa dikorbankannya.’

  • Bayi bertanya lagi: “Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak lagi dapat melihatMu lagi.”
Tuhan menjawab: “Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku dan akan mengajarkan bagaimana kamu nanti akan kembali juga kepadaKu, walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu.”

Pada saat itu, Syurga begitu tenang dan hening sehingga suara dari Bumi dapat jelas kedengaran.

  • Dan sang bayi bertanya perlahan : “Tuhan, jika saya terpaksa pergi sekarang ini, bolehkah  Kamu  khabarkan kepadaku nama malaikat yang Kamu maksudkan itu?”
Tuhan menjawab: “Kamu akan memanggil malaikatmu itu sebagai “IBU”.  Maka ingatlah, sentiasa kamu berkasih sayang dengannya dan menghargai setiap pengorbanan ibu mu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa. Dialah satu-satunya harta mu yang tiada galang gantinya, dunia mahupun akhirat. 

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak mu yang sedang membesar. Sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu. Sucikanlah 4 perkara dengan 4 perkara :

  1. Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan
  2. Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu
  3. Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Robb mu
  4. Dosa-dosa mu yang lalu dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu
 Sekian, semoga dapat sikit sebanyak manfaat daripada coretan ini.


October 21, 2010

Coklat.. Coklat.. Coklat...

Malaysia Cocoa and Chocolate Fair... Memang sedap.. puas hati dan paling penting, kenyang!!!


Baguiiihhhh gak... banyak idea yang diperolehi seta banyak info. Yang paling best, bila tengok mesin ice-cream yang begitu canggih. Ice-cream lak diperbuat oleh Belgium Chocolate... yummmmyyyyy....


Arfan pon, cukup suka dengan ice-cream tu... Ok, i know that am not suppose to feed him ice-cream. Tapi, sikit... apa salah nye kan... kan....


Overall... sapa yang tak gi... rugi!!


Sepetang.. Berjimba dengan Mommies


Petang yang indah... mommies melepak ke Ikea and The Curve. Cukup fun dan happy sekali sambil ditemani dengan anak-anak...


Melepak dan makan di Ikea... emmmmm... kenyang perut makan Sweedish Meatballs. Pelbagai lagi juadah diatas meja. Macam kenduri pon ada gak... 


Arfan paling happy... sebab ditemani oleh 2 abang-abang yang macho... kalau aje dia dah boleh jalan, pasti Arfan join abang-abang bermain dan berlari-lari... Yang ponat, ibu nye lerr sebab kena mengejar dan memerhati kan segala gerak geri..


Bukan nye apa... tahu aje lerrr... kan banyak kes. Hilang pulak Sutan ku....


Lain kali kita buat lagi.... lepak-lepak ria...

October 15, 2010

Mari Kita Lihat...

Mari kita lihat.... siapa pengunjung kita yang bertuah.... 8,888.


October 13, 2010

Tak Mau Tido Siang...

Dalam masa beberapa hari lagi, Arfan akan masuk 8 bulan. Sejak dua menjak nie... dia dah buat perangai. Buat hal.. tak mahu tido waktu siang. Kalau tak tido.. tak rest.. mana datang energy nye dia??

Ibu confuse nie... dia tak mahu tido. Dalam pikiran nye dia.. mahu main aje kot! Sekarang nie, Arfan dah laju merangkak. Segala pelusuk kat umah nie, dia dah sampai. Paling best bila dia kejar kucing... Another favourite place to merangkak adalah ke dapur. Entah apa yang best nye tu... mahu tolong ibu masak kot... hehehehehehe.

Baru aje pandai merangkak... nie dia dah start nak berdiri pulak. Ada gaya-gaya macam nak berjalan. Terasa cepat sungguh progress nye dia.... Alhamdulilah.

Tengok nie... nie aksi Arfan bila bangun tido. Bangun-bangun aje.. terus duduk. Kalau tak silap, nie Arfan tido dalam 20 minit saje. Tup.. tup.. dah bangun. Tak dan ibu nak buat keje... tapi, sempat gak lerrr update blog. wakakakakakakakaka...

Terasa cepat masa berlalu....

