March 29, 2011

Siap Mental Menyusui Bayi Baru Lahir

Sehabis bersalin, lebih dari separuh waktu akan habis untuk menyusui bayi. Ini karena pencernaan bayi baru lahir belum sempurna. Ia tidak bisa mencerna banyak makanan sekaligus, sehingga akan sering menyusui hampir setiap 2 jam sekali.

Sering menyusu juga membuat bayi sentiasa dekat dengan ibu. Hal ini merupakan cara alamiah untuk mencegah bayi dari trauma akibat kehilangan suasana aman dan nyaman di rahim dan membuat produksi ASI lancar. Masalahnya, kita belum pulih dari penat dan harus mengalami puting nanar karena terus-terusan diisap bayi meski teknik menyusui benar.

Walau apo sekali pon, seorang ibu akan pasti kuat dan tabah menghadapi nye. Bayi yang menghisap puting, akan merangsang production susu ibu. Disarankan agar ibu menyusukan sekurang-kurang nye 14 kali bagi rangsangan ini. 

Yang paling penting... seorang ibu yang menyusukan anak nye... perlu IKHLAS dan SABAR dalam proses penyusuan ini.


March 28, 2011

Antara epidural... atau tidak...

Kesakitan sewaktu bersalin terutamanya semasa melahirkan anak pertama adalah di antara jenis kesakitan yang paling tinggi darjahnya yang di alami oleh kaum wanita. Al-Quran 
menggambarkan peri kesakitan yang di alami oleh kaum wanita sewaktu melahirkan bayi melalui penceritaan watak Siti Maryam, gadis suci yang  melahirkan  Nabi  Isa  a.s.    Siti  Maryam menyandarkan tubuh ke pohon kurma dan mengerang kesakitan sambil berdoa kepada Allah Swt. (alQuran  16:19:23-24) 

Kajian sains moden ketika ini mendapati kesakitan bersalin adalah antara kesakitan yang paling 
tinggi darjahnya yang dialami oleh manusia. Jika di berikan skala di antara 0 hingga 50 daripada tiada kesakitan sehinggalah kesakitan melampau,  maka purata markah yang ditandakan untuk kesakitan bersalin terutamanya anak pertama ialah melebihi skala 40.

Pelbagai cara telah dicipta oleh ahli perubatan bagi mengurangkan kesakitan ini. Teknik moden yang di yakini  oleh doktor-doktor pakar bius dapat mengurangkan kesakitan bersalin sehingga hampir 100% ialah teknik pembiusan epidural. Teknik ini melibatkan suntikan khas ubat bius setempat ke  dalam lapisan lemak epidural (epidural space) yang mengelilingi cecair saraf tunjang (cereberospinal fluid) melalui  celahan tulang belakang pada bahagian pinggang pesakit. Sejenis tiub halus turut dimasukkan ke dalam lapisan lemak epidural pesakit untuk memboleh ubat bius di masukkan secara berterusan ke sehinggalah ibu selesai bersalin. Ubat  bius ini akan bertindak menghalang penghantaran isyarat kesakitan daripada bahagian rahim dan vagina daripada sampai ke otak. Kesannya ialah kesakitan di bahagian pinggang dan ke bawah tidak di rasai oleh pesakit. 

Apakah kebaikan suntikan epidura? 

• Lebih daripada 90 peratus orang wanita mendapatkan kelegaan sakit yang sepenuhnya. 

• Pemikiran anda masih jelas. 

• Boleh membantu mengawal tekanan darah tinggi. 

• Membolehkan anda mengawal pelahiran bayi dan mengembalikan keyakinan anda. 

• Suntikan epidura adalah lebih sofistikated daripada dahulu dan anda akan sedar bahawa keseluruhan kaki anda tidak kebas sepenuhnya. 

Apakah keburukannya? 

• Anda mungkin akan terasa kebas hanya di sebelah badan anda dan mungkin ada sebahagian kecil di perut anda yang tidak terkena bius. 

