November 8, 2010

Milo McFlurry


Milo merupakan kegemaran DayBab.... dari dulu, kini dan selamanya... Gi McD, pastu nampak depa ada jual Milo McFlurry. Apa lagi... sungguh tergoda diriku ini. 

Vanilla ice-cream yang dituang dengan Milo yang sungguh banyak sekali. Ingatkan depa akan kacau godek-godek ice-cream tu.. rupanye TIDAKKK!!!

Apa pon, DayBab puas hati dengan Milo McFlurry nie... yummmyyyy..
Tapi kan... satu aje... cup McFlurry nia dah kecut lerrrr...!!!

Bila dah mula menggigit....

Ni cerita nye bila Arfan dah mula menggigit semasa menyusu... Ibu jadi trauma..!! Sangat-sangat trauma!


Arfan mula tumbuh gigi seminggu sebelum dia jejak 6 bulan. Gigi pertama tumbuh dibahagian bawah belah kanan. Then, tak lama lepas tu... gigi bawah jugak lagi. Masa gigi bawah tumbuh.. Alhamdulilah, ibu selamat lagi. Pastu, gigi atas tumbuh... dan dia mula mengigit bila dia terkejut atau tertidur sewaktu menyusu...


Sekali dua digigit.. ibu ok lagi. Masuk kali ketiga, ibu dah mula trauma. Sakit nye yang amat sangat dan terasa sungguh berbisa. Namun begitu, ibu cekal kan jua semangat ini kerna keazaman yang membara untuk menyusu badankan Arfan hingga Arfan berusia 2 tahun... Insya-Allah.


Masa first time kena gigit... Ibu menjerit sekuatnye kerna terkejut dan kesakitan. Arfan lak menagis coz terkejut... apasal lerr ibu ku nie menjerit. Pastu, masa 2nd time kena gigit... ibu tekup muka Arfan kat b@%$t ibu... Tak lama lepas tu, dia lepaskan gigitan nye. Memang sakit and trauma dibuatnye... 


Yang tak tahan nye, lepas dia gigit... dia akan lepas dan tersenyum. Waduhhh... memang tak tahan. Sekarang nie, ibu dah lali kalau digigit. Sekadar mengetap bibir menahan kesakitan bila digigit. Kadang-kadang tu, ibu ter-marah kat Arfan....


Ini lah proses tumbesaran nye... juga satu pengalaman yang sungguh berharga kepada DayBab sebagai seorang ibu yang breastfeeding kan putera nye...


BF rocks!!!

November 6, 2010

Sungai Pisang, Gombak...

Cuti Deepavali... nak buat apa??? Kalau nak ke Zoo Negara.. pasti ramai umat manusia. Nak ke mana lagi... kalau ngan Arfan..??!! Dalam kul 3pm.. lepas solat Jumaat and DayBab pon dah settle ngan barang2 baking DayBab... we all siap-siap gi Sungai Pisang, Gombak. 

Best gak gi mandi sungai.. especially time panas nie... Ni pon kira nya, Arfan's first trip mandi sungai. On the way ke Sungai Pisang, Arfan tido. Baguuiiihh gak... boleh dia charge battery dia and by the time sampai, dia dah penuh bertenaga.

Sesampai nye kita di Sungai Pisang, Arfan pon bangun. Pelik and confuse. Kat mana lak dia berada... Bila nampak air, dia excited....

So, we all pon dip kan kaki dia ke dalam air... i mean dalam air sungai yang sejuk! Menagis lerr dia.. mintak dikeluarkan. Puas daddy and ibu dok dukung and perlahan-lahan masuk kan kaki dia ke dalam air sungai... Dia tetap nangis..


Arfan nie, memang takut and tak suka air sejuk... Macam mat salleh lerr pulak... 

Lama kelamaan tu... ok pulak dia. Tapi, jangan lama-lama... dia nangis balik... Siap main batu sungai ngan maksu dia... Ini lah pengalaman pertana Sutan Arfan Alif mandi air sungai... air sungai yang sejuk gilooozzzzz....

Lain kali kita gi lagi yea.... ;-)

November 2, 2010

Sepetang Bersama....


Setelah penat menyiapkan hampers dan buat delivery... DayBab ajak Abg Gendy and Arfan tuk kluar jalan-jalan. Saje nak ambik angin and cuci mata.. 


Where to?? Ikea.. Ikano..!! Gi Ikea bukan nye apa.. teringin nak makan Sweedish Meatballs ngan Daim Cake... pastu nak cari bangku tuk Arfan. Rocker yang ada.. dia tak mau duduk lagi. Sebab nye.. dia nak sit up straight...


So, we all beli satu bangku tuk Arfan.. bila suruh pilih color either yellow or green, dia sendiri pilih yellow sambil gelak-gelak.. happy sungguh!!


Then, we all jalan-jalan jap kat Ikano... sebelum pulang ke rumah...