July 28, 2011

Arfan.. ooohhhh... Arfan...

Pepatah melayu ada mengatakan... 
Melentur buluh, biar lah dari rebung nye.

Ini lerr yang cuba diterapkan ke anak teruna ku ini. Kecik-kecik, dah rajin masuk dapur. Pegang penyapu dan punggah washing machine.

Tengok lerr tu, siap dia posing sambil pegang penyapu.
Punya lerr serious cik abang kita nie punggah baju...

Ada pulak yang kata... takut nanti anak lelaki jadi l@m&b*t kalau dok ajak dan ajar buat benda-benda nie.
Tapi, bagi DayBab... baguiiihhh gak dia ada minat nak buat kerja rumah nie dan semoga sampai ke dewasa lerr rajin nye nie.
Bukan apa, anak lelaki pon harus rajin dan pandai mengurus diri dan rumah dengan baik. Jangan nak harapkan orang perempuan sahaja!!!


Semoga Arfan menjadi anak yang rajin....

July 14, 2011

Arfan dan bun gebu...

Homemade buns... yummmyyyy!

I guess, one of the privileged being a stay at home ibu  is that i can cook and prepare homemade food for my darling Arfan and the whole family.


Arfan posing dengan bun gebu nye dia...


Arfan ngappp... 


Enjoying his bun... yummmmyyyy...

Ibu kena rehat jap dari buat bun sebab hand mixer ibu dah bau hangit. Insya-Allah, ada rezeki... boleh beli mixer dan buat roti selalu...

July 12, 2011

Confuse Jap....

Patut nye... entry nie kat blog nie atau blog yang satu lagi...?? 
DayBab confuse nie... hehehehehehe...

Tahun lepas, ada gi belajar buat roti. Sungguh berkobar-kobar rasa nye masa lepas belajar tu. Bila balik, notes entah ke mana... practice buat roti pon tidak!! Apa lerr nak jadi nie...

Tetiba, pada suatu hari... masa DayBab buat cinnamon roll... ter-inspirasi lerr pulak nak buat roti balik. Alhamdulilah, notes masih ada.

Homemade buns... sungguh yummmyyyy dan tak ada preservatives. Yang paling penting, baked and made with love....

Sila lerr menjamu selera dengan buns yang DayBab dah buat setakat nie...

Bun Kacang Merah...

Gebuness...

Multigrain Buns... ~ nie my first attempt...

Sungguh healthy and yummmyyyyy....

July 11, 2011

Weekend ~ BERSIH!!!!

Pagi Sabtu yang lepas... sedang orang ramai dok kecoh pasal penutupan jalan, perarakan BERSIH dan kekecohan yang bakal berlaku sekitar ibu kota, we all dok sibuk packing baju tuk meninggalkan ibukota.... we witness so many demonstration and we decided to take a break from it.... 

First destination... ke Banting. Ada wedding... 
Masa sampai rumah pengantin, cik abang kita tengah tido. Tapi, ibu kejutkan dia sebab i don't want him to miss all the excitement. Mana tak nye, ada live orchestra, rumah dikawasan kampung yang siap ada pondok yang lawa, ayam yang banyak and beberapa ekor angsa.

Arfan sungguh seronok... maklum aje lerr. Anak bandar... mana dapat tengok semua nie. Pastu, bila time makan... tak nak makan. Asyik dok makan tembikai dan minum cendol. Apa-apa aje lerr Arfan... mungkin masih kenyang minum susu kat dalam kereta kot.

He was excited masa tengok pertunjukan silat pengantin. Lepas tu, siap menari-nari sambil dengan orchestra menyanyi dan bermain muzik.
Itu lerr Arfan.... he loves music and suka menari!


Sebab takmo balik KL... memula ingat nak lepak semalam kat Morib. Tapi, macam tak best lerr pulak. Then, Chu drive ke Bagan Lalang.... malang nye, semua tempat FULL kecuali kat Golden Palm Tree Resort ~ Sepang. Mana tak nye, rate tuk satu malam aje dah mencekik darah! And we all dok terjah aje and hoping that we will be so lucky and ada lerr tempat kosong.... hampa!

So, we decided to go to Port Dickson....!!!


Sempat lagi kan nak bergambar... 

Sampai PD, we all duduk kat Regency, Tanjung Tuan. Nice apartment with 3 rooms. Memang sesuai lerr for Chu, Mama, Tini and myself.

Dah lepas check-in, we all relax jap. Pastu, ke pasar malam. Membeli belah makanan tuk dinner and some tit bits... Meriah sungguh suasana pasar malam..
Kalau diperhatikan, ramai sungguh warga KL yang cabut ke PD dan mencari ketenangan disini... 


Lepas hantar makanan ke atas, DayBab turun bawah @ the swimming pool. Nak swimming ngan Arfan. Kalau dulu, dia akan menangis dan teriak bila masuk pool... sekarang nie, dia yang excited dan nak terjun masuk swimming pool...

Memang jauh berbeza lerr... nie, dok ingat nak hantar Arfan gi swimming class lerr pulak... atau, cik abang kita nie masih kecil...?? 


Pagi Ahad... Arfan turun brakfast ~ tak mandi lagi! Sebab nye... dia nak swimming dulu sebelum balik. 
Sempat gak Chu bawak Arfan berjalan kat tepi pantai. Masalah lerr pulak!!! Cik abang kita nie, penggeli orang nye. Dia geli nak pijak pasir pantai tu... boleh menangis dek kerna geli!!!