Punya susah nak tido....

Jam menunjukkan pukul 8:30pm. Ibu pon masuk bilik dengan Arfan. Time untuk menyusu... pastu TIDO!!!! Eeeemmmmmm.... itu semua adalah angan-angan kosong...

Lepas menyusu... perut kenyang, Arfan ajak main. Tak ada pon tanda-tanda macam nak tido. Padahal, siang tadi.. langsung Arfan tak tido. Pelik bin ajaib.. mana dia dapat energy nie??

Setelah ditepuk... diberi susu kiri dan kanan... tak mahu gak tido, ibu letak Arfan kat dalam baby cot. Dengan harapan.. anak kesayangan akan tido dengan sendiri nye. Tup.. tup... dia bangun.. dan berdiri. Siap panggil-panggil kita...

Musnah harapan nak tengok Arfan tido.... nak main jugak lagi! Anak ibu dah besar... nak main aje dalam pikiran nye dia. Akhir nya, tido juga anak ibu ... kurang lebih.. jam 10:30pm.

Highchair Baru...

Beberapa minggu yang lepas... DayBab ada cerita pasal nak cari high-chair tuk Arfan. Alhamdulilah... akhirnya, jumpa jugak high-chair yang sesuai dengan bentuk badan anak ku ini. Yang best pasal high-chair nie... tray depan nye tu boleh dikluar-kluar kan dengan begitu mudah sekali.

Pastu, kerusi nie.. kalau letak dekat meja makan.. sama level lerr dia. Jadi, macam dia duduk dan makan sekali dengan kita.

Masalah nye sekarang... Arfan buat perangai tak mahu makan. Asal suap kan makanan... pasti dia akan sembur balik. Nie betul-betul lerr menguji tahap kesabaran ku..... Paling tak pon, dia akan makan roti. So, DayBab akan suapkan wholemeal bread kat dia. Cukup ke???

Sebab nye... dia dah start meragam gak waktu tengah malam. Meragam macam orang kelaparan... Waduuhhhh... makcik poning!!! Suruh makan.. tak nak makan. Bila malam.... mula lerr dia!

La nie, gigi dah banyak.... semoga tak lama lagi... selera makan dia pon datang.... Amin.

October 8, 2010

Aksi Arfan....

Nie lerr aksi budak dah besar. Dah lasak... pandai nak berdiri... Kalau nak di ikutkan, baby cot Arfan nie dah macam tak buat dengan size dia dari segi lebar nye. Cian pulak tengok kalau dia tidur malam. Nak bergolek pon tak cukup space.

Sekarang nie, asal dia merangkak kat dalam baby cot, boleh nampak dah kepala dia naik ke atas. Pastu, pandai dah duduk. Tak lama lepas tu, dia akan berdiri sambil berpaut kat tepi cot. Bahaya dah nie....

Nie dia... Arfan dah berpaut kat tepi baby cot nye dia. Suka sungguh. Siap boleh senyum-senyum kat kita...

Nie lagi best... dia dah berdiri kat baby cot.... Dah besar anak ibu. Tak lama lagi, baby cot tu dah kena diturunkan. Takut lak nanti Arfan panjat kluar dari baby cot tu nanti... waduuhhhhh... bahaya!!!

Terasa sekejap aje masa berlalu... anak ibu semakin membesar dan bijak!
Love u... sayang...

October 6, 2010

Face To Face with The Cat!!!

Ini lah adegan Arfan... pantang tengok kalau Amott balik. Pasti dia akan kejar kucing tu.. sampai kucing tu rasa macam tak aman balik rumah!!!

Arfan akan terlalu excited bila tengok kucing.... Tapi, kalau nak ingat balik... Arfan mula belajar merangkak... gara-gara kejar Amott... hehehehehehehe.... banyak gak jasa kucing nie dengan development nye Arfan.

Sekarang nie... sibuk nak berjalan. Makin tak tentu arah bila Amott ada.... waduhhhh... segala nye jadi kelam kabut!!! Bukan apa, pasti yang akan di-attack adalah ekor kucing tu!