• Mungkin membuatkan anda menggeletar. 

• Anda mesti baring di atas katil. 

• Anda perlu diletakkan drip pada lengan anda. Ini adalah sebab pengambilan suntikan epidura akan mengurangkan tekanan darah bagi sesetengah wanita dan menjejaskan secara serius bekalan oksigen kepada bayi anda. Drip ialah langkah berjaga-jaga supaya, apabila timbul keadaan kecemasan, jumlah darah anda boleh ditambahkan dengan pantas untuk menaikkan tekanan darah anda kembali ke normal. 

• Anda mungkin dipasangkan kateter dalam pundi kencing anda. Jika anda mengambil suntikan epidura, anda mungkin tidak sedar bila anda perlu mengosongkan pundi kencing anda, jadi ini perlu diuruskan untuk anda secara automatik. 

• Anda mula merasakan seakan-akan kehilangan kawalan. Tiga tiub telah dimasukkan ke dalam badan anda dan anda akan diberitahu bila dikehendaki menolak jika anestetik masih berfungsi semasa peringkat kedua kehamilan. Pada masa itu pakar obstetrik dan bidanlah yang akan menguruskan pelahiran anda dengan efektif. 

• Suntikan epidura boleh memanjangkan tempoh pelahiran terutamanya pada peringkat menolak. 

• Denyutan jantung bayi anda akan diawasi secara berterusan dengan menggunakan transduser yang diikat pada abdomen anda atau transduser kecil diklipkan pada kulit kepala bayi. 

• Terdapat kemungkinan yang lebih tinggi bagi penggunaan forsep atau ventouse(juga dikenali sebagai vakum) sebab selalunya suntikan epidura akan menghalang bayi bergerak ke posisi terbaik untuk dilahirkan. Ia juga akan menghalang anda daripada merasakan dorongan semula jadi untuk menolak pada peringkat kedua pelahiran. 

• Jika jarum epidura melepasi dan keluar dari ruang epidura, akan terdapat kebocoran cecair tulang belakang (tulang sum-sum) selepas tiub dikeluarkan. Cecair ini akan memampan otak anda dan akan menyebabkan sakit kepala yang teruk walaupun hanya sedikit kebocoran yang berlaku. Selalunya ini dirawat dengan mengambil sedikit darah dari lengan anda, sehari selepas bayi dilahirkan dan menyuntiknya ke belakang anda untuk menutup lubang yang disebabkan oleh jarum epidura. 

• Sesetengah wanita mempunyai masalah membuang air kecil selepas mendapat suntikan epidura. 

Tapi, bagi DayBab... sewaktu melahirkan Arfan... DayBab memilih untuk tidak meminta epidural. Semalam, bila adik DayBab pon melalui pengalaman yang sama... dia juga tidak meminta epidural. Ramai yang punya pendapat masing-masing tentang epidural ini. Banyak pro dan cons nye... tepuk dada, tanya selera. Mana yang menjadi pilihan hati...

Masa DayBab melahirkan.... iaitu di HKL... hospital memang tidak ada offer epidural dan DayBab pon tak mintak. My sister pulak, bersalin kat hospital swasta... memang lerr depa akan offer epidural. Bila kita tak mahu... the nurses and doctor akan layan semacam just because kita tak nak epidural dan mahu melalui the normal delivery pain...

I feel that its unfair... sungguh.. sungguh tak patut. They all tak patut buat macam tu.... Memang ler epidural tu = HAPPY-dural! kita akan happy aje sewaktu meneran... Tak ada pon nak rasa sakit... tapi, macam mana nak teran sekuat nye kalau tak rasa sakit??

Pikir-pikir kan lerr... ini pendapat peribadi DayBab sahaja... apa-apa pon, itu semua pilihan masing-masing.... kalau Daybab... NO EPIDURAL!!!


March 24, 2011

Arfan dan kucing sesat...

