April 24, 2011

"Time Out!!!"


 Bukan senang nak disiplin kan anak... yang penting, kena keras hati... tak boleh nak kesian... kesian..!
Kalau dah nak buat.. we have to stick with it...

Sejak DayBab baca pasal cara nak disiplin kan anak... yang DayBab start to implement adalah "time out". Arfan nie.. bila kita kata "no!"... dia akan gertak kita dengan menarik himpunan surat khabar. So, satu hari tu... dia telah menarik surat khabar. 

Salah hari bulan lerrr... sebab masa tu pon.. DayBab tengah busy with my bakings. I really get stress kalau Arfan mula buat perangai... sabar... sabar... ini lerr dugaan nye.

Bila dia dah tarik aje surat khabar tu... dan habis berselerak kat lantai, DayBab terus ambik dia and duduk kan kat atas stool nye dia yang warna kuning tu. DayBab sandarkan kat dinding. 

Dengan muka selamba aje... dia duduk sambil tersenyum-senyum kat kita. Terus... hati yang marah, akan jadi cair.!!! Mana nak tahan tengok muka nye yang cheeky tu..
Cukup masa... Arfan turun dari stool nye dia.

The next day... dia dihukum gak. Kali nie, memang betul-betul lerr menguji tahap kesabaran kita.
Bila duduk kan dia kat stool kuning tu, dia duduk sekejap aje. Pastu, terkial-kial nak turun dari situ. Bila dia berjaya turun, dengan muka selamba... dia lalu depan DayBab sambil tepuk tangan...

He is happy ... ibu yang urut dada... Sabar ibu... sabar!!

Tapi, yang paling tak tahan bila Chu kata... " he is only 14 months... tak payah ler "time out"...!!!"

What should i do..???!!!

April 20, 2011

7 Cara Mendisiplinkan Anak...

Ini hanya lah gambar hiasan....

Anak adalah anugerah Tuhan, anak juga menjadi titipan yang kita harus jaga sebaik-baiknye. Setiap hari hidup kita akan menjadi lebih ceria dengan senyumannya dan kelucuannya. Masalah nye, anak-anak ada masa nye akan membuat kita geram dan susah diatur dan sering tidak mendengar kata sehingga kita menjadi kesal. Ada  7 cara mendisiplinkan anak yang DayBab jumpa dan mari sama-sama kita praktik kan:
1. Bila anak kita tidak mau mendengar kata, gunakan “time out”
ada hal yang membuat anak anda tidak mau mendengar kata, mungkin salah satunya adalah karena sebelumnya anda tidak memperhatikan dia ketika dia meminta sesuatu dari anda. Misalnya ketika anda sedang sangat sibuk anak anda meminta anda untuk melihat karya yang sudah dia buat karena anda begitu asiknya dengan kegiatan anda. atau anda jarang menemani anak anda bermain. Dalam hal ini anda harus lebih memperhatikan anak anda dengan memperhatikan apa yang dia inginkan. Tapi bila anda sudah melakukan hal tersebut tapi anak anda masih saja sukar diatur, maka sudah waktunya anda memberikan hukuman berupa “time out”
2. Ciptakan suasana rumah yang ramah buat anak.
Maksudnya, jangan meletak barang yang boleh menarik perhatian anak dan membahayakan. Misalnya, tidak menaruh perhiasan gelas di atas TV yang mudah dijangkau dan dipanjat oleh anak.
3. Anak harus belajar akibat dari semua perbuatannya.
Perkenalkan konsep sebab dan akibat. Misalnya jika sang anak memberus gigi terlalu lama didalam bilik air sebelum tidur, maka akibatnya tidak ada bed time stories sebelum tidur.
4. Jangan mengalah untuk menghindari konflik.
Jika anda memutuskan bahwa sang anak tidak akan mendapatkan cereal yang dia lihat di TV, maka tetaplah pada pendirian anda.
5. Segeralah bertindak, jangan tunda mendisiplinkan anak.
Anak tidak akan ingat perbuatan buruk mereka setelah lima minit.
6. Jangan menumbuk atau menampar, meskipun anda tergerak untuk melakukannya. Ingat bahwa andalah yang dewasa. Jangan bertindak seperti anak kecil. Menampar, menumbuk atau seangkatan dengan nye hanya akan membuat anak berpikir bahwa menggunakan kekerasan itu adalah wajar.
7. Konsisten, dan tegas berikan reward dan punishment
Tunjukan selalu kepada anak anda bahwa ketika anda memberikan hukuman bukan bererti anda tidak sayang tapi justru anda mencintai dan menyayangi anak anda. Perkuat hubungan antara orang tua dan anak dengan menyediakan waktu produktif bersama dan ikuti 7 cara mendisiplinkan anak.
I love you, cayang!!!

April 19, 2011

Berpantang 44 hari...

Amalan berpantang selepas bersalin, masih lagi diamalkan oleh ibu-ibu dizaman moden ini. 44 hari merupakan hari-hari yang sungguh mencabar dan menguji tahap kesabaran seseorang ibu itu. Dikatakan, wanita yang rajin mengamalkan amalan berpantang ini.. dijamin akan dapat mengembalikan potongan badan yang asal, menjadi sihat dan cergas seperti sedia kala, kelihatan jelita dan mampu mengekal minat suami... ehem.. ehem...

Kalau di imbas kembali masa DayBab berpantang tu... tak ada lerr strict sangat pon. Yang penting... kita berurut. Nak betulkan balik urat saraf... dan jugak membuang segala nagin dalam badan serta melancarkan peredaran darah dalam badan.