Alhamdulilah.... walaupon badan anak ibu sedap-sedap... cepat gak Arfan merangkak. Before i knew it... Arfan akan berjalan lerr pulak!!

October 5, 2010

Season 5 - Cute baby in Baju Raya...

Kali ni, ibu ARfan join contest : Season 5 Cute Baby in Baju Raya. Contest yang dianjurkan oleh Suziey & Malinasiam.Com.

DayBab pon dah follow all the blogs below :

Inilah dia... Sutan Arfan Alif Bin Onassis.
Berumur 7 bulan.
Gambar ni diambil pada 1 Syawal yang lalu...

Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Oktober, 2010 @ 11:59pm. Jangan lepaskan peluang kerna hadiah nye sungguh AWESOME! Mana tak nye...

" GRAND PRIZE FOR FINALE SEASON IS 3D2N FULL PACKAGE @ REDANG/LANGKAWI ISLAND & 70PCS 4R SIZE PHOTO "


October 3, 2010

Susu Apa???

Sedang DayBab kluar dari pet shop dan mencari Abg Gendy... tetiba ada Auntie stop DayBab. Dia tanya.. "u kasi minum baby susu capa apa???"
Daybab pon jawab... "auntie, saya kasi susu cap ibu..."
Auntie tadi pon terkejut dan berkata.... "aiyaaaaaaaa... saya ingat susu tin, mahu kasi cucu saya minum. biar sihat dan besar sama macam anak u..."

Sorry lerrr auntie... susu nie NOT FOR SALE!!! only for Arfan's consumptions... Alhamdulilah... setelah 7 bulan, bekalan susu masih banyak... Syukur yang amat sangat diatas kurniaan ini. DayBab harap dapat meneruskan penyusuan nie hingga Arfan berumur 2 tahun... Insya-Allah.

Penyususan ini, mem-bonding kan Arfan dan DayBab. Kadang kala, terasa agak payah nak bergerak kerna tak leh tinggalkan Arfan. Tapi, ada kebaikan nye jugak....

Dalam proses penyusuan nie... DayBab selalu kasi direct. I guess kerna am lucky sebab am not working. Tapi, bila ada banyak baking... stress gak... hehehehehehe...
Saat paling best... bila penyusuan... sungguh AWESOME!!!

Arfan... Ibu sayang Arfam... muuuaaaahhhhh!!

u & Me Rayer Together2 Contest!!

Nie second contest yang dianjurka oleh Mama Rifqy. Tajuk kali nie... U & Me... Rayer Together2 Contest! Contest nie sempena Hari Raya AidilFitri yang telah kita sambut beberapa minggu yang lalu....

Nie banner contest... wajib tayang tau!!!

Ini adalah gambar yang DayBab uploadkan untuk contest nie... kenapa pilih gambar nie??? DayBab pilih gambar nie, sebab nie gambar berdua yang penuh bermakna. 1 Syawal yang lepas... iaitu pada 10 September, DayBab menyambut Ulangtahun DayBab yang ke.... 32! Kira nye raya tahun nie adalah triple celebration buat DayBab.
Mana tak nye... setelah sebulan berpuasa... kita menyambut Hari Raya. Raya pulak jatuh pada Hari Ulangtahun Kelahiran DayBab. Tambah bermakna, ini juga merupakan Raya yang pertama DayBab menyambut nye sebagai seorang ibu buat anak ku... Sutan Arfan Alif.
Triple Celebration buat DayBab...

Selamat berjaya buat semua!!!!

Gin & Jacqie and MomBloggerPlanet Grab A Bag Contest..

This morning i was blog-hoping and browsing. Then, i saw this contest in Gin & Jacqie Blog. A contest which they get together with MomBloggerPlanet. Emmmmm..... awesome!!!!! They offered cool bag...

It is so simple... just write a blog post on two of Gin & Jacqie's bags that i love so much and why i want it... also, whay mom should get a bag from Gin & Jacqie...

I really love these two bags below... the Craft and Sewing Basket is really suitable for me. It will help me to keep my sewing items and it is so beautiful. Emmmm... sewing will be fun!!! Barang pon tak bersepah coz everything in one bag... i mean, a gorgeous bag!