Di suatu pagi Ahad... sedang DayBab sibuk menguruskan kerja-kerja baking... ada seekor anak kucing dah tersesat dan masuk ke dalam rumah. Arfan yang memang suka dengan kucing.. tak melepaskan peluang keemasan nye ini.

Mana tak nye... kalau Amot pulang, pasti dia akan kejar Amot dan mula menarik ekor dan bulu Amot... nie kan pula anak kucing.

Pernah disuatu hari, Amot baru pulang ke rumah... Arfan nampak, terus meluru ke arah Amot. Apa reaksi Amot??? Kucing tu terus keluar balik dan tak balik ... sampai lerr dah petang. Kucing besar tu pon takut ngan Arfan...


Bila anak kucing nie masuk rumah.... dia lerr yang paling happy! Dok terkejar-kejar kat anak kucing tu... 
Di angkat nye anak kucing tu... kalau DayBab tengok, Arfan nie kasar... tapi, mungkin itu cara nye dia mesra dengan anak kucing tu...
Punya lerr sayang kat anak kucing tu... siap main nyorok-nyorok...

Adakah ibu harus mencari seekor anak kucing untuk Arfan...???
Kita bela kucing yang ada bateri aje lerrr... senang. Maintenance FREE!!!

March 22, 2011

Weekend yang Produktif..

Where do i start...??? 

Ok.. Friday lepas, DayBab dah busy mem-baking untuk siapkan orders. Alhamdulilah, rezeki minggu nie... Jumaat tu, DayBab siapkan 3 jenis cake. Butter cake - Birthday Cake, Chocolate Moist Cupcakes and also Cheese Brownies.

Baking... lebih mudah bila Arfan tengah tido. Kalau dia bangun, agak terbatas jugak lerr sikit. So, siang tu... masa dia tengah tido... DayBab cepat-cepat bancuh adunan dan bakar kek-kek itu. Sebelah malam pulak... baru lerr DayBab men-decorate nye pula.

Alhamdulilah... semuanye berjalan lancar. DayBab berjaya menyiapkan semua kerja sebelum pukul 2 pagi. 


The next morning... DayBab sambung baking lagi. Kali nie, DayBab bake 2 Chocolate Moist Cake, Blueberry Cheesecake and Cheese Brownies sebelum gi deliver cakes ke tuan nye @ Tesco.

The cakes selamat di-deliver despite hari hujan... tanpa henti dari pagi ke petang. Kat KL nie... kalau dah seharian hujan... jalan tentu lerr jam.. sabar aje lerrr..

Orang kata... salam menyelam, sambil minum air. Alang-alang dah kluar tu, release kan tension tu jap. Kita cuci mata dulu kat Tesco sambil makan waffles and bubble tea. Arfan pulak... naik kereta mainan... 
Kali nie... sepanjang 5 minit tu, dia asyik dok nangis... entah apa lerr yang tak kena... 

Setelah pulang dari Tesco, DayBab siap tuk decorate Chocolate Moist Cake. Cepat-cepat siapkan kerja sebab lepas Isyak nak ke Masjid @ Ulu Kelang... ada jemputan akad nikah. Adik kepada kawan baik Abang Gendy yang nikah..

Masa kat masjid nie... sabar aje lerr. Anak teruna ku.. a.k.a. Sutan Arfan Alif... tak reti-reti nak duduk diam. Dia boleh nak berlari dalam masjid... main kejar-kejar... and terkam ceweq... sabar aje lerrr..
Lepas acara akad nikah, we all ke rumah pengantin untuk jamuan. Mereka buat bbq party... best jugak kan... makanan nye pon lain dari yang biasa...

Then, the next day... pagi-pagi lagi DayBab dah start bake Upside-Down Apple Pie. Ada 3 pie tuk disiapkan... huhuhuhuhuhu..
Pastu, by 11:30am.. we all dah kluar tuk deliver the cakes. Mula-mula hantar pie, lepas tu hantar Abg Gendy gi keje... then, ke Taman TAR tuk hantar Chocolate Cake and Blueberry Cake ke Noor. 

