May 21, 2011

Finger Licking Good!

Ibu seorang homebaker... 
Anak nye, peng-kritik paling hebat dan juga maskot untuk cakes Ibu...

Hari nie, DayBab dok testing and experiment another red velvet recipe. Belum jumpa yang cocok... Usaha masih diteruskan hingga jumpa yang uummmppphhh!


Bila cake dah siap frosting segala... tiba lerr masa nye tuk cik abang kita ngap..! Yang paling best, dia makan cream cheese frosting nye aje.. Kek..??? Dia tak sudi... sabor aje lerr. Sebab ibu lerr yang kena habis kan nye nanti..


Kalau nak tahu sedap atau tidak... tengok aje lerr cik abang kita nie. Sehingga menjilat jari.. i tell you!!!

He really enjoyed the frosting...

Inilah dia, kalau dah selalu bau kek... he will enjoy it!!

Minum Sihat... Badan Sihat!

Kajian mendapati kehadiran bakteria baik dalam usus dapat menyeimbangi keadaan sekali gus membantu mengurangkan masalah sembelit atau cirit-birit.

separuh daripada sistem imun badan manusia sebenarnya terletak pada usus. Untuk itu, amat penting bagi kita menjaganya dengan baik menerusi pengambilan makanan atau minuman yang dapat meningkatkan kehadiran bakteria baik.

Antara kebaikan minuman susu kultur:


# Menggalakkan pertumbuhan bakteria baik dan menyekat pertumbuhan bakteria berbahaya dalam usus.



# Mengurangkan penghasilan bahan toksin dalam badan



# Membantu mengelakkan sembelit dan cirit-birit



# Membantu meningkatkan sistem imun badan untuk melawan jangkitan dan pertumbuhan sel kanser.


Nie, cik abang kita nie pon dah bijak. Setiap pagi, dia akan bukak fridge dan mintak satu botol. Memang dah jadi favourite drink nye dia... Boleh mengamuk kalau bekalan stok nye dia dah habis..

Alhamdulilah, bila dah minum nie.. tak de lerr dia membazir. Sekejap aje dah habis. Lepas tu, kalau part membuang pulak... memang lancar.

Sihat anak ibu!!!

May 11, 2011

Happy Mother's Day!!!


Selamat Hari Ibu....

Hari Ibu dimulakan dengan ciuman selamat pagi oleh cik abang kita... a.k.a Bambam. Ciuman yang penuh dengan air liur nye dia... itu lerrr keistimewaan nye menjadi seorang ibu...

We had simple lunch... Baked Pasta ~ DayBab's Style! Alhamdulilah, everyone enjoyed it.

Dah petang sikit we had Sate from Satay Station Express and also Toffee Pecan Cheesecake. Yummmmyyyyy....

To all mother's out there... Happy Mother's Day!! Everyday is Mother's Day.... enjoy yourself as a Mother ~ the most lucky person.... as not all be able to experience it!

May 7, 2011

Cerita Breakfast....

Disuatu pagi Ahad yang ceria... D&G serta Arfan gi deliver Cheesecake kat area Taman Melawati. Waduuhhhhh... seronok lerr anak teruna sorang nie bila dapat jalan-jalan. Celik-celik mata aje... dah nak jalan.

Tak sempat nak buat apa... terus dia nak pakai kasut dan lambai kat semua yang ada kat rumah. Sabar aje lerrr..
Sepanjang perjalanan ke Taman Melawati... cik abang kita punya lerr happy. Siap menari-nari lagi kat dalam kereta...

Lepas dah deliver cheesecake tu... we all ke Pasar Tani Danau Kota. Nak cari apa?? Cari kupang... yummmyyyy... 
Lepas dah membeli-belah kat Pasar Tani... we all pon gi breakfast...


Daddy makan lontong... ibu makan nasi impit + sotong and Arfan makan roti boom... seronok tengok dia makan roti boom. Kat warung nie.. hanya ada 2 high-chair. Tak cukup lerr tuk anak teruna ibu nie... Jadi nye, kena lerr stack 2 kerusi tuk jadi tinggi. Selesa pulak dia duduk..


Dok tengah breakfast tu... sempat-sempat aje dia cuci mata... huhuhuhuhu.

Habis makan, kita pulang. Cik abang kita mandi... pastu sambung tido... ZZZZzzzzzz.

May 5, 2011

Kalau tak bedung....


Tido lasak... nie lerr akibatnye bila kecik-kecik tak dibedung... (seperti kata orang tua-tua.... hehehehehe).

Anak teruna nie memang tidurnye lasak... mengalahkan orang dewasa. Kalau nak tido kat dalam babycot nye dia, pasti dah tak muat dah. La nie, dia masih tido sekatil ngan ibu... senang gak nak breastfeed bila waktu malam...

Kesimpulan nye, bedung atau tidak... kalau nak tido lasak... lasak lerr jugak dia.

May 3, 2011

Happy Birthday, Mama....

Birtday Cake Mama... @ Ice-Cream Cake from Baskin Robbins... yummmyyyy....

The Longssssss.... 
Happy Birthday buat Mama yang ke-64!!!

We had dinner @ Restoran Hj. Shahrin Low.... they serve Chinese Muslim food... memang sodap!!! Pastu, potong kek kat rumah.... makan ice-cream cake from Baskin Robbins... yummmyyyy!

Merisik.... bunga ditaman PJ...


Merisik ~ untuk memilih dan mengetahui latar belakang bakal menantu perempuan dalam sesebuah keluarga. Dalam adat merisik, setelah anak dara yang sesuai telah dipilih, biasanya wakil dari pihak lelaki akan datang ke rumah anak dara tersebut. Tujuan kedatangan itu adalah untuk berkenal-kenalan dengan keluarga pihak perempuan. Ia juga bertujuan untuk memastikan sama ada anak dara itu sudah dimiliki orang atau belum.


2 Ahad yang lepas, kami sekeluarga telah ke PJ untuk acara merisik bagi pihak abang DayBab. Alhamdulilah... segalanya berjalan dengan lancar. Rancangan nye, majlis akan diadakan pada bulan November nanti... Insya-Allah.


So, sekarang... we all dah kena start buat perancangan... khemah, majlis, pelamin, bilik pengantin, kek kahwin, hantaran, wedding favors... huhuhuhuhu and the list will go on and on...


Anyway... congrats buat semua...