Sebelum nak swimming, kena breakfast dulu... 
Bukan nye dia makan pon, main aje! Alik-alik, makan lerr hash brown tu beberapa kerat, makan few bits of cereals and watermelon!

Sedang seronok cik abang kita swimming, hujan lerr pulak. Bergegas kami lari naik ke apartment. It doesn't stop there... sambung balik dalam bath tub!


Sempat lagi we all ke Teluk Kemang... Lakukan few activities disana sebelum pulang.... 

Sebelum pulang ke KL... we all round bandar PD dulu. Had our lunch kat KFC and sempat gak beli tudung!

Thanks to BERSIH... we all dapat gi holiday @ PD....
Orang yang paling bahagia... adalah Arfan!! He experience so many new things....

July 4, 2011

4Life Transfer Factor

Kali nie, DayBab nak cerita pasal 4Life transfer factor yang we all dok makan. Actually, Chu yang start makan transfer factor nie. Lepas tu, bila DayBab dah bersalin dan Arfan punya G6PD... Chu galakkan DayBab makan transfer factor nie.

Dok pikir gak... apa lerr transfer factor nie. Masa disuruh makan, kita makan aje lerrrr... Time dalam pantang, couldn't be bothered pon nak check apa itu transfer factor.

Ok lerrrr... nie description nye...

4Life transfer factor products with colostrum provides great immunity boosting ability and has been proven to dramatically increase Natural Killer cells (NK cells) activity by up to 437 percent — those immune cells on the front lines—therefore helping you enjoy optimal health!


Jadi.... transfer factor nie, bukan lerr vitamin. Tapi, sebagai ejen untuk boost kan immune system dalam badan kita. Kalau kat Wikipedia pulak, they describe it as below :


Transfer factors are immune molecules that cause antigen-specific cell-mediated immunity, primarily delayed hypersensitivity and the production of lymphokines, as well as binding to the antigens themselves. They have a molecular weight of approximately 5000 Daltons and are composed entirely of amino acids. Transfer factors were discovered by Henry Sherwood Lawrence.


Transfer factors have been promoted as a treatment for cancermultiple sclerosisamyotrophic lateral sclerosisHIVAlzheimer's disease,autismdiabetesLyme Diseaseinfertilitymuscle weakness, genetic and infectious diseaseherpesEpstein-Barr virushepatitisasthma and chronic fatigue syndrome. It has not been proven effective in the treatment of most of these conditions.
Chewable type... gigit aje!

They have few types of transfer factors products. Yang biasa Chu beli adalah yang chewable and capsule type.

Kalau dulu, DayBab dok telan yang capsule dengan harapan kebaikan transfer factor nie akan juga transfer ke Arfan, sekarang... we all dah feed Arfan with chewable transfer factor. Alhamdulilah, suka dia makan. Mana taknye... perisa citrus!!!
  
Capsule.... kena telan lerrrr...
Sama dengan supplement lain, kita perlu minum banyak2 air lepas makan nie. Minum air banyak-banyak pon memang baik untuk kesihatan...

So, kalau ada yang berminat... boleh pm DayBab untuk keterangan lanjut. 

Terasa jugak lerr yang DayBab memproduce susu yang berkualiti untuk Arfan.... Alhamdulilah. 

July 3, 2011

Botol Susu

Botol susu.... dari lahir hingga sekarang, Arfan tak pernah diajar tuk minum dari botol. Ok lerrr... pernah sekali dua, dia testing minum air kosong dari botol... tapi, tak menjadi. Akhirnye, air tu dia buat main aje.

Sejak lahir, walaupon masa tu susu belum keluar sepenuhnya dan ditambah pulak stress dan tension sebab kena tahan, susu formula yang diberikan kepada Arfan adalah melalui cup. Tak pernah kasi through botol. We all kena tahan kat wad sebab Arfan ada G6PD dan doktor nak buat pemerhatian kalau dia ada demam kuning.

Memang azab dan sengsara nye. Tapi, DayBab dan Arfan harus tabah dan kuatkan semangat. Seriously, masa tu... susu memang tak keluar. Terasa tension sangat-sangat. Nasib baik, Arfan anak yang bijak. Dia stimulate kan jugak.

Alhamdulilah, once balik dan diurut... production semakin baik. Sejak tu, Arfan di breastfeed kan sepenuhnye secara exclusive. Kalau bab nak menyusukan nie, DayBab percaya... keihklasan dan niat sangat penting. Kena betul-betul determine nak breastfeeding nie.

Mengenai botol susu nie... DayBab pon tak pernah beli. Kalau tanya, DayBab pon tak reti. Mintak maaf yea....
Tapi, waktu check-up atau bila ada appointment kat clinic, nurses selalu tak kasi budak-budak nie dok gonggong botol susu. Memang tak elok untuk gigi. Pulak tu, kekadang mak-mak biarkan anak-anak tido sambil isap susu melalui botol. Tu pon tak elok... kerna akan merosakkan gigi.

Selain dari direct breastfeeding, Arfan diajar untuk minum from his cup atau water bottle. Alhamdulilah, Arfan dah boleh menyedut air melalui straw. Senang keje...

Mungkin, bagi ibu-ibu yang bekerja.. mereka tak dapat mengelak dari memberi susu melalui botol. Tapi, until certain age... penggunaan botol harus dihentikan...

Arfan is very lucky... he has the privileged to be breastfeed exclusively. 

July 1, 2011

Baked Pasta for Dinner...


Super duper easy baked macaroni....


Nak resipi...???