We all turun and singgah jap... Jap???? Lama jugak lerrr... Ramai yang nak jumpa Arfan... especially Noor, her sisters and her lovely mother.
Thank you Noor for the support and your hospitality... Arfan and myself really enjoyed ourself... 

Lepas dari birthday party kat rumah Noor... we all gi rumah my auntie pulak kat Ampang. Cukup time, kita gi ambik daddy pulak.... Lepas tu, ke JJ... DayBab nak beli Snickers Chocolate for this week's orders...

Alhamdulilah... rezeki... Kesimpulan nye, bila ibu and daddy busy... Arfan pon akan busy jugak... Arfan akan penat berjalan dan digomoh-gomoh...

March 18, 2011

Hello... saya P.A ibu!!!


Salam tuk semua... starting esok.. ibu a.k.a DayBab akan sibuk mem-baking. Menyiapkan orderan tuk Saturday and Sunday. Sebarang pertanyaan, update dan sewaktu dengan nye akan dihandle oleh Arfan selaku P.A ibu yang paling setia didapur..

Insya-Allah... Ahad malam atau Isnin.. ibu akan aktif meng-update segala aktiviti nye sepanjang hujung minggu... itu pon kalau dia dah habis penat...

Salam rindu...
xoxoxoxoxoxo

March 17, 2011

Syabas!!!


Syabas buat Arfan and DayBab kerna telah berjaya dalam penyusuan susu ibu..!!

Nama ibu telah terpampang kat klinik... huhuhuhuhu... terasa bangga pon ada jugak! Mana tak nye.. bukan senang nak breastfeed nie. Perlukan kesabaran dan dedikasi.. ramai juga ibu-ibu yang akhirnya give-up!

Alhamdulilah... ibu akan meneruskan penyusuan susu badan dengan Arfan hingga Arfan berumur 2 tahun.. kerna ibu mahu Arfan mendapat yang terbaik dan selayak nye.

March 16, 2011

My Little Star Baby Contest...


Mybbshop is organizing a baby contest... 
Come on and vote for our darling Sutan Arfan Alif by clicking "Like" at the link below...


Thank you for your support and we really appreciate it!!!

March 15, 2011

BPA Free...


Heboh dan kecoh dalam beberapa hari nie mengenai botol susu yang mengandungi BPA. Apa itu BPA???

Mengikut Wikipedia...

Bisphenol A, commonly abbreviated as BPA, is an organic compound with two phenolfunctional groups. It is used to make polycarbonate plastic and epoxy resins, along with other applications.
Known to be estrogenic since the mid 1930s, concerns about the use of bisphenol A in consumer products were regularly reported in the news media in 2008 after several governments issued reports questioning its safety, prompting some retailers to remove products containing it from their shelves. A 2010 report from the United States Food and Drug Administration (FDA) raised further concerns regarding exposure of fetuses, infants and young children.[1] In September 2010, Canada became the first country to declare BPA as a toxic substance.[2][3] In the European Union and Canada, BPA use is banned in baby bottles.[4]

Kalau DayBab sendiri, beli botol susu nie tak pernah sekali pon. Itu pon masa beli breast pump... depa dah siap kasi satu. Itu pon, DayBab pakai beberapa kali aje. Maklum aje lerrr... Arfan nie fully breastfeed baby!!

Tapi, masa mula-mula dulu... ada gak dok tengok-tengok dan survey-survey botol-botol susu nie. Rata-rata.. memang dah banyak yang jual botol yang BPA Free... cuma kalau botol-botol murah nie yang tak BPA Free...
Tepuk dada... tanya selera. Kalau kita rasa keselamatan anak-anak kita sungguh berharga.. kluarkan lerr duit lebih sikit tuk beli botol yang selamat... kalau tak, paham-paham aje lerrr..