Then, the Slinging Michelle.... very cute and funky. Lil Arfan's stuff will be really organize when we go outing. And ibu will look so SUPERB with this bag...

Craft and Sewing Basket
Slinging Michelle

WHY
moms should get a bag from Gin&Jacqie??
Bags from Gin&Jacqie are Superb... u can find so many trendy and multi-function bags. You will look awesome with those bags... especially for mommies, the collection for Baby&me are so trendy, funky and cool!! Most important thing... its AFFORDABLE!!!!

Terasa cepat masa berlalu....

Pejam kelip.. pejam kelip... Arfan dah 7 bulan. Cepat sungguh masa berlalu. Terasa macam baru semalam DayBab melahirkan Arfan ke dunia nie. Perkembangan Arfan pon... boleh tahan cepat gak...

Sekarang nie... Arfan dah boleh merangkak. Start merangkak gara-gara mengejar Amott.. (smelly.. dirty cat..!!!). Sekejapan aje... merangkak dah laju. Paling laju bila ada Amott. Sungguh excited dia. Merangkak pon dah sampai ke serata pelusuk rumah.

Nie pulak... Arfan kat dalam baby cot nye dia. Eeeeeemmmmm... dah tak leh nak gerak sangat. Udah agak sempit dan limited pergerakan dia kat dalam nie. Boleh mengamuk dibuatnye!!!
Tapi... apakan daya. Nak buat macam mana lagi?? Kekadang buat jugak lerrr tido ngan ibu kat katil besar tu yang sekarang pon dah semakin sempit sebab Arfan pon tido lasak. Lasak yang amat sangat!

021010... Arfan gi trim rambut. Chu insist kita gi bawak Arfan ke hairdresser. Let him get proper haircut! Masa sampai GE Mall tu, adalah dalam kul 7 lebih. Kedai pon dah sepi... macam nak tutup pon ada gak.

Mula-mula dia duduk kat atas kerusi. Siap senyum2 nampak muka dia yang bam-bam. Pastu, bila they all start ketam rambut dia... mula lerr terasa geli. Tak lama lepas tu, dia start nangis. Nangis sekuat hati dia.... waduhhhh... Arfan bikin heboh nie!
Mula lerr dia pandang ibu dan daddy sambil menangis. Menangis meminta supaya selamatkan dia... hehehehehehehe... cian pon ada gak bila tengok dia macam tu. Siap mengalir air mata nye....

Hehehehehehehe... nie first time Arfan gunting rambut. Semoga anak ibu tak trauma... Bila pulang ke rumah, Chu sungguh puas hati. Cucu dia dah hensem!!!!

Arfan... am so proud of you... U are the apple of my eye!!
Love you.. sayang!

Gaya Si Comel Berhari Raya Contest!!



Sutan Arfan Alif Bin Onassis
7 Bulan

Hehehehehehehe.... ka
li nie kita join contest dari BabyIbu dan Azzamoro. Pertandingan dibuka untuk yang berumer 1 hari hingga yang berumur 4 tahun. Gambar anak... mesti ler berbaju melayu buat yang lelaki dan berbaju kurung untuk yang perempuan.

Hadiah-hadiah pon.. sungguh BEST. Hadiah disponsor oleh...

Contest nie bermula sejak 25 September yang lalu dan akan berakhir pada 31 Oktober, 2010 nanti. Kepada yang berminat nak sertai contest nie... sila layari ke BabyIbu atau Azzamoro untuk keterangan lanjut..

Berita Terkini : Hadiah yang ditawarkan sungguh MENAKJUBKAN!!!!

Hadiah Pertama

Hadiah Kedua

Hadiah Ketiga

Saguhati

Tempat ke 4:

Tempat ke 5

Tempat ke 6

Tempat ke 7

Tempat ke 8

Hadiah Referral Tertinggi
LC Sunglasses dari SecretBargains

Hadiah Entri Terbaik
2 x DiaperCake dari Izzabakery

Hadiah Khas Juri
Botol Weego dari
Weego
Tajaan Mahanim


Selamat ber-contest!!!