June 28, 2011

Chocolate Moist Cake for Arfan....


Sejak dua menjak nie, ibu dok busy baking. Arfan... kasihan kat dia. Asyik kena marah aje sebab dok mengacau ketenteraman awam. Kebetulan, ada extra kek. Apa lagi, ibu sapu blueberry filling... then, cover ngan chocolate. Yummmmmyyyy...

Bila Arfan bangun tido... ibu ajak ke dapur. Keluarkan kek... pastu, cucuk sebatang lilin. Punya lerr excited nye dia.

Kek dah ada... lilin dah ada... kita nyanyi lerr lagu Happy Birthday..! Bertepuk tangan lerr Arfan. Happy and excited!!!


Bab nak tiup lilin nie... masih belum success lagi. Ibu terpaksa tiup bagi menyelamatkan keadaan. Arfan dah dok dekat sangat dengan lilin. Takut terbakar lak bulu kening nye dia... satu masalah lerr pulak nanti.

Nie lerr yang dapat ibu buat bagi menebus masa-masa yang ibu dah curik dari Arfan. Ibu dok concentrate with my cakes aje...
Sorry yea, darling!!

I heart you... 

jangan nanti dia asyik dok demand kek birthday sudah lerrr....!!!

June 27, 2011

Al-kisah Nye...

Pada suatu petang, sedang ibu busy untuk menyiapkan kek tempahan... Arfan telah bermain didapur. Tup.. tup... tepung gandum yang ada atas counter top telah berjaya dicapai nye.

Habis bertaburan tepung tu dilantai. Nasib baik lerr tepung tu tinggal sikit aje. Kalau penuh satu kampit... mahu meraung ibu. Tepung dah lerr naik harga...

Bukan apa... masa dia dok godek-godek kat dapur tu, ibu ada kat belakang tuk ambik loyang kek. Tetiba nampak Arfan ke belakang... kaki penuh ngan tepung. Bila Tok Mama masuk dapur, tepuk dahi dia....


Ini lerr Crime Scene nye... siap ada kesan tapak kaki nye dia pon. Masa ibu nampak tepung bertaburan tu, nak marah pon tak boleh. Its my fault jugak sebab tak perhatikan Arfan. So, ibu cuba psycho kat Arfan.

Instead of ibu marah kat dia... ibu menagis dan meratapi tepung yang dah tumpah tu. Nie kira nangis yang kaw-kaw punya tau... siap berdrama lagi.

Bila Arfan tengok ibu menagis dan sedih sebegitu rupa, dia pon menagis....


Siap Arfan datang dan cium ibu.... nak mintak maaf lerr tu. 

I guess, dah minat dia. Suka tengok dan mahu membantu ibu didapur. Semoga Arfan menjadi anak yang rajin ke dapur dan membantu ibu. 

Arfan jadi sous chef ibu lerrr yea, sayang!!!

Junior Masterchef


Wallaaaaa... My junior masterchef in action...

Few times gi Ikea, bila nampak dapur nie... dia tak heran pon. Tapi, kali nie... dok tak ramai orang, Arfan boleh pulak dok sakan main sampai takmo balik.

Memang kusyuk dia main kat situ. Siap menangis meronta bila DayBab angkat Arfan dan ajak tuk berganjak dari situ..

Akhirnya, terpaksa lerr umpan dia dengan toys tuk gerak..

Hopefully, Arfan akan menjadi anak yang rajin masuk dapur nanti... membantu ibu dan meringankan kerja ibu. Insya-Allah....

Waduuuhhhhh....

Lama nye tak update blog nie... rasa rindu lerr pulak. Sejak dua menjak nie, Alhamdulilah... dok busy baking. Tak dan nak update blog. Yang sempat, dok update blog yang satu lagi nie....

Actually, kalau nak ikutkan.. macam-macam nak nak diceritakan dan rindu sangat nak update blog. Tapi, masa tak mengizinkan. Al-maklum aje lerrr, Arfan dah semakin membesar. Panjang akal dah... semakin ligat dan lincah.

Kekadang tak terikut dengan gerak langkah nye itu. Tengok aje pon, dah terasa penat!


DayBab dah start training Arfan tuk jadi my sous chef. I guess.. kalau nak melentur buluh, biar lah dari rebung nye. Tak too early pon kan... lagi pulak, boleh lerr Arfan asah motor skill nye dia. Belajar jugak tuk coordinate pergerakan nye dia...

Esok-esok... nak ajar dia ingredients dan cari menyukat pulak lerrr... Lagi satu, Arfan cukup happy kalau DayBab bawak dia shopping barang baking... he will definitely be my personal sous chef... 


Arfan dan semakin slim... nie mungkin gara-gara dia dah dok semakin aktif.
Alhamdulilah, Arfan masih lagi breastfeeding... insya-Allah, akan diteruskan secara exclusive hingga Arfan berumur 2 tahun.

Bukan apa, banyak advantage nye buat Arfan dan juga DayBab...


Arfan pon, dah pandai pilih makanan. Lolipop nie, tak nak bagi kat dia.. tapi, kalau dah sampai nak guling-guling... bagi jugak lerrr...
amacam nie..??
His food intake memang kena control...


Gediks and Cheeky... 2 nie memang tak lepas dari Arfan.
Ada aje yang dia buat...


He is so cheeky masa peluk adik. Sayang seorang abang... tapi, ada masa nye... dia buli jugak adik. Sabar aje lerrr...

Semoga... DayBab rajin-rajin lerr meng-update blog ini...