Personally, DayBab rasa... susu ibu jugak yang terbaik. Tak perlu risau pasal susu... pasal botol dan segala hal yang bersangut paut.
Susu ibu sungguh complete dan perfect untuk anak-anak kita... kalau ada pilihan, berikan lah anak-anak anda susu ibu!

Susu ibu adalah yang terbaik!!!

March 13, 2011

Dating...

Lama sungguh tak kluar dating berdua dengan Abg Gendy. Sejak ada Arfan.. ke mana aje pergi, pasti bertiga.. bak kata Abg Gendy.. "one for all... all for one..!!!"

One of the reason jugak kerna Arfan masih breast-feeding. Kasihan pulak kalau nak tinggalkan dia. Lagi-lagi bila dah steady berjalan nie. Baru kita pakai tudung dan menuju ke pintu, dia akan mengejar kita. Kalau tak angkat... pasti dia menangis kesedihan. Hati ibu mana yang tergamak nak tinggalkan..??? Hangkut ler jugak...

Tapi, ada lerr few times yang we all kluar berdua... tu pon setakat dekat-dekat nie. Pastu, tak boleh gi lama-lama. Paling jauh pon ke Yen.. atau area Chow Kit. Tempat busyuk macam tu, takkan nak bawak Arfan kot!!

Waduh... kalau diberi kesempatan tuk dating ngan Abg Gendy... rasa nye nak ajak dia gi tengok wayang... tapi, sanggupkah daku..???
Bab tengok wayang nie pon satu hal gak... lama sungguh tak gi jejak cinema. 

Frankly speaking... DayBab pon tak sanggup nak berenggang lama-lama dengan Arfan... RINDU!!!!

March 9, 2011

Baby Cot...


Perlu ke tuk beli baby cot...???? Kalau kita sebabgai first time parents, tentu seronok. Semuanya pon mahu beli... macam DayBab nie lerrr. Tapi, kita harus lihat antara keperluan dan kehendak.

Ada nye baby cot, memang bagus. Baby diajar untuk berdikari. Tidur sendiri... dan ibubapa tak perlu lerr bersempit-sempit diatas katil..

Tapi, macam DayBab nie. Masa baru pulang dari hospital... pastu, dalam pantang... memang Arfan, DayBab letakkan dia dalam baby cot. Pastu, sampai satu masa... DayBab jadi trauma bila malam menjelma. Mana tak nye... dia buat tak mahu tido. Pastu, asyik nak bergantung aje..

Bila Arfan dah besar sikit, DayBab dah tak larat. Ini kerna, berat badan nye pon dah semakin bertambah. So, Arfan pon tido sekatil ngan we all. Nie lagi senang... tak payah nak susah-susah bangun dan angkat dia bila dia menangis. 

One thing for sure... dia tengah lapar dan mahu minum! Apa lagi... selak... dan sua... buuurrrppppp... kenyang lerr dia!

So, antara perlu atau tidak baby cot... itu terserah pada setiap individu. Kalau menyusu badan, baby tido kat sebelah kita lagi senang. Bagi yang minum susu botol... tido kat baby cot dah cukup baik..

Apa pon... tepuk dada.. tanya selera!

My Kitchen Helper

Ibu nak siapkan kek for early morning delivery... dia pon sibuk gak kat dapur.

Baking... My Love... My Passion...

Baking jugak dapat memberikan ketenangan buat DayBab... 

Kalau dulu... baking hanya untuk mengisi masa lapang... buat kek untuk santapan keluarga, tapi... sejak dah berhenti kerja... baking dah jadi sebahagian dari hidup DayBab.

Alhamdulilah... DayBab's Delectable Treats semakin menjadi pilihan. 