Berbengkung jugak adalah satu kemestian. Bukan apa... nak gak perut yang kecil sikit saiz nye dari masa mengandung dulu... Tapi, kekadang tak pakai pon. Mana tak nye.. baru nak lilit, Arfan dah menangis... emmm... terus cancel nak pakai bengkung. Alik-alik... pakai corset aje lerr. Lagi sonang!!

Pastu, ada jugak time lepas berurut tu.. kita bertungku. Waduhhh... memang terasa lega dan syok!

Tapi, bab makan jamu... memang DayBab tak makan. Bukan tak mahu... tapi, tak boleh. Ini salah satu pantang larang nye sebab Arfan ada G6PD. Takut pulak nanti ada apa-apa effect kat dia nanti.. cian pulak kat baby ibu nie...


Satu ilmu yang DayBab pelajari dari nurse yang datang rumah... kata nye, orang dalam pantang kena pakai stokin dan baju panas supaya badan hangat. Bila badan dah hangat... dapat melancarkan peredaran darah. Sekali gus membantu melancarkan production susu...

So, pakai lerr stokin. Macam cik abang kita nie.. dia pon nak pakai stokin gak macam orang tengah berpantang. Sungguh comel bila tengok dia berjalan...


Tengok lerrr.... sampai dah tido pon, stokin tu masih lagi tak mahu tanggal!! Sabar aje lerr... kalah orang yang berpantang nie...

April 9, 2011

Kenyang perut... senang hati....

Bangun pagi aje... dah kena mandi tuk ikut ibu dan daddy buat delivery. Mandi... bising lerr dia!! Tapi, bila nak berjalan... punye lerr happy! Tak sempat-sempat...

Alhamdulilah... kami selamat buat surprise delivery dan by that time, its almost lunch time. Dok kelam kabut tadi, we all tak sempat nak breakfast dan by this time... masing-masing dah lapar. Kalau Arfan, pasti dia kenyang sebab dok minum susu...

Memandangkan delivery tu kat Tropicana... we all pon menyinggah kan diri ke The Curve. Terus ke big M for lunch...


Kat sana... anak teruna nie makan Bubur Nasi lerrr... berselera sungguh dia kalau makan kat luar. Sabar aje lerr... kalau kat rumah, punya lerr susah nak suruh dia makan. Tak complete kalau dah makan... pastu, tak ada desert...

Daddy pon apa lagi... layan lerr cik abang kita nie makan Chocotop! Punya lerr suka... dan menikmati ice-cream nye tu...


Nie.. lepas makan kita dok try kerusi urut... dia pon nak sibuk jugak... layan kan aje lerrr...

Sebelum balik, ibu sempat shopping jap. Bukan beli apa pon, cari nursing cover tuk Maksu, ice-cream lollies tuk Arfan and buku kek cawan tuk ibu...

Dah balik rumah... asyik dok kejar cik abang kita sambil kutip mainan... tak pe, exercise tuk ibu... tak yah lerr nak gi gym!

April 6, 2011

Demam Kuning..

Demam kuning atau jaundice kerap berlaku pada bayi yang baru lahir semasa seminggu hingga dua minggu selepas kelahiran. Bagi DayBab, demam kuning nie jangan dipandang ringan. Ada demam yang sekejap dan mudah hilang dan ada juga demam yang boleh mendatangkan bahaya.
Kalau time Arfan dulu... we all ditahan diwad untuk pemerhatian kerna G6PD. Anak-anak yang punya G6PD akan senang kena demam kuning.. dan pemerhatian perlu untuk tindakan selanjutnya. Memang seriau dan berdebar aje... 
Setiap hari, DayBab akan check Arfan. Tapi, bayi G6PD memang akan kekuningan sedikit... tergantung gak pada tahan kuning nye tu... kalau kuning sangat dan kencing nye pekat, memang kena cepat-cepat gi hospital. 
Demam kuning boleh dikesan dengan melihat tanda-tanda seperti dibahagian mata putih dan kekuningan pada kulit. Memang akan obvious kalau ditekan. Bayi jaundis akan kerap tido...



Insyirah yang baru seminggu lahir pon ada kekuningan sikit. We all bawak baby ke hospital untuk mengambil bacaan bilirubin nye dia... 
Apakah itu bilirubin..?? Bilirubin itu adalah pigmen yang berwarna kuning yang berkumpul dibawah kulit. Kadar nye yang tinggi yang akan menyebabkan kulit kelihatan kekuningan. Apabila sel darah merah dileraikan, ia menghasilkan bilirubin. Semua darah mengandungi bilirubin dan kebiasaan nye akan diproses oleh hati dan disingkirkan melalui penbuangan najis dan air kencing.
Semasa bayi dalam kandungan ibu, semua ini dilakukan oleh hati ibu. Hati bayi yang belum matang sepenuhnye mungkin tidak dapat memproses nye dengan sebaik mungkin. Ini lah yang menyebabkan jaundis.
Alhamdulilah... Insyirah ok... kuning nye sikit aje. Tak perlu diberikan rawatan lanjut. Bagi bayi yang kuning, dinasihatkan untuk diberikan susu ibu sebanyak yang mungkin. Lagi banyak.. lagi bagus.
Susu ibu... banyak khasiat nye!!

Cayang ku....

March 28th, 2011... DayBab dapat anak sedara baru... 
Tahniah to both proud parents!!

Puteri sulong nie diberi nama Nur Insyirah... yang bermaksud Cahaya Kegembiraan. Cukup cantik makna nye, secantik tuan nye...