Kalau dulu, nak siapkan orderan... agak senang lerr jugak. Tak perlu nak pikir kanapa sangat. Nak bake all day pon tak pe. Pastu, bila dah pregnant... pon sama. Cuma, akan terasa kicking kat perut bila baking. Mungkin dia tak tahan haba panas oven tu... hehehehehehe.


La nie... bila dah ada Arfan... agak mencabar jugak. Anak teruna nie, suka kalau dibawa shopping kat Yen. Pastu, kalau DayBab kat dapur.. pasti dia pon akan lepak kat dapur. Punggah almari... kacau mana-mana yang patut... hand-mixer tu pon dia nak pegang!!


Yang paling best... dia akan tekun memerhatikan apa yang DayBab buat. Kalau dia boleh mengadun adunan kek tu, sudah lama DayBab kasi dia buat!!! 
Senang sikit kerja kalau dah ada helper... 


Misi DayBab: untuk train Arfan menjadi helper DayBab yang berjaya!! mana tahu.. kalau dah minat, boleh kita bukak kedai!

March 7, 2011

Kenapa bedung bayi..???

Bayi yang dibedung akan tidur dengan lebih lena... ini kerana, mereka tidak cepat terkejut bila terdengar sesuatu benda terjatuh dengan kuat.
Bayi juga lebih berdisiplin kerna waktu tidur nye lebih teratur dan akan bangun bila waktu menyusu sahaja...

Arfan... masa dalam pantang..

Masa Arfan dalam pantang... memang DayBab akan membedung Arfan. Cuma.. sekali sekala waktu cuaca panas.. DayBab tak bedung dia. Tapi, memang ada kebaikan nye bila dibedung. Tidur nye lebih lena... nak dukung pon senang...

Walau banyak pilihan diluar sana... DayBab lebih selesa tuk bedung Arfan dengan nappy atau blanket nye dia... Tak panas pon yea jugak!!!

Arfan... setahun kemudian....

Nie... gambar setahun kemudian. Merelakan diri nye untuk dibedung selepas tengok Baby Sofie. Sungguh menggeramkan.... Arfan akan tersenyum bila dibedung.

Tak sabar nye nak tunggu anak Maksu Tini kluar.... boleh lerr main-main dan gomoh-gomoh ngan baby ... Abg Arfan..?? Kita tunggu reaction nye dia....

March 6, 2011

Pandu Cermat... Jiwa Selamat!!!


Nie kisah Arfan yang pantang dapat steering... 

Masa mengandung kan Arfan dulu... jarang sungguh DayBab nie drive. Maklum aje lerrr... kita ada Abg Gendy yang akan bawa ke mana aje yang DayBab nak pergi. Unless, kalau dia ada urusan lain... dan dia akan allow DayBab tuk drive. Kalau nak melepak pon... DayBab akan drive sendiri... 

Dalam keadaan perut menonong tu, kalau dapat pegang steering... bahagia nye rasa!!! Drive pon sampai tak hengat... hehehehehehe... Mungkin pembawakan budak kot... ( ini hanya lah alasan ku... huhuhuhu!!! )

Sekarang nie, Arfan pantang nampak gambar kereta. Pasti, dia akan buat bunyi.... vrrooooommmm.... vvvrrrooommmmm.... vvvrrroooommmm... 
Kalau tak pon, sambil tunggu dalam kereta dengan daddy... Arfan akan main ngan steering kereta sambil buat bunyi... Arfan akan main jugak dengan punat wiper.. 

Kat shopping mall pulak... pantang nampak kereta mainan. Pasti dia nak naik... bukan sekejap-sekejap... dia boleh duduk lama-lama... Sabar aje lerr..
Tapi, jangan lerr letak duit dengan harapan... biar lerr dia enjoy his ride. Dia akan mencanak bangun dan peluk ibu.... takut... dulu, ok aje!!

Minat Arfan pada steering nie... sungguh obvious... Nak jadi pemandu F1 kot... tapi, bola macam mana pulak???

Walau apa pon, ibu sentiasa mendoakan agar Arfan menjadi anak yang berjaya dari segala aspek didunia dan diakhirat kelak... Amin.

Arfan and Baby Sofie...


Last week, Syahie and Baby Sofie came to the house. Lepak kat rumah... lepas habis check-up kat PCMC. Nie, tuk check-up masa baby dah sebulan. Pastu, Baby Sofie kena buat suction and physio.. gara-gara sebab batuk and selsema. Cian kat dia...

Masa Baby Sofie sampai... Arfan punya lerr excited. Dia pon sibuk sama nak siapkan tempat tuk Baby Sofie. 

Yang cerdik nye... bila Arfan jumpa kawan yang sebaya dengan dia... selamba aje dia akan tepuk-tepuk. Tapi, bila jumpa Baby Sofie... pandai pulak dia nak kiss... sayang kat baby... Bukan sekali dua yang dia nak kiss baby... banyak kali... banyak..!!!

Ibu pulak yang seriau bila tengok... takut aje dia hempap kat Baby Sofie... tapi, dia hanya nak kiss... sayang kat Baby Sofie...
Arfan... Arfan... pandai pulak yea... 

Esok nye tu, dia asyik dok main dengan blanket yang Ibu buat lapik baring Baby Sofie. Pastu, Ibu lipat blanket tu macam nak buat bedung... dia tersenyum. Bila panggil Arfan... tuk dibedung, dengan senyuman manis nye itu... dia datang ke ibu dan merelakan diri nye untuk dibedung...

Waduh.... nak jadi baby lagi ke..??? Arfan... you will always be my baby... 
Love you... my sweetie pie..!!

March 5, 2011

Ada-ada aje....


Emmmmm... kalau haritu, tido sambil duduk depan tv... kali nie, dia tertonggeng pulak. Ada-ada aje perangai anak mahu gede ini... sabar aje lerrr..

Mula-mula tadi, dia dok perasan tok-tok semua nak bawak dia jalan. Tu yang dia tahan mata... tak mahu tido. Dah kasi susu pon, masih gak dia nak bertahan.

Alik-alik... dia tengok Dibo The Gift Dragon. DayBab masuk bilik jap tuk kemas barang... tup.. tup... Mama masuk bilik and suruh tengok Arfan. Mengucap panjang bila DayBab tengok keadaan dia...
Sungguh menggeramkan... nie yang DayBab ambik gambar...

DayBab angkat Arfan, and bawak masuk bilik and tido. Tak sampai setengah jam... dia dah bangun!!! Sabar aje lerrr....

March 4, 2011

Seriau...

Seriau sungguh bila memikirkan kejadian ini...

Pada suatu tengah hari, Abg Gendy, Arfan and myself keluar tuk beli barang. Tinggal lerr Mama sorang-sorang kat rumah. Memang dah menjadi kebiasaan, kalau keluar... we all memang tutup pintu grill rumah tu. 
Rupa nye, selepas we all kluar... my cousin pon kluar. Dia pon kunci grill tu jugak...

Dalam sekitar pukul 2 pm... sedang Mama tengah menonton sinetron kegemaran nye dia, ada seorang lelaki... kurus, tinggi... rambut panjang... hitam manis, telah masuk ke dalam rumah. Terkejut sungguh Mama pada masa tu..

Mama terus tanya kat mamat tu... "nak apa???" 
Dia boleh kata... "nak tengok kereta... " bila Mama tanya mana surat atau bukti nye, dia terus bla...

Tup.. tup... bila Mama check balik... Mamat tu dah hilang. Tak dapat dikesan. Sungguh seriau kan???!!!
Nasib baik lerr Mamat tu bla... dibuatnye dia cekup Mama... atau apa-apa kan Mama??!! itu lagi parah...

Worst case scenario... Mas tu, Arfan tengah main kat ruangan depan. We all tengah leka tengok sinetron. Mamat tu masuk and nampak Arfan. Pastu, dia cekup Arfan dan larikan dia...

Waduhhhhhhhh.....


Kalau kucing macam Amott nie, mungkin DayBab boleh tak heran lerr... I admit... masa dulu yang Amott hilang, memang DayBab sedih dan kangen. Tapi, bila dah ada Arfan... lain sungguh perasaan itu.. Amott tak balik pon... tak pe... Boleh??!!


Itu lerr beza nye antara binatang dan anak sendiri. Kalau hilang binatang kesayangan kita... sedih nye hanya seketika. Cuma kalau anak... tak terkata sedih yang ditanggung itu. Kita yang telah mengandungkan anak itu selama 9 bulan... bertarung nyawa tuk melahirkan nye ke dunia ini... menyusukan dan membesarkan nye dengan sepenuh kasih dan sayang...

Kalau ke cekup... waduuuhhhh... Tuhan saja yang tahu kesedihan nye...

Si Amott tu pon, dah tak lepak sangat kat rumah sejak Arfan lahir. Bukan apa, DayBab tak mahu kalau Amott akan membawa kuman ke Arfan. Lagi pulak... perasaan... kasih dan sayang terhadap anak sendiri sungguh berbeza dengan Amott... 

Apa pon, sekarang nie we all dah tambah mangga kat grill tu. Tahap keselamatan perlu dipertingkatkan...

March 1, 2011

Moi....

Staying at home... being a mother and housewife plus enjoying baking + cake decorating is not an easy task. Tambah lak... ada Arfan yang baru setahun jagung tu... sungguh lasak, aktif dan mendamba kan perhatian ibu...

Kadang-kadang, terasa rindu pulak nak siap-siap gi kerja... masuk opis... tempoh jam. Tapi, bila pikir balik... ada best nye jugak bila tak yah gi opis. Anggap aje opis kat rumah. Bangun pagi... siapkan Arfan. Main... siapkan apa-apa yang patut. Kalau ada baking, bake lerr masa Arfan tengah tido. Kalau tak, kita buat promo atau marketing kat internet.

Kalau kerja sendiri, kita kena rajin. Tak leh nak malas-malas... kalau tak, mana nak masuk $$$$$$... Dunia sekarang nie sungguh mudah. Dunia dihujung jari... you're connected to the world... and macam-macam boleh buat! 
Biasa nye, DayBab akan curi-curi masa tuk duduk depan PC kalau Arfan tido atau tak pon, masa malam... lepas dia dah bobok and selesai semua kerja!


Last week.. DayBab telah dipertanggungjawabkan tuk menyiapakan 2 kek hantaran. Alhamdulilah, DayBab puas hati dengan hasil nye. Mana tak nye, hampir 2 hari suntuk untuk menyiapkan nye...
Yang paling kasihan bila DayBab dok concentrate menyiapkan kek... adalah Arfan Alif! Terasa terabai sebab Ibu dia tak akan layan dia sangat.


Ada masa nye, Arfan akan tertido depan tv... kasihan kat dia. 
Kalau tak pon, dia akan main ngan toys nye dia... sambil buat sepah. Memang pening kepala lerrr... tapi, nak buat macam mana??? Ibu nak siapkan kek... nak siapkan masterpiece!!!


Kadang-kadang tu, Arfan akan sibuk nak menolong ibu kat dapur. Nie, dia pon nak membantu unload the clothes dari mesin basuh. Memang sibuk... tapi, kalau nak melentur buluh.. biar lerr dari rebung nye.
Kalau nak ajar Arfan, biar lerr dari kecik... semoga Arfan akan rajin tolong ibu bila besar nanti!

So, kalau ada yang kata duduk rumah tak ada kerje... pikir-pikir kan lah. Never ending story.. plus jaga a one year old boy and also... running your own small business!

What ever it is... am enjoying every second spent with Arfan... seeing him grow depan mata! Breastfeed him... and the bonding that we've built... its priceless!!!